Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hranjiva zrna: Na Sredozemlju slanutak se jede od davnina

None Foto: Stockfood/Guliver 4

Salate od slanutka, začinjene maslinovim uljem, balzamičnim octom i začinskim biljem nadopunit će svaki obrok. Hranjive su pa su pogodne i kao samostalno jelo

I danas se još mnogi začude kad vide slanutak u prodavaonicama, jer ga nisu navikli jesti niti pripremati. Još se više iznenade kad vide mahune u kojima rastu: “čahurice” podsjećaju na kikiriki i u sebi skrivaju obično dva zrna. A čak i oni koji uživaju u salati ili varivu sa slanutkom ne znaju da su jestivi i mladi listovi koji se pripremaju poput ostalog zelenog lisnatog povrća i sadrže više minerala nego zelje ili špinat. Iako je mnogima nova, zapravo je riječ o jednoj od najstarijih namirnica, tragovi uzgoja i uživanja u jelima od te mahunarke iz razdoblja 7500 godina prije Krista nađeni su na Bliskom istoku, a nešto mlađi nalazi, iz 3500 godina prije Krista, nađeni su na arheološkim nalazištima u Turskoj, Grčkoj ali i južnoj Francuskoj. 

Sve to upućuje na to da se u sredozemnom krugu već dugo zrna slanutka kotrljaju oko ognjišta. Nije to ništa čudno jer se pokazao kao vrijedan izvor proteina, vrlo ukusan i pogodan za pripremanje širokog raspona jela. Najčešće se poslužuje u različitim vrstama salata, ali na sjeveru Afrike  i u Indiji vrlo je čest sastojak povrtnih, a i mesnih gulaša. Kako se slanutak može i mljeti, njegovo brašno postaje podlogom za gotovo sva jela s brašnom, od popularnih peciva, preko palačinki do slastica. 

Neke se vrste čak mogu pripremiti kao kokice jer se rasprsnu na visokoj temperaturi, a zdrave grickalice možete pripremiti i s običnim slanutkom koji nađete u prodavaonici tako da ga najprije skuhate, a potom popržite, začinite prema želji i poslužite kao lješnjake. No ručak može početi i s predjelom, a ako tada na stol iznesete humus, bliskoistočni namaz od slanutka i sezamove paste, slobodno može s time i završiti jer je ukusan i zasitan obrok. Od slanutka se brzo naprave popečci, kakvi su posebno popularni u Izraelu kao fast food, ali su odlični u svakom kutku svijeta, koji se isprže u vrućem ulju i posluže uz kruh i salatu. Odlično se slaže s većinom povrća u složencima pa ga iskoristite kad god vam se učini da vam jelu nedostaje ono nešto. 

Thinkstock

Janjeći gulaš sa slanutkom 

Sastojci: 300 g janjetine , 2 šalice slanutka, 1 konzerva pelata, 1 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca,  1 crvena paprika, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 žličice curryja, 1/2 žličice soli, vezica peršina,

Priprema: 

Janjetinu očistite od opni i masnoća te je narežite na manje kocke. Slanutak skuhajte, a ako koristite konzervirani, isperite ga pod mlazom vode i ocijedite.  Luk i češnjak sitno nasjeckajte i svijetlo ih popržite u većoj posudi na dvije žlice maslinova ulja. 

Papriku očistite narežite na rezance, dodajte luku te kratko pirjate. Povrću dodajte meso i pirjate sve zajedno dok poprimi zlatno-smeđu boju. Posipajte curryjem, dodajte pelate i sol, te podlijte vrelim temeljcem. Pustite da se krčka na laganoj  vatri barem sat vremena.  

Pred kraj kuhanja dodajte još začina prema želji i primiješajte sitno nasjeckani peršin. Poslužite odmah u manje zdjelice sa svježim kruhom.  

Thinkstock

Humus 

Sastojci: 2 šalice slanutka, 1 žlica umaka tahini, sol, svježe mljeveni papar, ekstradjevičansko maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka, 1 limun  

Priprema: 

Ako koristite suhi slanutak, namočite da dan prije i skuhajte, te pustite da se sasvim ohladi. Možete koristiti i konzervirani slanutak, samo ga dobro isperite pod tekućom vodom nakon otvaranja. Slanutak potom stavite u multipraktik i usitnite ga. Možete se poslužiti i štapnim mikserom. Slanutku dodajte dvije do tri žlice maslinova ulja, sok pola limuna, sol, papar i tahini. 

Sve zajedno miješajte dok se dobro poveže u jednoličnu pastu. Mogu se pod zubom osjećati komadići slanutka. Probajte namaz i prema želji  dodajte još soli, papra ili limunova soka. 

Namaz premjestite u zdjelice  i poslužite uz prepečenac ili tanki pita kruh. Možete ga koristiti i za pripremanje  zdravih sendviča.

Thinkstock

Popečci od slanutka

Sastojci: 40 dag slanutka, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, prstohvat  kima, 1 jaje, vezica peršina, 1 mrkvica, 1 šalica krušnih mrvica, 1 žlica usitnjenog peršina, ulje, sol, papar

Priprema: 

Slanutak operite i usitnite štapnim mikserom, u multipraktiku ili ga jednostavno zgnječite vilicom. Glavicu luka i češnjak sitno nasjeckajte i dodajte je slanutku. 

Promiješajte te u smjesu dodajte i jednu manju naribanu mrkvu, kim, nasjeckani peršin i jedno umućeno jaje. Sve zajedno začinite soli i svježe mljevenim crnim paprom  i dobro promiješajte, da se svi sastojci povežu. Vlažnim rukama uzimajte pomalo smjese i oblikujte kuglice koje potom spljoštite i uvaljate u krušne mrvice.  

Pržite u dobro zagrijanom dubokom ulju ili, ako želite jesti zdravije, poslažite ih na lim za pečenje koji ste prekrili masnim papirom i ispecite ih u pećnici. Poslužite vruće uz neku sezonsku salatu.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Komentari (23)
  • Ja ga najviše slažem na salatu(narežem luk, papriku, rajčicu, crno ulje obavezno) ali jako je fini i kao varivo (slažem ga kao grah). Mene slanutak okusom podsjeća na kesten. Jako ga volim.

    8. 3. 2015,   07:36
  • Ti popećci se zovu Falafel a Tahinija ima u Konzumu - ako će netko ići slagati humus doma.

    8. 3. 2015,   07:36
  • hvala nebraska.. i tebi takoder.. ;))

    8. 3. 2015,   16:51