Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

HPV virus uzrokuje gotovo sve slučajeve raka vrata maternice

HPV virus uzrokuje gotovo sve slučajeve raka vrata maternice
3

O tome kako spriječiti, prepoznati i zaustaviti rak vrata maternice koji u više od 90 posto slučajeva uzrokuje HPV virus, građani će se moći educirati 25. siječnja na zagrebačkom Cvjetnom trgu

VIDEO

HPV virus jedna je od najrasprostranjenijih spolnih bolesti današnjice i najčešći uzročnik raka vrata maternice od kojeg godišnje oboli 300, a umre više od 100 žena. Većina građana Hrvatske nije dovoljno svjesna da upravo cjepivom protiv HPV-a obolijevanje od ove bolesti mogu svesti na minimum kao i spriječiti brojne druge vrste raka uključujući rak vrata maternice, usne šupljine i ždrijela, rodnice, stidnice, anusa, penisa te spolne bradavice.

Razlog ovakvog stanja leži u nezainteresiranosti za edukaciju o važnosti prevencije te brojnih netočnih predrasuda kao što su povezivanje cjepiva protiv HPV-a s ozbiljnim zdravstvenim nuspojavama, neodgovornim spolnim ponašanjem i slično.

O svim koracima kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti rak vrata maternice koji u više od 90 posto slučajeva uzrokuje HPV virus, građani će se moći educirati na ovogodišnjem Danu mimoza i Nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice koji nas očekuje ove subote, 25. siječnja od 10 do 14 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu. 

Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, zainteresirani će imati prilike razgovarati sa stručnjacima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice. 

Otkrili kako se razvija i množi tumor uzrokovan HPV-om
Otkrili kako se razvija i množi tumor uzrokovan  HPV-om

- Cijepljenje protiv HPV virusa iznimno je važno. Besplatno je za sve učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o raspoloživosti i za srednjoškolce. Cijepljenje je organizirano u nadležnim ambulantama školske medicine koju pohađa pojedini učenik. Odaziv je različit od županije do županije. U gradu Zagrebu u prošloj godini odazvalo se 32% mladih što je povećanje od 100% - istaknula je glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka dr. Neda Ferenčić Vrban, specijalistica školske medicine. 

Zaštita od 9 tipova HPV-a u Hrvatskoj besplatna do 25. g.
Zaštita od 9 tipova HPV-a u Hrvatskoj besplatna do 25. g.

Prvi Dan mimoza u Hrvatskoj se održao 2008. godine, a od tada do danas bilježi se pad oboljelih od raka vrata maternice. Napredak za koji je u velikom dijelu zaslužna sve veća svijest o važnosti brige za zdravlje, provedbe cijepljenja i redovitih pregleda iznimno veseli i dodatan je vjetar u leđa daljnjoj edukaciji i još boljim rezultatima. 

Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Pokrovitelji projekta su Predsjednica RH, Predsjednik Hrvatskog sabora, Ministarstvo zdravstva RH i gradonačelnik Grada Zagreba. Partneri su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj i Udruga Zdravka. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith