Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

I muškarci su u opasnosti od opasne bolesti štitnjače

I muškarci su u opasnosti od opasne bolesti štitnjače
1

Suha koža, debljanje i kroničan umor znakovi su hipotireoze, a hipertireozu karakterizira naglo mršavljenje, nervoza i osjetljivost na vrućinu

VIDEO

U muškaraca bolest je rjeđa od tri do četiri puta, a jedan od razloga je što se rjeđe tuže na simptome pa niti ne znaju da im hormoni divljaju. Brazilski nogometaš Ronaldo, koji je bio prozivan zbog debljine pati od hipotireoze, zbog čega mu je znatno teže doći u formu nego zdravim kolegama. Poremećaj se može razviti u svakoj životnoj dobi iako od njega najviše pate žene između 20. i 50. godine života, a u rizičnoj su skupini trudnice jer su izložene pojačanom djelovanju hormona.
- Promjenom životnih navika, tjelovježbom, zdravijom prehranom i redovitim oslobađanjem od stresa hormoni štitnjače se mogu dovesti u normalu - upozorava dr. Ante Škaro, ravnatelj poliklinike “Leptir”, i kaže:
- Uravnoteženi odabir namirnica i više manjih obroka djelovat će preventivno protiv poremećaja žlijezde, a ovisno o životnim navikama, ljudi koji jedu premalo voća i povrća te minerala joda (iz ribe, morskih plodova i jodirane soli) trebali bi se posavjetovati s liječnikom o nadomjescima prehrane.
- Također, svaki bi čovjek trebao pronaći način da izbaci napetost i nauči kontrolirati negativne emocije, a uklanjanjem uzroka smanjit će se rizik od bolesti štitnjače - zaključuje dr. Ante Škaro.

>>Rani simptom hipotireoze je kronični umor i malaksalost. Oboljeli može primijetiti pojačanu osjetljivost na hladnoću i ponekad imati drhtavicu, a da u prostoriji nije hladno.
>>Depresivno raspoloženje, anksioznost i tuga, migrene te oslabljeno pamćenje simptomi su koji se odražavaju na psihu čovjeka. Poslije može nastupiti usporen govor popraćen promuklim glasom.
>>Što su hormoni štitnjače sporiji, koža postaje suša i ispucalija, a nerijetko je blijeda, natečena i svrbi. Kosa može pojačano ispadati i prorijediti se, a i nokti će oslabjeti, listati se i pucati.
>>Kod pojačanog rada štitnjače uobičajen je gubitak kilograma unatoč dobrom apetitu ili većim količinama hrane. Ubrzan metabolizam i pokretljivost crijeva dovodi do češćih odlazaka na zahod i proljeva.
>>Pretjerano znojenje, slabo podnošenje vrućine i lupanje srca upozoravaju na hipertireozu. Dolazi do slabosti mišića natkoljenice i nadlaktice s gubitkom snage, što se često očituje otežanim penjanjem uz stepenice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje