Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

I kad miruju, ako nisu do kraja ugašeni, uređaji crpe energiju

Držite li uređaje poput televizora i laptopa na ‘standbyu’, to je kao da ste ostavili upaljeno svjetlo jer uređaji usisavaju energiju poput vampira, a trenutno vam nisu od koristi, kaže autor

Mi smo prva generacija koja shvaća razmjere štetnih utjecaja na prirodu, ali i posljednja koja stvari može okrenuti na bolje za generacije koje dolaze, kaže Ben Fogle, borac za očuvanje okoliša. 

On je s autorima iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF) napisao knjigu ‘12 Small Acts to Save Our World: Simple, Everyday Ways You Can Make a Difference’. 

- Ubrzan tempo života naveo nas je na prečace pa smo pritom usvojili loše navike. Hrpa plastične ambalaže, proizvodnja najjeftinije robe i energije, sve te pogodnosti imaju cijenu nepovratnog uništenja. Čak i kad uređaje poput televizora i laptopa stavite na ‘standby’ (stanje pripravnosti), oni poput vampira usisavaju električnu energiju bez ikakve koristi - tvrde autori i objašnjavaju kako je to kao da ostavite upaljeno svjetlo.

24sata SAČUVAJMO PLANET Reciklirajte otpad i učite svoju djecu kako da brinu o okolišu

Zato prije spavanja ili posla ugasite uređaje. Zatvarajte prozore i investirajte u izolaciju kuće koja zadržava temperaturu, a kad kuhate poklopite lonce kako bi se hrana što prije skuhala.

NIKAD NISU ZADOVOLJNI: Nitko ne želi biti u vezi s ovim horoskopskim znakom

Komentari (23)
  • Desktop računalo u sleep modeu troši otprilike 10W po satu. Ako je prosjek cijene za električnu energiju 1kWh u Hrvatskoj oko 0,70 kn... ispada da računalo koje je čitavu godinu u sleep modeu potroši oko 60 kn električne energije. Kad vidim da mjesečno plaćam 80 kn HRT pretplatu čiju "uslugu" ne koristim nikako, a prisiljen sam plaćati... ovih 60 kn godišnje je sitnica...

    15. 8. 2019,   17:34
  • I sto onda...ja si placam struju i ak hocu ostavit cu tv da gori cijeli dan

    15. 8. 2019,   17:40
  • izgasim ga i gotovo

    15. 8. 2019,   17:47