Obavijesti

Lifestyle

Komentari 129

Hrvatske svekrve vole snahe, ali ipak žele da ih se više cijeni

Hrvatske svekrve vole snahe, ali ipak žele da ih se više cijeni
2

Studija portala mojevrijeme.hr pokazala je kako 65 posto svekrva svoj odnos sa snahom smatra dobrim, no svaka treća nije sigurna cijeni li je snaha dovoljno

VIDEO

Mit da majke ne trpe supruge svojih sinova u Hrvatskoj, po svemu sudeći, ne stoji. Naime, istraživanje portala Moje vrijeme - život počinje s 50, namijenjenog osobama 50+ na temu “Moja snaha i ja”, pokazalo je kako je odnos svekrva i snaha kvalitetan i ispunjen više nego što bismo pomislili s obzirom na uvriježene stavove. 

U istraživanju je ispitano 520 svekrva, a odgovarale su na 20 pitanja koja se tiču odnosa svekrve i snahe.

- Čak 65 posto svekrva odnos sa snahom opisuje dobrim, dok je za 17 posto njih taj odnos čak fantastičan. Ali 18 posto svekrva misli da je taj odnos loš ili nikakav. Mnogo više žena koje su snahe odnos sa svojom svekrvom ocjenjuje lošim, a 53 posto svekrva koje su i same imale svekrve kažu da je taj odnos bio odličan, dok ih 44 posto kaže da je taj odnos bio loš zbog samih svekrva. Iz ovoga se može zaključiti da je žena u poziciji snahe manje tolerantna nego kad je u poziciji svekrve - kaže Silvija Novak, je glavna urednica portala Moje vrijeme, Silvija Novak.

Prema istraživanju, 44 posto svekrva misli da im je snaha dobra osoba, a da je odlična misli 40 posto njih. Da je snaha tek osrednja osoba misli 13 posto ispitanica, a da je loša reklo je tek 33 posto svekrva. Čak 62 posto svekrva misli da njihove snahe odlično brinu o kućanstvu, 32 posto ih kaže da su im snahe osrednje domaćice, dok ih 5 posto tvrdi da se snahe loše ili nikako brinu o kućanstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vezano uz pomoć oko djece, čak 15 posto ispitanica misli da su bolje majke nego što su to njihove snahe, 18 posto ih nije sa sigurnošću moglo odgovoriti na ovo pitanje, a 32 posto svekrva svakodnevno čuvaju unučad, dok ih 59 posto to čini ponekad. Visokih 7 posto snaha svekrvama nikad ne povjeravaju djecu na čuvanje - kaže nam Silvija Novak. Čak 83 posto svekrva misli da njihov sin i snaha trebaju dijeliti kućanske poslove, 13 posto ih nije sigurno u to, dok ih samo 4 posto misli kako podjela na muške i ženske poslove "postoji s razlogom". 

Ipak, gotovo svaka treća svekrva (29 posto) nije sigurna da ih snaha cijeni dovoljno, dok je 9 posto njih sasvim sigurno da ih snaha ne cijeni. Čak 60 posto svekrva ističe da ih snaha ponekad traži savjet.

"U 20 godina nikad se nismo porječkale"

Da se svekrva i snaha mogu odlično slagati pokazuju i Puljanke Sanijela Bužimkić Uzelac (40) i njezina svekrva Biserka Uzelac (72).

- Poznajemo se 20 godina i nikad nije bilo nekih trzavica. Nikad se nismo porječkale, a viđamo se svaki dan iako ne živimo zajedno - kažu. Sanijela je zahvalna što joj svekrva čuva stariju kćer koja joj dolazi nakon škole, a svekrva im svima kuha ručak. Po potrebi čuva i mlađu kćer.

Duško Marušić/Pixsell

- Danas je iznimno dragocjeno kad te čeka topao ručak nakon napornog radnog dana. Često nas dvije razgovaramo uz kavu, a priznajem da svekrvi doista mogu reći sve, bez ustručavanja. Volim je kao i svojega supruga Tomu - rekla je Sanijela. Svekrva za Sanijelu ima samo riječi hvale.

- Sanijeli nije problem ništa učiniti što je zamolim, a nikada nismo došle u situaciju da se posvađamo. Imam divne unuke koje stalno viđam i odličan odnos sa snahom, što znam cijeniti. Drago mi je da me pita za savjete te da je tolerantna kao i ja - rekla je Biserka. Obje se slažu da je lijepo imati takav odnos, koji se godinama njeguje i nadograđuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise