Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

I previše brige može biti ponekad opasno za bebu

I previše brige može biti ponekad opasno za bebu
5

Američko istraživanje pokazalo je da obrazovni DVD-ovi ne pospješuju govorne sposobnosti. Upravo suprotno, djeca znaju manje riječi

VIDEO

Da bi beba bila što sigurnija, postavite kolijevku blizu kreveta te uklonite sve što bi je moglo ugroziti. Iako će se beba morati malo strpiti na mijenjanje pelena ili hranu, bit će sigurnija. Mame žele da im je beba što bliže, pa se broj djece koja spavaju s roditeljima u krevetu udvostručio, no istraživanje Sveučilišta St. Louis pokazuje kako bebe koje spavaju s roditeljima u krevetu imaju 40 puta veće šanse da se uguše. Zbog brige roditelji često odbijaju cijepiti djecu protiv ospica, zaušnjaka i rubeole jer vjeruju da cjepiva mogu izazvati autizam, ali pedijatri upozoravaju da to djecu čini podložnijom za bolesti u najosjetljivijem razdoblju. U najboljoj namjeri da će djeca što prije progovoriti roditelji im daju da gledaju obrazovne programe, no američko istraživanje pokazalo je da DVD-ovi ne pospješuju govorne sposobnosti. Upravo suprotno; djeca koja su gledala obrazovne DVD-ove znala su od šest do osam riječi manje. Zato kupite djetetu lego kocke, koje povećavaju rječnik za čak 15 posto.
- U prehrani obratite pozornost na mlijeko i sok koje dijete popije. Ako ih djeca piju cijeli dan, pa čak i samo navečer, bakterija koja izaziva karijes pretvara šećer iz soka u kiselinu, koja kvari zube - kaže zubar Michael Ignelzi. Stoga ograničite mlijeko ili sok na obroke jer tada obilna slina neutralizira kiselinu.
Opasnosti na djecu vrebaju i u supermarketu. Svake godine oko 20.000 djece završi na hitnoj jer su ispala iz kolica. Težište kod djece je oko prsa pa ako posegnu za nečim na polici, lako ispadnu iz kolica.

NE OSTAVLJAJTE DIJETE U AUTU ČAK NI NA MINUTU
Dječja tijela zagrijavaju se od tri do pet puta brže od odraslih, pa djeca lako dobiju toplinski udar, a to za njih može biti kobno. Samo u Americi na godinu umre 36-ero djece zato što su ostavljena u autu jer većina nije svjesna kako se auto brzo zagrije.

PRIJE KUPNJE PROVJERITE JE LI IGRAČKA OPASNA
Rabljene igračke ili dječje pokućstvo mogu biti opasni, pa je potrebno prije kupnje provjeriti je li određeni proizvod opasan za djecu. Na igrački potražite oznaku CE, koja se nalazi na igrački ili deklaraciji, što znači da je proizvod prošao kontrolu i zadovoljio standarde.

BEZ KACIGE OPASNA JE VOŽNJA ČAK I NA TRICIKLU
Čak i dok se voze na triciklu ili biciklu, djeca moraju nositi kacige. Pri padu s visine od samo metra mogu se ozbiljno ozlijediti. Osim što štiti, inzistiranje na nošenju kacige razvija naviku kod djece, pa će je vjerojatno nositi i kad budu starija. 

TIJEKOM KUPANJA DJECU TREBA STALNO NADZIRATI
Svake godine se oko sto djece mlađe od pet godina utopi u kadi zato što se roditelj udalji na nekoliko minuta, pokazuju istraživanja. Djeca moraju biti pod stalnim nadzorom dok su u vodi ili blizu nje. U svakom trenutku trebaju vam biti nadohvat ruci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru