Obavijesti

Lifestyle

Komentari 282

'Hrvati radije šute i pate nego rješavaju probleme u krevetu'

'Hrvati radije šute i pate nego rješavaju probleme u krevetu'
3

Kao glavne probleme kod muškaraca ističe erektilnu disfunkciju i prijevremenu ejakulaciju. Oko četiri posto muškaraca ima erektilnu disfunkciju prije 40. godine...

VIDEO

Seksualnost je puno širi pojam od samog spolnog kontakta. Odabrala sam spoj ginekologije i seksualnosti jer to smatram dobrim pokretačem zdravlja i zadovoljstva, govori nam Martina Jerbić-Cecelja (49), prva hrvatska ginekologinja, koja se dodatno školuje za seksualnog savjetnika.

Na taj se korak odlučila jer, kako kaže, često se pokazalo da žene koje joj dolaze na pregled imaju problema sa seksualnom željom, postizanjem orgazma, zadovoljstvom s partnerom, povjerenjem i slično.

- Mnogo puta nisam znala odabrati pravi pristup osim slušanja i razumijevanja problema. Uvidjela sam da tako neću pomoći da žene budu sretne u svojoj seksualnosti - kaže nam Jerbić-Cecelja, koja već godinu i pol pohađa edukaciju za seksualnog savjetnika/terapeuta u sklopu Hrvatskog društva za seksualnu terapiju (HDST).

Sad je na drugoj godini. Iako je prvenstveno ginekolog i opstetričar, u opisu posla joj je i savjetovanje, tako da već neko vrijeme savjetuje parove i pojedince. Želju da se dodatno usavrši na području savjetovanja o seksualnim problemima smatra unapređenjem zadovoljstva svojih pacijentica.

'Radije patimo i šutimo'

Tvrdi i da je seksualnost među Hrvatima još tabu tema.

- Mnogi se smatraju aseksualnima jer, primjerice, imaju povećanu tjelesnu težinu ili se srame iskazati svoju seksualnu potrebu pa će radije patiti i šutjeti. S druge strane, mnogi smatraju da seksualnost nije tabu tema jer se o njoj u društvo često priča na šaljiv način. No to nije znak otvorenosti prema nekom problemu kao, na primjer, prema erektilnoj disfunkciji, koja se nerado priznaje ili, primjerice, nemogućnosti postizanja orgazma, o kojoj se ne govori - ističe i dodaje da zato postoji seksualna terapija.

Kao glavne probleme kod muškaraca ističe erektilnu disfunkciju i prijevremenu ejakulaciju. Oko četiri posto muškaraca ima erektilnu disfunkciju prije 40. godine, a 60 posto iza 70. godine. Kod žena su najveći problemi poremećaj orgazma i nedostatak seksualne želje. Svaka sedma žena tako kao najveći problem navodi nedostatak seksualne želje, a svaka deseta izostanak uzbuđenja i bolni snošaj.

Glavni ciljevi su pomoć u prihvaćanju vlastite seksualnosti, ostvarivanju međusobnog povjerenja, emocionalne povezanosti i komunikacije potrebne za ostvarivanje zdrave veze, kao pomoć u prilagođavanju situaciji izazvanoj seksualnim problemom. Ove godine je Jerbić-Cecelja obilježila 25. godišnjicu radnog staža u medicini.

Djeca su ponosna

- Danas bih ponovno odabrala istu struku - kaže. A u poslu je podržava i njezino troje djece.

- Djeca me podržavaju u ovoj edukaciji i s njima imam otvoren pristup prema toj temi. Oni vide da je cjeloživotno učenje vrlo bitno u svemu pa sam im time i dobar primjer. Možda su zbog toga tako uspješni i na svojim fakultetima - kaže Martina.

Sad se dodatno školuje za seksualnog savjetnika. Kad se prijavljivala na edukaciju, priznaje, nije znala da je prvi ginekolog u Hrvatskoj koji se dodatno educira u tom smjeru. Ipak, nada se da će svojim primjerom potaknuti i druge kolege-ginekologe na takvu vrstu edukacije. Drago joj je što su je neki po tom pitanju već i kontaktirali.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 282
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise