Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvati se boje stranih začina i novih okusa, a ne vole ni učiti'

Komentari (11)
  • A jel? A to kaj grah s kobasicom košta 4 puta manje od azukija s kurobutom nema veze s ničim. U Kerali ćeš na ulici jest govedinu koja se marinirala i kuhala u kili karija - ulična hrana. Takva autentičnost me ovdje za napraviti košta 100 eura.

    2. 10. 2019,   12:09
    • Sa začinima treba znati. Nije svaki za sve i u istim omjerima. Neki su skupocjeni...kao šafran, skuplji je od samog zlata, ali količinski ga je potrebno samo prstohvat, i da vidiš kakav risotto dobiješ...mljac...

      2. 10. 2019,   18:59
    • To stoji. No glavni razlog zašto ga se stavlja u malim količinama je to što je potentan - u većim količinama je otrovan. Riža sa šafranom se ovdje promovira kao specijalitet jer je začin skup - u azijskoj kuhinji, koja prednjači u jelima sa šafranom - to je uobičajeni prilog specijalitetima. Također, određeni recepti zovu i do 5g šafrana (čajna žličica), kao što je tradicionalni iranski slatkiš, komsko slatko od meda i badema. Jasno da ga ovdje raditi i jesti neću jer me ovdje 5 grama šafrana košta oko 560 kn. U Iranu je druga priča jer ću istu količinu nabaviti za 85kn.

      2. 10. 2019,   21:42
  • Zašto uvijek ispada da mi moramo učiti od drugih??? Hrvatska kuhinja iz svih naših regija plus sve kulinarske đakonije zapadnog i istočnog Balkana dovoljno su gradivo za nekoliko tomova enciklopedijskog izdanja. Ali ko za vraga, uvijek je zelenija trava u susjedovom dvorištu i susjedova žena ima ljepše cice i guzicu. Ostajem na području ovog našeg balkanskog lonca a probao sam svakakve sluznice i bučkuriše, bliskih i dalekih lonaca i tanjura. Naše i okolno. Egzotika kao takva neka uči od nas.

    3. 10. 2019,   09:27
    • Zato kaj ljudi ne znaju da se nekad ovdje kuhala recimo crna juha od liganja s ječmom i mišancom, pa kad im serviraju ikasumi jiru padaju u nesvijest ;p

      3. 10. 2019,   10:22
    • Pik, ni svoje neznamo pošteno a drugima bi se u dupe uvukli ko kuna u automat. Ma volim naše nek ima i tri glave :)

      3. 10. 2019,   12:49
  • pola Hrvata može si priuštiti samo jela s akcija, a koliko ih je gladno, sad je bedasto malo prozivat Hrvate kako ne žele jesti skupa jela..

    2. 10. 2019,   12:22
  • tko voli nek izvoli, sve je to ok, jela koja se pripremaju u dalekim krajevima je lijepo probati, ne kažem, mogu biti jako fina, ali uvijek ću se vratiti našoj domaćoj tradicionalnoj kuhinji. Uvijek ću isprobati domaća tradicionalna jela iz kraja u kojem se zateknem, a kad otputujem u neke druge zemlje, naravno, jesti ću ono što se tamo priprema, neću sigurno naručiiti domaće fuže ili sarmu:)

    2. 10. 2019,   12:13
  • najbolja mi je talijanska kuhinja

    2. 10. 2019,   18:03
  • Joj kako začin zna drastično promijeniti i obogatiti okus...

    2. 10. 2019,   18:56
  • Stranci nam uvijek začine i zapapre. A nije istina da naši ne vole učiti. U zadnje vrijeme zapapre nam i domaći.

    2. 10. 2019,   11:38