Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

I biljke pate od stresa, zato ih je najbolje presaditi u proljeće

I biljke pate od stresa, zato ih je najbolje presaditi u proljeće
1

Listovi se brzo čiste majicom nježno s gornje i donje strane, a najbolje vrijeme za presađivanje je dok su biljke još uspavane. Za kaktus je najbolje rabiti četkicu

VIDEO

I biljkama je potrebno proljetno čišćenje, pogotovo nakon duge zime koju su provele u zatvorenom. Dok bilje koje ima privilegiju biti na svježem zraku uživa u kiši koja ispire njihove listove, kućne biljke skupljaju prašinu, masnoće i ulje. Prljavo lišće može blokirati hranjive soli koje su im potrebne, pa ga je važno nježno očistiti. Možete upotrijebiti spužvu iako je najbolja opcija stara pamučna majica - važno je da površina bude meka kako ne biste ozlijedili lišće. Ono se čisti s gornje i donje strane, a za kaktuse je najbolje rabiti četkicu. 

Izbjegnite proizvode za sjaj listova jer oni mogu začepiti pore, savjetuju botaničari. Biljkama odgovara i tuširanje, pa imajte spremnu bocu vode s prskalicom. Proljeće je idealno razdoblje za presađivanje jer su biljke još uspavane, pa im je prilagodba na novu teglu ili zemlju manje stresna. Ako biljka traži više vode nego inače, to je znak da nema dovoljno mjesta za zemlju - spremna je za presađivanje.

1. Tegla mora biti čista, a korijenje treba razmrsiti

Pri presađivanju biljke važno je da tegla bude čista. Staru zemlju nabolje je baciti i zamijeniti je svježom. Biljku nježno odložite na novinski papir sa strane i promotrite njezino korijenje. Ako se ono isprepleće, potrebno ga je razmrsiti na krajevima prije presađivanja u novu posudu.

2. Prije presađivanja potrebno je biljku dobro zaliti vodom

Nije dobro da tegla bude mnogo veća od prethodne jer će tada biljka veliku energiju trošiti na razvoj korijena, a zbog toga će onda izostati nadzemni rast biljke te se odvijati znatno sporije. Prije presađivanja treba je dobro zaliti vodom kako bi se lakše odvojila od zemlje u staroj posudi. 

3. Nova zemlja neka bude bogata hranjivim tvarima

Pri odabiru nove zemlje izbjegnite onu običnu i potražite zemlju koja je bogata mineralima. Tako će biljka lakše podnijeti presađivanje iz jedne posude u drugu. Dio zemlje stavite na dno tegle, a tek zatim u središte posude položite biljku dodavajući zemlju sa strane te je učvršćujući.

4. Na dno tegle ide drenažni sloj debljine 3-10 cm

Neki savjetuju da prije presađivanja u novu posudu na njezino dno treba staviti drenažni sloj debljine od tri do deset cm, ovisno o veličini lonca. Na taj sloj dolazi sloj zemlje, na koji se zatim stavlja biljka. Presađena biljka će u novoj zemlji pronaći dovoljno hranjivih tvari za prva dva mjeseca rasta. 

Biljkama je na tjedan potrebna dodatna hrana za cvjetanje

Biljke koje brzo rastu trebat će presaditi i dvaput na godinu, a ostale je dovoljno presaditi jedanput u dvije godine. Ponekad biljkama ne treba veći lonac nego samo zamjena dotrajale zemlje. 

Otprilike šest tjedana nakon presađivanja savjetuje se dohranjivanje biljaka otopinom gnojiva za cvijeće. Biljke u posudama za prozore i balkone svake godine sredinom svibnja posadite u svježu plodnu zemlju ako želite da bujno rastu i obilno cvatu. Šest tjedana nakon sadnje i ove biljke redovito jedanput na tjedan nadohranite otopinom gnojiva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak