Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatski stručnjaci: Nakon 50. žene stare brže od muškaraca

None Foto: Dreamstime

Do pedesete rpoces starenja je jednak, a onda kod žena opada razina estrogena te dolazi do promjena u vezivnom tkivu. Koža se stanjuje pa su bore izraženije, a i uši i nos postaju veći

Starenje je proces koji počinje već sredinom dvadesetih godina života i kontinuirano traje i pojačava se. Promjene se događaju sustavno i zahvaćaju primarno meka tkiva kao što su vezivno, epitelno ili masno tkivo, ali i koštanu podlogu, kaže doc. dr. sc. Tomislav Lauc.

Thinkstock STVARANJE NOVIH NEURONA Veliko otkriće: Stanice mozga obnavljaju se nakon 90. godine

Specijalist ortodont, stomatolog i znanstvenik i njegova kolegica iz zagrebačke Stomatološke poliklinike Apolonija, dr. med. dent. Ivana Rupić, dio su stručnjaka koji su radili na projektu "10.001 Dalmatinac – Hrvatska biobanka". Ispitivanje provedeno u Dalmaciji objavljeno je u časopisu American Journal of Physical Anthropology i privuklo svjetske medije poput Daily Maila, Timesa i Suna. Utvrdili su da muškarci i žene do 50. godine stare jednakom brzinom, a da žene nakon toga stare brže.

- Smatra se da je promjena u koncentraciji estrogena odgovorna za to. Estrogen djeluje na reproduktivni sustav kao što djeluje i na meka tkiva i njegove sastojke, ali i smanjuje resorpciju kosti. Očito je da su ženska tkiva drugačije osjetljiva na estrogenske promjene i njegovu koncentraciju. Zbog toga pad koncentracije estrogena koji se naglo događa dovodi do bržih promjena tkiva – objasnio je dr. Lauc.

doc. dr. sc. Tomislav Lauc i dr. med. dent. Ivana Rupić

Dodaje i kako koža žene ima manje kolagenih vlakana od kože muškaraca pa njezin volumen prije pada ispod određene granice. Na starenje utječe i menopauza.

- Menopauza je period kada dolazi do intenzivnijih hormonalnih promjena i smanjivanja lučenja estrogena. Naše istraživanje ukazuje da se vrijeme nakon menopauze može preciznije koristiti od kronološke životne dobi za predviđanje promjena koja zahvaćaju područje lica. To nazivamo post menopauzalna dob – priča dr. Lauc.

Nakon 65. godine proces starenja se ponovno "izjednačava".

Foto: 24sata.hr - Vjerojatno nakon određenog vremena adaptacijski mehanizmi uspostavljaju ponovo ujednačeni proces. Posebno naglašena tzv. sekundarna spolna obilježja kod žena, npr. jagodično izbočenje ili punina obraza smanjuju se pa primjerice distribucija masnog tkiva postaje slična kod oba spola – kaže. 

U procesu starenja, koža se s vremenom sustavno stanjuje. Dodaje kako su u početku promjene vrlo individualne te da ih se ne može pojednostaviti  prema spolu. Nastanak bora vezan je uz aktivnost mišića lica.

- Mimika je vrlo individualna i ovisi o karakteru osobe i načinu izražavanja misli i osjećaja – ističe. Objasnio je kako se bore lakše stvaraju zbog smanjivanje debljine kože.

ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE Evo koliko često bi se trebali seksati da bi usporili starenje

- Debljina kože se smanjuje zbog promjena vezivnog i potkožnog masnog tkiva. Zatim dolazi do smanjenja tzv. masnih jastučića koji su više izraženi na ženskom nego na muškom licu. To u kombinaciji sa smanjenjem vezivnog tkiva djeluje na izravnavanje lica ili stanjivanje usana. Opuštanjem, skraćivanjem i slabljenjem mišića lica i čela promjene se dodatno pojačavaju – rekao je dr. Lauc.

PRAVA NOĆNA MORA: Nitko ne želi biti u vezi s ovim horoskopskim znakom

Komentari (75)
  • bilo bi dobro vidjeti kak stojimo s prihvaćanjem starenja.. i jaako zanimljivo....možda za neko novo istraživanje.

    18. 8. 2019,   16:35
  • A poruka je vjerojatno: "Dođite u našu polikliniku na filere i botox".

    18. 8. 2019,   14:41
  • Stari se..to je normalno.

    18. 8. 2019,   15:49