Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

I najbezazleniji udarac glavom može biti opasan

None Foto: AFP

Ako se javljaju nakon ozljede glave, simptomi poput glavobolje i mučnine ne smiju se zanemariti jer mogu ukazivati na ozbiljne posljedice nezgode

Iako se neposredno nakon pada na skijaškoj stazi za početnike nije osjećala loše, Natasha Richardson (45), supruga poznatog britanskog glumca Liama Neesona (56), sat vremena kasnije završila je u bolnici zbog jake glavobolje. Udarac u glavu u kanadskom skijalištu Mont Treblantu bio je koban za američku glumicu. Zbog izljeva krvi u mozak pala je u komu i umrla dva dana nakon nezgode. Oko 20 posto ozljeda glave izaziva potres mozga koji može prouzročiti krvarenje u mozgu. Kako se krv u mozak ne izlijeva naglo, simptomi poput glavobolje, mučnine i malaksalosti mogu “kasniti”, kaže neurologinja Maja Roje Novak. Stoga je,  odmah nakon nezgode potrebno potražiti liječničku pomoć, tj. rendgen glave kojim će se utvrditi moguća oštećenja mozga. Isto kaže i američki neurolog Russell Packard, koji upozorava da je najopasnije ostati sam nakon udarca.
- Zaspite li nakon udarca u glavu, nećete primijetiti neourološke simptome krvarenja mozga, poput poremećaja pozornosti, pamćenja ili razmišljanja, a to može biti kobno - objašnjava Packard. Također je važno biti u društvu kako bi ljudi na vrijeme primijetili promjene u ponašanju te reagirali i spriječili opasne i potencijalno fatalne posljedice nezgode.
>>>Nesvjestica ne mora biti jedini pokazatelj ozbiljne ozljede glave, objašnjava neurologinja Roje Novak. Gleda li ozlijeđeni “u prazno” ili je dezorijentiran, također se može posumnjati u ozljede mozga.
>>>U slučaju da ozlijeđenom nije pružena liječnička pomoć, mogućnost potpunog oporavka od ozljede mozga smanjuje se iz sata u sat, upozoravaju stručnjaci.
>>>I hrvatski general Gordan Čačić (47) te snowboarder Slavko Mrvica (24), brat pijanista Maksima Mrvice, preminuli su od teške ozljede mozga. Upravo kao i Natasha Richardson, obojica su stradali skijajući bez zaštitne kacige.

Komentiraj, znaš da želiš!