Obavijesti

Lifestyle

Hrvatske tvrđave i povijesne građevine jedinstvene u svijetu

Hrvatske tvrđave i povijesne građevine jedinstvene u svijetu
6

Savršen vikend s cijelom obitelji provedite u šetnji povijesnim znamenitostima hrvatske obale i bolje upoznajte njezina blaga. Sigurno će vas očarati

VIDEO

Kroz bogatu povijest hrvatske obale, koju su stoljećima nastanjivali različiti narodi, svaki je za sobom ostavljao neizbrisive tragove koji mame ljubitelje kulture i povijesti iz cijelog svijeta. Svjetskim destinacijama svojom atraktivnošću i šarolikim dodirom povijesti sjajno pariraju kule, dvorci i druge povijesne građevine koje su u našoj neposrednoj blizini.

Dane ispunjene snovima o dalekim destinacijama zamijenite danima ispunjenima životom s dahom povijesti. Upoznajte poviješću bogati Zadar, tvrđave u Klisu i Senju, najmanju svjetsku katedralu u Ninu te nezaobilaznu pulsku arenu.

Budite dio povijesti u Zadru

Prilikom posjete Zadru nikako ne propustite prošetati zadarskim rimskim forumom. Jedan je od najvećih kojeg možete vidjeti na Jadranu, a podignut je prema urbanističkim pravilima iz vremena carske rimske države od 1. do 3. st. prije Krista. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odlično očuvani ostaci dočarat će vam atmosferu u kojoj se upravo na tom mjestu odvijao javni život grada, kojim su šetali antički uglednici, a osnovao ga prvi rimski car August.

U šetnji Zadrom nikako vam neće ni promaknuti crkva Sv. Donata, jedinstvena po arhitekturi ranog srednjeg vijeka, ali i iznimne akustike zbog koje je često mjesto održavanja glazbenih manifestacija. Prigodan suvenir pronađite na rivi gdje ćete uživati u instalaciji Pozdrav suncu, ali i Morskim orguljama gdje možete slušati zvukove mora. Šetnja slavnom Kalelargom također je poseban doživljaj grada Zadra, čije je šire područje naseljeno od pradavnih vremena.  

Tvrđava na Klisu, jedinstvena utvrda koju su mnogi željeli osvojiti 

Tvrđava na Klisu spektakularna je utvrda oko koje su se vodile brojne bitke - za njezin posjed borili su se Turci, ali i Mlečani. Smještena je na prijevoju između Kozjaka sa zapada i Mosora s istoka, a prvi zapisi o njoj datiraju iz 5. stoljeća. Svojim položajem zasigurno će vas podsjetiti na kulise iz fantastičnih filmova poput Igre prijestolja, što će privući i mlađe članove obitelji.

Na tvrđu možete pristupiti samo s jedne strane, a jedinstvena je i po ostacima iz vremena kada je utvrdom upravljala osmanska uprava nakon osvajanja 1537. godine - vidjet ćete džamiju, danas crkvu Sv. Vida te staru tursku česmu.

Posjetite zanimljivu crkvu u Ninu, najmanju katedralu na svijetu

Do gradića Nina od Zadra vozit će te se tek 15-ak kilometara. Nin je prvi put nastanjen prije oko 3000 godina, a poseban je po brojnim ostacima iz antičkoga vremena. U njemu je preslatka crkva, zbog svoje ljepote prozvana i najmanjom katedralom na svijetu, a taj joj je nadimak dao poznati engleski arhitekt Thomas Jackson. Crkva sv. Križa izgrađena je na ostacima antičkih kuća koji još uvijek mogu vidjeti te je jedini vjerski objekt koji je od gradnje u 9. stoljeću do danas ostao apsolutno netaknut. Zahvaljujući položaju prozora i kutu pod kojim na nju pada svjetlost, svojevrsni je kalendar koji omogućava da se praćenjem sjena točno odredi datum suncostaja i ravnodnevnice.

U Ninu ćete naći brončanu skulpturu Grgura Ninskog, jednu od tri u Hrvatskoj. Nikako ga ne propustite uhvatiti na nožni palac jer, prema predaji, onom tko ga dodirne sreća je zajamčena.

Tragom uskočkih ratnika: Slavna tvrđava Nehaj u Senju

Ova tvrđava nepobitni je simbol grada Senja, poznatog po buri i ratnicima - uskocima. Tvrđava Nehaj izgrađena je 1558. godine od materijala razrušenih crkava i samostana koji su se nalazili izvan gradskih zidina. Kockastog je oblika, orijentirana prema stranama svijeta. Šetnjom zidinama naići ćete na oko stotinu puškarnica i čak 11 otvora za topove.

S vrha tvrđave, koji je danas prekrasan vidikovac, možete vidjeti dokle je dopirao pogled straža koje su promatrale prilaze gradu Senju s kopna i s mora. Fantastičan pogled s Nehaja dopire sve do otoka Krka, Raba i Cresa i pruža vam predivan materijal za obiteljski foto album. 

Dragulj koji se ne zaobilazi: Pulski amfiteatar 

Arena u Puli je antička rimska građevina koju jednostavno morate doživjeti. Među stotinama rimskih amfiteatara, ovaj u Puli jedan je od najočuvanijih te je veličinom šesti među rimskim amfiteatrima u svijetu.

Uz to, amfiteatar u Puli jedini je na svijetu kojemu su u potpunosti očuvana sva tri rimska arhitektonska reda. O njezinoj gradnji postoji i legenda koja kaže da su je noću gradile vile donoseći kamenje s Učke. Nakon što ju posjetite i doživite njezinu neospornu ljepotu, teško ćete povjerovati da još uvijek nije na Popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Više informacija o kulturnoj baštini Hrvatske i idejama što vidjeti i posjetiti kroz jednodnevne izlete potražite na stranici Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra
RAJ ZA NAUTIČARE

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra

Ljubitelji jedrenja na hrvatskoj obali naći će sve što trebaju - povoljne vjetrove, brojne sigurne lučice i marine te avanturu života obogaćenu prekrasnom prirodom

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija
KAMO NA MINI ODMOR

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija

Od sjevera Dalmacije prema njezinom jugu nudi vam se pregršt aktivnosti na kopnu i moru. Rafting, ronjenje, planinarenje s pogledom na more - izbor je vaš
Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor
ISTRA, KVARNER I GORJE

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara