Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Hrvatsko čudo: 'Naše ljepotice zaslužuju veliki tulum i torte'

Hrvatsko čudo: 'Naše ljepotice zaslužuju veliki tulum i torte'
1

Operirane su sa samo šest tjedana, a o njima je skrbio velik liječnički tim. Danas Katarina i Valentina pričaju 'na veliko', na putu su da prohodaju i prava su radost svojim roditeljima

VIDEO

Kristina i Valentina zapanjeno su gledale u vatromet na ružičastoj torti s njihovom slikom na površini. Čim se ugasio, licem im se raširio prepoznatljiv osmjeh i razdragano su zapljeskale ručicama. 

POGLEDAJTE ROĐENDANSKO SLAVLJE:

E pa sretan vam rođendan, najdraže moje – nježno im je rekla mama Marija Tambolaš. Prve hrvatske sijamske blizanke koje su liječnici u ožujku prošle godine uspješno razdvojili,  nestrpljivo su pružale ruke prema torti nastojeći je zgrabiti. Valentini je na kraju uspjelo malo umočiti prstić, ali ne i pojesti primamljivi šlag. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:32

Još su premale za tortu, ali u četvrtak ću im složiti jednu malu od svih namirnica koje smiju jesti. Bit će to jedna ukusna povrtna torta, ili možda voćna, ovisi kako budu raspoložene – rekla je Marija koja ne može sakriti ponos na svoje dvije kćerkice koje unatoč teškom i trnovitom početku života, sada sretne i zdrave slave svoj veliki, prvi rođendan. 

Medicinske sestre zbog malih blizanki nisu htjele na godišnji
Medicinske sestre zbog malih blizanki nisu htjele na godišnji

Jako su dobre, ne mogu se uopće požaliti. One su, baš kao i moja kći Maja (6) i sin Ivan (5), djeca za poželjeti – veselo će majka. Kristina je tad prasnula u smijeh, Valentina je pak poželjela izaći iz sjedalice. Marija ih je obje stavila na tepih, a onda je počela prava utrka. Pokušavale su dostići jedna drugu povlačeći se za majice, noge, uši. Riječi 'baba', 'tata' i 'deda' neprestano su odzvanjale dnevnim boravkom. 

 Ali nakon svega što smo prošli, ne mogu nikad izgovoriti rečenicu: 'Teško mi je'

Još nisu naučile reći mama. U šalim znam reći da se ne trude dovoljno – smije se Marija. Oko djevojčica joj pomažu i stariji sin i kćer. Vole joj pomagati oko hranjenja blizanki te im znaju pjevati uspavanke. 

Još uvijek dobro spavaju. Nahranim ih u 20.30 i stavim na spavanje. Već su velike i ne bude se više noću radi hranjenja već spavaju u komadu, do 9 sati ujutro. Preko dana odspavaju još dva puta po pola sata do sat vremena – rekla je Marija. 

Svi su nalazi odlični

Dodaje da joj i dalje nije teško snalaziti se s četvero djece dok suprug po cijele dane radi kako bi prehranio obitelj. Sad mi je mrvicu teže jer su na putu da prohodaju i stalno se dižu na noge pa neprestano pazim da ne padnu. Ali nakon svega što smo prošli, ne mogu nikad izgovoriti rečenicu: 'Teško mi je'. Najvažnije mi je da su zdrave. 

Na kontrolu idemo svakih mjesec i pol dana i svi nalazi su im izvrsni. Kako se mogu žaliti nakon toga – rekla je hrabra majka. Ova im je godina, kaže, prebrzo prošla. 

Nismo se ni okrenuli, a već pune godinu dana. Ne mogu vjerovati kako je sve to brzo prošlo – govori žena. Kristina i Valentina, na prvi pogled izgledaju identično, ali njihovi ukućani dobro ih razlikuju. 

Kristina ima duguljastu glavu, a Valentina okruglu – otkrila nam je mala Maja, dok je mali Ivan priznao da se sa sekama, iako su cure, voli igrati autićima te da one bez problema prihvaćaju tu igru. 

