Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hrana u novogodišnoj noći donosi sreću i blagostanje

Hrana u novogodišnoj noći donosi sreću i blagostanje
1

Tradicionalno ljudi diljem svijeta vjeruju da im hrana koju pojedu na Novu godinu donosi sreću, zdravlje, napredak i uspjeh u nadolazećoj godini

VIDEO

U novogodišnoj noći ili na prvi dan Nove godine narodi diljem svijeta jedu hranu za koju vjeruju da će im u godini koja dolazi donijeti blagostanje, sreću, uspjeh i zdravlje. Neki vjeruju da sve, pa tako i hrana u obliku kruga, donosi sreću jer simbolizira zaokruženi ciklus jedne i početak druge godine. Prema tom vjerovanju, čekajući Novu Nizozemci jedu krafne, Filipinci okruglo voće, a Amerikanci grah. Poljaci i Nijemci vjeruju da će srećom i blagostanjem obilovati život svih kojima prvi zalogaj u Novoj bude sleđ. U Grčkoj se u novogodišnjoj noći poslužuje Vassilopitta ili torta svetog Vasilija, u koju se prije pečenja utisne novčić.
Tko novčić pronađe u komadu torte, bit će posebno sretan u nadolazećoj godini. No čašu pjenušca podižu svi kako bi navijestili što sretniju godinu koja dolazi.

HRVATSKA- SARMA ZA BLAGOSTANJE
U godini koja dolazi sreću imat će baš svi koji u prvom danu Nove uživaju u sarmi. Uz sarmu se još jede i pečeni odojak, koji simbolizira sreću jer je svinja životinja koja “ruje prema naprijed”.

FILIPINI- VOĆE DONOSI SREĆU
Pri otkucavanju ponoći na satu na Filipinima je važno imati stol pun hrane, što će osigurati blagostanje. Za napredak i sreću za Novu treba poslužiti i sedam različitih vrsta okruglog voća.

JAPAN- KOLAČ MOCHI DARUJE ZDRAVLJE
U Japanu se poslužuju posebno dugački rezanci koji se “za dug život” moraju posrkati u dahu. Blagostanje i zdravlje cijeloj obitelji donosi kolač mochi, koji se reže te dijeli svim članovima.

SAD- ZELENA HRANA "PODEBLJAT" ĆE NOVČANIK
Na jugu SAD-a vjeruju da blagovanje crnoga graha u novogodišnoj noći donosi sreću. No novac donosi zelena hrana poput graška, špinata ili kupusa koja bojom podsjeća na dolar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'