Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrana koju ne smijete stavljati u duboko zamrzavanje i zašto

Neka hrana može razviti opasne bakterije, a druga će izgubiti svoju teksturu i postati neukusna za jelo. Tu je i popis hrane koja može u duboko zamrzavanje i na koliko dugo

Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune...

Neke od namirnica koje ne treba stavljati u duboko zamrzavanje i zašto:

Kuhana tjestenina Zamrzavanjem će se uništiti i okus i tekstura tjestenine. Naime, tada tjestenina uvlači vlagu u sebe pa zbog toga postaje gnjecava.

Već odmrznuta hrana Ponovno zamrzavanje takve hrane može biti opasno za zdravlje jer se bakterije tako brže razmnožavaju. Ali, odmrznutu hranu možete ponovno zamrznuti ako je prije toga skuhate.

Umaci Posebno oni na bazi brašna ili kukuruznog škroba, jer gube strukturu, prenosi Daily Mail.

ZA KOLAČ IZ SNOVA Super trik kako da vam snijeg od bjelanjaka ispadne savršeno

Kečap Ako pokušate zamrznuti kečap, to neće utjecati na vaše zdravlje, ali hoće na užitak u jelu. Naime, postati će vodenast.

Pržena hrana Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.

Avokado Vrlo je osjetljiv pa će dubokim zamrzavanjem izgubiti svoju teksturu.

Foto: Dreamstime

Svježi začini Listići će nakon odmrzavanja postati smećkasti i gnjecavi. Želite li zamrznuti svježe začinsko bilje, napravite to ovako - nasjeckajte ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda, prelijte vodom i zamrznite. Kasnije kockice dodajte u jelo.

Konzervirana hrana To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo stajati.

Krušne mrvice Imaju tendenciju postati mekane, odnosno promijeniti teksturu pa zamrzavanje nije dobra opcija čuvanja krušnih mrvica.

Krastavci Oni sadrže puno vode pa će zamrzavanjem izgubiti teksturu, a time i svoj okus. 

U duboko zamrzavanje nije dobro stavljati umake za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krumpir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke i pivo. Također, idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva Celzijusovih, otkriva Visualistan.

Foto: Dreamstime

Namirnica koje mogu u duboko zamrzavanje i na koliko dugo:

Kruh, pecivo i kolači

  • Pečeni kruh i pecivo - 2 do 3 mjeseca
  • Nepečeni kruh i pecivo - mjesec dana
  • Keksići od prhkog tijesta - 6 do 8 mjeseci
  • Pečeni kolači svježi - mjesec dana
  • Pečene voćne pite - 6 do 8 mjeseci
  • Nepečene voćne pite - 2 do 4 mjeseca
  • Palačinke - 3 mjeseca
  • Vafli - mjesec dana
  • Cheesecake - 2 do 3 mjeseca

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Meso

  • Janjetina i teletina - 9 mjeseci
  • Svinjetina s kostima - 4 do 6 mjeseci
  • Svinjetina bez kosti - 4 do 12 mjeseci
  • Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci
  • Govedina bez kosti - do 12 mjeseci
  • Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci
  • Komadi piletine ili puretine - 9 mjeseci
  • Mljevena puretina ili svinjetina - 3 do 4 mjeseca

Foto: Dreamstime

  • Iznutrice - 3 do 4 mjeseca
  • Divljač - 3 do 4 mjeseca
  • Kuhana šunka - 2 mjeseca
  • Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 mjeseca
  • Slanina - mjesec dana
  • Kobasice - 1 do 2 mjeseca
  • Kuhano ili pečeno meso - 2 do 3 mjeseca
  • Hrenovke - 1 do 2 mjeseca
  • Pržena piletina - 4 mjeseca
  • Jela od peradi - 4 do 6 mjeseci

Hrana iz mora

  • Bijela riba - 6 mjeseci
  • Plava riba - 2 do 3 mjeseca
  • Dimljena riba - 2 mjeseca

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

  • Kuhana riba - 4 do 6 mjeseci
  • Kamenice - 2 do 3 mjeseca
  • Jastog - 12 mjeseci
  • Svježi škampi i jakobove kapice - 3 do 6 mjeseci
  • Lignje i školjke - 3 do 6 mjeseci

Mlječni proizvodi i jaja

  • Maslac - 6 do 9 mjeseci
  • Margarin - 12 mjeseci
  • Mlijeko - 3 do 6 mjeseci
  • Svježi sir - mjesec dana
  • Tvrdi sir - 6 mjeseci
  • Sladoled - 2 mjeseca

Foto: Dreamstime

  • Jogurt - 1 do 2 mjeseca
  • Sirova jaja (bez ljuske) - mjesec dana
  • Citrusno voće - 3 mjeseca
  • Ostalo voće - 9 do 12 mjeseci
  • Orašasti plodovi - 3 mjeseca
  • Povrće - 8 do 12 mjeseci
BRZO I FINO Pripremite jaja u mikrovalnoj: Na oko, kajganu ili poširano

Ostalo:

  • Temeljac od mesa - 2 do 3 mjeseca
  • Juha od mesa - 2 do 3 mjeseca
  • Gulaš od mesa - 3 do 4 mjeseca
  • Juhe i gulaši bez mesa - 2 do 3 mjeseca
  • Svježe napravljen sok - 6 mjeseci
  • Složenac - 3 mjeseca
  • Pizza - 1 do 2 mjeseca
  • Začinsko i ostalo bilje - 12 mjeseci
Komentari (82)
  • ne vidim čemu zamrzavati konzerviranu hranu, koja može stajati u špajzi a ne u ledinici.. svježi začini ako se zamrznu onda nisu više svježi već uvenuli mokri začini...

    17. 3. 2018,   19:35
  • Tko to može palačinke ili kolače zaledit?? Pa ne stignu jutro dočekat... 😋 evo taman kuham mlijeko za svježi sir, pa ćemo palacinke sa sirom za večeru.. 😉

    17. 3. 2018,   18:04
  • Eh, da se bar ima što zamrzavati, ili kupovati svaki puta friško...

    17. 3. 2018,   17:01