Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Hrana i bonton: Kako se ne smije jesti u 15 zemalja svijeta

Hrana i bonton: Kako se ne smije jesti u 15 zemalja svijeta
4

U Indiji je nepristojno jesti lijevom rukom, u Japanu uspraviti štapiće, u Meksiku jesti tacose vilicom, u Engleskoj piće dodati na desnu stranu, a u Kini okrenuti ribu

VIDEO

U Japanu biste mogli izazvati pravu zbrku za stolom ako odložite svoje štapiće za jelo u krivom smjeru, jer ćete tom, zapadnjacima neprimjetnom manirom, možda podsjetiti Japanca na pogreb njegove bake, kaže Dean Allen Foster, autor priručnika "Globalni bonton". U njemu objašnjava pravila pristojnog ponašanja za stolom u 15 zemalja svijeta te kako izbjeći neprilike nepoznavanjem nečije kulture. Tako u Japanu između zalogaja štapići trebaju biti smješteni ispred onoga koji jede, paralelno s rubom stola i nigdje drugdje, objašnjava instruktor kuhanja Mineko Takane Moreno. Stavljanje štapića uspravno u zdjelici riže je najgore što možete učiniti jer se na tradicionalnim japanskim pogrebima zdjelica riže s uspravnim štapićima stavlja kraj lijesa pokojnika, donosi Budget Travel.

Bez vilice u ustima na Tajlandu

Dok jedete jelo s rižom, umjesto da hranu ustima prinosite vilicom, koristite je samo kako bi hranu gurnuli u žlicu. Postoje iznimke kod tradicionalnih jela iz sjevernog Tajlanda koja se jedu isključivo s rukama. Također, ako je samo jedna namirnica na tanjuru tada se može jesti vilicom, pod uvjetom da to nije riža. Leela Punyaratabandhu, slavna kulinarska blogerica kaže da je jesti hranu s rižom pomoću štapića nešto najgore što na Tajlandu možete učiniti. Tamošnja kultura to smatra neukusnim. 

Lijevom rukom se ne smije jesti na Bliskom Istoku, Indiji i nekim dijelovima Afrike 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U južnoj Indiji s lijevom rukom ne biste smjeli niti dotaknuti tanjur. Razlog za to su vjerovanja da je lijeva ruka prljava jer se povezuje s tjelesnim funkcijama. Ako ste ljevak, slobodno se koristite lijevom rukom, ali onda iz hranjenja izostavite desnu ruku. Isto pravilo vrijedi na Bliskom istoku i u nekim dijelovima Afrike. 

U Gruziji je nepristojno je pijuckati vino

Na onome što žitelji Gruzije nazivaju "suprom", a što u prijevodu znači tradicionalno slavlje, vino teče u potocima. Pravilo je da tko god se nađe na slavlju, čašu vina treba eksati, no ipak, čaše su im razmjerno male, pa je ta aktivnost lakša.

U Meksiku se tacosi ne jedu nožem i vilicom

Meksikanci smatraju da je jedenje tacosa s nožem i vilicom smiješno i snobovski. Drže da je to isto kao i jedenje McDonaldsovog  hamburgera srebrnim priborom za jelo. 

U Italiji se cappucino pije samo prijepodne

Neki Talijani kažu da im capuccino poslije podneva uznemiruje želudac, drugi ga vide kao lošu zamjenu za obrok, pa nikad nećete vidjeti Talijana koji ga naručuje iza 15 sati ili pak iza obilne večere. Ako vam je potrebna doza kofeina, bolje rješenje je espresso.

U Britaniji se piće dodaje na lijevu stranu

U Engleskoj se vino porto prema tradiciji dodaje na lijevu stranu, jer su to mornari nekoć radili za sreću. Zbog toga se smatra velikim gafom proslijediti butelju porta na desnu stranu, ali je i velik gaf ne dodati ga uopće.

U Francuskoj se ne jede kruh za predjelo

Umjesto da kruh jedete kao predjelo, jedite ga s drugom hranom na kraju svakog slijeda jela, osobito sa sirom koji se poslužuje. Ono što se u gotovo svim tradicijama smatra nepristojnim je stavljanje šnite kruha na sam stol, a ne u svoj tanjur, no to je Francuzima sasvim prihvatljivo.

U Kini se riba ne okreće

Iako ste se možda navikli da okrenete ribu nakon što je jedna strana pečena, to ne radite u Kini, a osobito ne u Hong Kongu. To je zato jer se okretanje ribe smatra nesrećom u Kini, a najpraznovjerniji uopće neće doticati donju stranu.

U Italiji ne tražite parmezan

Stavljanje parmezana na pizzu u Italiji je ravno grijehu, a i mnoga druga tradicionalna talijanska jela s tjesteninom ne jedu se s parmezanom, već nekom drugom vrstom sira ili posve bez njega. Stoga vrijedi pravilo da ako vas ne nude, vi nemojte niti tražiti.

U Čileu se ništa ne jede rukama

Pristojnost za stolom je malo formalnija u Čileu nego u ostalim južnoameričkim zemljama. Zbog toga se tamo čak ni pomfrit ne jede rukama, već priborom.

U Koreji se čaša preuzima s dvije ruke

Ako vam u Koreji piće u ruke daje netko stariji od vas, iz poštovanja biste čašu trebali primiti s obje ruke. Također, ne smije se početi jesti dok najstariji muškarac u kući ne sjedne jesti, a ni napustiti stol dok svi nisu pojeli.

U Rusiji se votka ne odbija

Votka se u Rusiji uvijek pije čista, pa čak i bez leda. Dodavanje bilo kakvih sastojaka smatraju zagađivanjem čistoće alkohola. Ako vam netko ponudi votku, smatrajte to znakom dobrodošlice koji se ne odbija.

Dok pijete kavu s Beduinima, šalicu na kraju protresite

Tipično, svaki Beduin će vam nastaviti dolijevati kavu sve dok čašu ne zatresete dva do tri puta u ruci. To je znak da vam je dovoljno kave.

U Brazilu pazite sa žetonima

U churrascarii, brazilskom restoranu s odrescima, hrana se naručuje žetonima. Ako konobar izađe iz kuhinje s nečim što vam se sviđa, pazite da žeton koji se nalazi na vašem stolu bude okrenut tako da je zelena strana prema gore. Ako ne želite da vam se više donosi, okrenite crvenu stranu prema gore.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju