Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'I Hrvati smanjuju grudi, nitko ne želi imati prsa kao žena...'

'MUŠKE GRUDI' Poremećaj zvan 'ginekomastija' je benigno povećanje muških grudi koje nastaje kao rezultat hipertrofije ili povećanja žljezdanog tkiva dojke te nakupljanja potkožnog masnog tkiva

Sve više muškaraca se odlučuje otići ispod noža - i ukloniti grudi, pokazala je nova statistika Američkog društva plastičnih kirurga.

Istraživanje je pokazalo da se sve više muškaraca odlučuje na estetsku kirurgiju, od liposukcije do abdominoplastike (zahvat kojim se tretira jako opuštena koža i mišići na trbuhu, i to uglavnom poslije velikog povećanja tjelesne težine ili velikog gubitka iste), piše američki portal Health.

No zahvat koji najviše iznenađuje je smanjivanje muških grudi. U zadnjih 5 godina povećan je broj ovog zahvata za 30 % u Americi. U pitanju je ginekomastija.

- Poremećaj zvan 'ginekomastija' je benigno povećanje muških grudi koje nastaje kao rezultat hipertrofije ili povećanja žljezdanog tkiva dojke te nakupljanja potkožnog masnog tkiva. Naime, čak 60 % muškaraca u adolescentno doba ima ginekomastiju, odnosno, muške grudi/prsa. Ukoliko taj poremećaj perzistira duže od dvije godine, pod uvjetom da se i endokrinološki poremećaji isključe, on ostaje praktički za stalno. Tada je operacija smanjenja muških grudi jedino rješenje - objašnjava doktor Dinko Bagatin iz Poliklinike Bagatin.

Foto: Dreamstime

Višak tkiva može se pojaviti odmah iza bradavica, uzrokujući sekreciju malih količina mlijeka, a utječe i na izgled muških prsa, koja u ekstremnim slučajevima mogu izgledati poput ženskih grudi, piše američki portal Health.

- Svi muškarci imaju žljezdano tkivo na prsima, samo je ono puno manje nego kod žena i najčešće je smješteno isključivo ispod aureola - objasnio je dr. Bagatin iz Poliklinike Bagatin.

"Muške grudi" su možda smiješni izraz, ali ako ih imate, sigurno im se ne smijete. Često muškarci naslijede genetski višak tkiva na grudima, a zna biti  i posljedica hormonalne neravnoteže. Najčešće je u pitanju posljedica naglog debljanja ili mršavljenja.

IŠLA JE POVEĆATI USNE 'Naši fileri su u redu, odi pitaj svog dečka gdje je stavio penis'

- Smatram da ima puno razloga zbog kojih se muškarci odlučuju na smanjenje grudi, ali bitna stavka je da je danas estetska kirurgija puno raširenija i društveno prihvatljivija nego prije deset godina, za žene i za muškarce - izjavio je doktor i profesor estetske kirurgije Stafford Broumand iz bolnice Mount Sinai u New Yorku.

- Neki od razloga zašto se muškarci odlučuju na ovaj zahvat je činjenica da im je kontura prsišta izuzetno važna - bitno je da se primijeti prsni mišić i njegova prirodna kontura i bitno je, možda ponajviše, da nemaju taj feminizirani izgled prsišta. Ako muškarac ima velika muška prsa, tada te grudi doslovno izgledaju kao ženske što, složit ćemo se svi, nitko ne želi - pojasnio je dr. Bagatin. 

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

- Za ljude koji žele smanjiti grudi danas ima puno više opcija nego u prošlosti. Muškarac može napraviti samo liposukciju, pa liposukciju s odstranjivanjem prsnih žlijezdi, odstranjivanje prsnih žlijezdi s odstranjivanjem suvišne kože ili tradicionalni zahvat smanjivanja grudi u kojem se odstranjuje suvišna koža, vidljive grudi i prsno tkivo - objašnjava dr. Broumand

- Društveni mediji imaju toliko veliki utjecaj na ljude da svi žele izgledati kao njihovi idoli. Svi žele dobro izgledati, mladoliko, postići savršenost koju vide na društvenim medijima - nadodaje Broumand

Foto: Dreamstime

Iako se ginekomastija može pojaviti u svim životnim dobima, dr. Broumand kaže da najviše vidi dvije grupe muškaraca.

- To su mladi muškarci u kasnim tinejdžerskim i u dvadesetima godinama te muškarci u pedesetim i šezdesetim godinama - kod njih ima najviše interesa za smanjivanje grudi - kaže dr. Broumand.

VATRENA KUHARICA 11 vatrenih recepata: Budi jak i zdrav kao Modrić i Mandžukić

Prije odlaska pod nož, doktor treba procijeniti radi li se o grudima koje su posljedica hormonalnih poremećaja, je li u pitanju genetika, nagla promjena težine ili posljedica starenja. Na taj način će se prvo rješavati uzrok pojave muških grudi. Potom se ide na zahvat, koji je u velikoj većini uspješan. 

- Mi konkretno u Poliklinici Bagatin radimo Vaserlipo ultrazvučnu liposukciju prsa i najčešće korekciju aureola i bradavica. Ovaj zahvat je jako često povezan sa High definition Sculptingom tijela, novom metodom oblikovanja tijela koja je namijenjena i muškarcima i ženama jer uklanja masne naslage s jednog mjesta i raspodjeljuje ih na drugo područje koje se želi oblikovati, stvara prirodne konture na mišićima, a rezultat je sportsko i oblikovano tijelo. Prednosti ove tehnike oblikovanja su u prirodi rezultata, dugotrajnosti te upotrebi vlastitih masnih naslaga, koje su neželjene na određenom području tijela, dok su potrebne za oblikovanje i volumen na drugim dijelovima tijela - dodaje dr. Bagatin.

Iz Poliklinike Bagatin kažu da u Hrvatskoj kod njih oko 50 muškaraca godišnje se odlučuje na ovaj zahvat.

- Nakon operacije potrebno je jedno kratko vrijeme da se grudi oporave, ali nakon toga tijelo je kao novo - zaključuje dr. Broumand.

VIDI OVO: Krvavi mjesec znači smak svijeta?

Komentari (43)
  • Meni nije jasno šta to čovjek mora napravit u zivotu da izgledaju kao ovi gore na slici sa tim trbušinama? katastrofa

    25. 7. 2018,   08:08
  • Podržavam operaciju jer znam da često kod mladjih muškaraca može izazvati komplekse...

    25. 7. 2018,   07:10
  • Tjelesna aktivnost i zdrav način prehrane i neće biti potrebe za operacijama. Recimo, 100 sklekova dnevno i trčanje 2-3x tjedno bolje je, zdravije i jeftinije i ima trajni učinak, za razliku od skalpela. Samo je mali broj njih kojima je to genetski uzrokovano.

    25. 7. 2018,   07:25