Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvati dobivaju jeftine lijekove za depresiju, izazivaju ovisnost

U Hrvatskoj se za liječenje depresije previše koriste jeftiniji lijekovi, koji uzrokuju psihološku i fizičku ovisnost, rezultati su usporednog istraživanja Hrvatske i Švedske

Skupina hrvatskih i švedskih stručnjaka pripremila je za objavu u online časopisu 'Expert Review of Pharmacoeconomics & Outcomes' rezultate istraživanja upotrebe psihotropnih lijekova, u kojem je otkriveno da se u Hrvatskoj najviše propisuju benzodiazepini, a u Švedskoj antidepresivi.

Young sad mad sitting in regret OBRATITE PAŽNJU NA RIJEČI Prepoznajte znakove depresije - po onome što netko izgovori

Benzodiazepini u Švedskoj potencijalno neprikladni

Benzodiazepini su skupina psihoaktivnih lijekova koji služe kao depresanti i često se koriste kako bi pomogli pacijentima da prevladaju bol i anksioznost i omoguće im lakši san.

Najpoznatiji predstavnici su diazepam, u koji spadaju apaurin i bensedin; lorazepam i bromazepam u koje spadaju leksaurin i leksilijum; te alprazolam u koji spadaju Xanax i ksalol.

U Švedskoj se benzodiazepini nalaze na popisu lijekova s ​​ograničenom upotrebom i smatraju se potencijalno neprikladnim, posebno kod starijih osoba, ističu Ines Potočnjak, Robert Likić i Vesna Degoricija iz Sveučilišne bolnice i zagrebačkog Medicinskog fakulteta, te švedski autori Eric Nham i Björn Wettermark.

Foto: Thinkstock

Psihotropni lijekovi u porastu

Propisivanje psihotropnih lijekova je posvuda u porastu. U Hrvatskoj je poraslo sa 127 propisanih dnevnih doza u 2014. na 131 propisanu dnevnu dozu u 2015. godini. Švedska znatno više koristi psihotropne lijekove. Ona je svoju potrošnju povećala s 183 propisane dnevne doze u 2014. na 188 propisanih dnevnih doza u 2015. godini.

POPIS LIJEKOVA Ne pijte sok od grejpa s ova 53 lijeka: Promijenit će im učinak

Međutim, postoje znatne razlike, ističu autori istraživanja. U Hrvatskoj je uporaba benzodiazepinskih derivata iznosila 72,5 propisanih dnevnih doza u 2014. godini i povećala se na 74,4 propisanih dnevnih doza u 2015. godini, dok je u Švedskoj upotreba benzodiazepina u obje godine iznosila samo po 11,2 propisanih dnevnih doza.

U Hrvatskoj je upotreba anksiolitika bila 4,8 puta veća, a uporaba benzodiazepinskih derivata 6,7 puta veća nego u Švedskoj, pokazuju rezultati.

Foto: Dreamstime

U Švedskoj uporaba antidepresiva bez nuspojava 

U Švedskoj je veća upotreba selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina nego u Hrvatskoj. To je skupina novijih antidepresiva, dualnih antidepresiva, koji zbog mehanizma djelovanja na selektivnu inhibiciju pohrane više neurotransmitera, ali bez nuspojava koje su imali triciklički antidepresivi.

U Švedskoj je istraživanih godina upotreba selektivnih inhibitora iznosila 59,8 i 62,5 posto propisanih dnevnih doza, a u  Hrvatskoj tek 19,7 i 19,6 posto propisanih dnevnih doza. Također, upotreba citaloprama u Švedskoj je 20 puta veća nego u Hrvatskoj.

'UMIRALA SAM NAOČIGLED' Roditelji su kćeri u očaju gurali lijevak u grlo da bi nešto pojela

Dakle, uporaba antidepresiva bila je 3,3 puta veća u Švedskoj, posebno za selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina.

Vjerujemo da se značajne razlike mogu objasniti zastarjelim i nekritičnim postupcima propisivanja benzodiazepina, lošim upravljanjem psihoterapijom, slabim socioekonomskim statusom i nižim cijenama benzodiazepina u Hrvatskoj, objašnjavaju autori.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj se propisuju jeftiniji lijekovi

U Hrvatskoj benzodiazepine na recept propisuju liječnici opće i obiteljske medicine i psihijatri, dok je u Švedskoj i neki drugim zemljama upotreba benzodiazepina ograničena.

Liječnici opće prakse u Hrvatskoj propisuju benzodiazepine umjesto antidepresiva za liječenje depresije jer su jeftiniji od antidepresiva.

PREPOZNAJTE RANE SIMPTOME Iskustva Hrvata: 'Moždani udar sam preživjela sa 17 godina...'

Benzodiazepini uzrokuju ovisnost nakon šest tjedana primjene i stvaraju trajan problem. Zbog toga se, prema švedskom Nacionalnom savezu za zdravlje i dobrobit, smatraju potencijalno neprikladnim lijekovima, ističe se u članku.

U Hrvatskoj bi se trebala ograničiti autonomija liječnika u vezi s propisivanjem tih lijekova, kao što je to slučaj u Švedskoj, jer je racionalno korištenje psihotropnih lijekova od velikog javnog značaja, zaključuju autori članka koji čeka objavu na online časopisu "Expert Review of Pharmacoeconomics & Outcomes".

Ako ste rođeni u jednom od ova tri horoskopska znaka, na kraju godine čeka vas prekrasno i sretno razdoblje!

Komentari (21)
  • Hrvatsku bi po svemu trebalo usporedivati s Venecuelom a ne s Svedskom.

    30. 10. 2018,   10:09
  • Loše napisan i ne točan članak. Doktori u Hrvatskoj propisuju benzodizepine uz selektivne inhibritore ponovne pohrane serotonina. To je tako jer ljudi uglavnom dodju u lošem psihičkom stanju. Benzodizepini imaju prednosti jer djeluju vrlo brzo nakon uzimanja, dok djelovanje SIPPS trebaju i do dva tjedna da pacijent osjeti poboljšanje. Doktori te uvijek upozore da benzodizepini uzrokuju ovisnost i nikada ne daju lijekova za više od dva tjedna. SIPPS lijek je prije proizvodio Belupo po licenci od GSK i lijek se je zvao Seroxat ,a djelotvorno sredstvo se zove paroxetin. Kako se sada zove ne znam, ali je dostupan. I nije više toliko skup, bio je možda 2000 godine kad je izašo, ali više nije.

    30. 10. 2018,   10:23
  • ti lijekovi čine zombije od ljudi, toga se treba kloniti

    30. 10. 2018,   10:53