Nagrađeni liječnici koji su razdvojili sijamske blizanke
Nagrađeni liječnici koji su razdvojili sijamske blizanke

Podsjetimo, jedinstven slučaj kod nas, ali i vrlo rijedak u svijetu, okupio je u ožujku stručnjake na KBC-u Zagreb, kad su operacijom koja je trajala 15 sati uspješno razdvojili sijamske blizanke. Njima se pridružio i dječji kirurg iz Kliničke bolnice Merkur. 

Prilikom operacije blizanke su bile stare samo šest tjedana. Bile su spojene donjim dijelom prsnoga koša te trbušnim organima, a najveći problem predstavljalo je to što su imale samo jednu jetru, koju su dijelile. 

Velik izazov za liječnike

Također, bilo je velikih problema s cirkulacijom i radom srca kod obje curice. Odmah nakon rođenja prebacili su ih na Intenzivnu KBC-a Rebro i tamo se nekoliko tjedana čekalo da se stvore uvjeti za zahvat razdvajanja. 

U jednom trenutku jedna je djevojčica postala životno ugrožena jer joj se srce mučilo zbog jetre koju je dijelila sa sestrom blizankom, pa su se liječnici odlučili na zahvat koji im je, vjerojatno, jedinstven u karijeri. I uspjeli su! Svaka je djevojčica dobila dobar i funkcionalan komad jetre koju su dijelile, a liječnici su im ujedno povezali probavne cijevi te kompletno osposobili sve dijelove probavnog sustava kako bi svaka od njih mogla normalno funkcionirati. 

Mama, jel idemo doma? Seke blizanke već čekaju krevetići
Mama, jel idemo doma? Seke blizanke već čekaju krevetići

Budućnost im je dobra, kažu stručnjaci koji su sudjelovali u zahvatu. Općenito je vrlo rijetko, kažu liječnici, da se sijamski blizanci uopće rode, jer većina takvih trudnoća završi odumiranjem ploda. Kristina i Valentina su, kažu, pravo čudo.

- Imat ćemo veliki rođendanski tulum. Dolazi nam cijela obitelj, ali i prijatelji. Bit će torti, kolača, ma svega. Naše ljepotice to zaslužuju. Svi naši jedva čekaju da ih vide, a rođendan je idealna prilika da se svi okupimo. Opustit ćemo se u obiteljskoj atmosferi i uživati – otkrila je neke rođendanske planove mama Marija.

Maja i Ivan pomoći će joj urediti i ukrasiti kuću kako bi sve bilo savršeno. Kristina i Valentina će za to vrijeme, kaže Marija, biti u svom kutku u dnevnom boravku kojeg su ogradili kutijama od kuhinje kako bi neprestano bile na sigurnom i slobodno puzale. 

- Obožavaju vaditi stvari iz kutije s igračkama i razvlačiti ih po podu. Naravno, usput ih i malo gricnu. Dok su ovako odijeljene od kuhinje, mogu se u miru posvetiti pripremanju obroka za njih, ali i za ostatak obitelji. Ipak, jednim okom sam cijelo vrijeme uz njih za svaki slučaj – otkrila je mama. A odala je i kakve su se sve promjene u karakterima odigrala kod njene dvije princeze.

Sijamske blizanke iz Virovitice već govore i stalno zovu tatu!
Sijamske blizanke iz Virovitice već govore i  stalno zovu tatu!

Naime, otkako su se rodile, iako iste po izgledu, sestrice su od početka pokazivale različitu narav, a taman kad bi se svi navikli, one bi zamijenile uloge. Roditeljima Tambolaš tako, s njima, nikad nije dosadno. U početku je Valentina bila mirna i strpljiva, a Kristina mali vražićak. Potom se situacija okrenula.

Kristina se smirila i postala umiljata i tiha, a Valentina puno glasnija i kako mama kaže, prva u svemu. Danas se i to promijenilo pa Kristina nije baš onoliko mirna već pokušava u stopu pratiti svoju sestricu, ali je Valentina ipak temperamentnija i traži puno više pažnje. Sve to primjećuju i Ivan i Maja koji nas uvjeravaju da je blizankama nekad teško udovoljiti u isto vrijeme. 

- Obavezno žele jesti u isto vrijeme i to je, priznajem, najproblematičnije – kaže Marija. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru