Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

9 vrlo opasnih namirnica: Njih se jede ali uz posebna pravila

Širom svijeta postoje brojne namirnice koje slove kao vrhunski specijaliteti, no ako se ne pripreme pravilno mogu prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme sa fatalnim posljedicama

VIDEO

Jedan od najuzbudljivijih i najbogatijih aspekata putovanja svakako je isprobavanje drugačijih kuhinja i domaćih, izvornih delicija. Ipak, nekih se namirnica treba čuvati, pogotovo ako ih prije niste jeli i ne znate ih pripremati - neke od najopasnijih i najotrovnijih namirnica, baš zbog rizika kod konzumacije, slove za najbolje svjetske specijalitete. 

1. Voće ackee

Ackee – native fruit to Jamaica

Objavljuje EVEUtorak, 5. veljače 2013.

Ovo se voće najviše konzumira na Jamajci, a opasnost leži u otrovnim sjemenkama. Sigurno ga je jesti tek kad je potpuno zrelo i bez sjemenki, čije otrovne tvari brzo izazovu povraćanje i druge želučane smetnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Korijen manioke

Ovaj se slatki napitak radi od anisa, drvenaste gliste i komorača. Drvena glista sadrži kemikaliju koja sadrži psihoaktivna svojstva i može izazvati halucinacije.

3. 'Krvave školjke'

blood clam for a ceviche #special tonight #gnarley #fearyourfood

Objavljuje BISqPetak, 4. prosinca 2015.

Iako sve školjke krvare, većina ih ima bistru krv koja izgleda poput guste vode. Krvave školjke u svom sastavu imaju hemoglobin, zbog kojeg im je krv crvena poput naše. I baš poput naše krvi i njihova može prenositi razne bolesti poput tifusa, hepatitisa ili dizenterije. Do bolesti dolazi jer  žive u okruženju s niskim kisikom u kojem uspijeva mnogo bakterija i virusa.

Ove su školjke vrhunska delikatesa u Kini, točnije u Šangaju, no zbog širenja zaraznih bolesti zabranjene su od 1988. godine, ali zahvaljujući ilegalnom tržištu i dalje ih se može naći.

4. Cassava 

24sata

Cassava je gomoljasta jestiva biljka iz američkih tropa, a uzgaja se prvenstveno zbog korijena iz kojeg se dobivaju brašno kasave, tapioka, škrob za pranje rublja i alkoholno piće.

Može se naći po Južnoj Americi i Africi, a mora ju se temeljito očistiti i pravilno pripremiti. Naime, sirova cassava sadrži otrovnu tvar nalik na cijanid.

22 super trika za kuhanje: Bit ćete brži, efikasniji i sretniji
22 super trika za kuhanje: Bit ćete brži, efikasniji i sretniji

5.  Cashews ili indijski oraščići

Indijski se oraščići nikad ne prodaju u ljusci jer ona sadrži otrov. Premda mu ime govori drugačije, porijeklom je iz Brazila gdje se već dugo doživljava kao prava delicija, a u novije su vrijeme sve popularnije kaše od njega, zbog nježnog ukusa i brojnih zdravstvenih koristi.

Otrov se nalazi u ulju ljuske, pa se prije konzumacije orah prži na visokoj temperaturi jer inače izaziva reakciju kakvu izaziva i otrovni bršljan; zapravo je riječ o istom sastavu.

6. Riba fugu

Wikipedia

Japanska bodljikava riba fugu (u prijevodu riječna svinja) prava je kulinarska delikatesa u Aziji, no ona zahtjeva pažljivu pripremu. Njezino meso sadrži tetrodotoksin – otrov kao i kod drugih riba napuhača koji izaziva smrtne posljedice, pa se kuhari posebno treniraju kako bi ga uklonili prije posluživanja gostima.

Smrtonosni se otrov može naći u njenim unutarnjim organima i jetri, zbog čega ribu treba i pravilno očistiti.

Želite smršavjeti? Ovih 16 pića i namirnica morate izbjegavati
Želite smršavjeti? Ovih 16 pića i namirnica morate izbjegavati

7. Bobice crne bazge 

Schwarze Holunderbeeren im Körbchen

Ovaj se grm može pronaći po cijelom svijetu, a njegove se bobice koriste u izradi sirupa, vina, džemova i pita. Sjeme ove bobice sadrži glikozid, smrtonosni otrov. Kuhanjem se uništava pa je bobica sigurna za jelo.

8. San-nakji ili 'živa hobotnica'

Fotolia

Ova se delicija jede sirova i živa, što izaziva brojne rasprave. Osim toga, već su zabilježeni slučajevi smrti zbog gušenja sirovom hobotnicom zbog čega Korejski kuhari znaju da ju se treba prije dobro usitniti i paziti da ju dobro sažvačete.

9. 'Truli' sir

Casu marzu... el queso con larvas. El casu marzu es un queso típico de Cerdeña, Italia, conocido por estar infestado de...

Objavljuje AgrotendenciaSrijeda, 10. prosinca 2014.

Na Sardiniji se tradicionalno poslužuje "Casu marzu", ili doslovno prevedeno "truli / gnječeni" sir. Tijekom procesa dozrijevanja u siru se stvaraju  žive lave insekata i njihovih jajašaca, prenosi Health Tips.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

22:41
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima