Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iako dijete dva mjeseca ne ide u vrtić, jedan se i dalje plaća

ZAGREBAČKA OLAKŠICA Za mjesec u kojem je dijete boravilo u vrtiću do pet dana, a izostanak je najavljen ili poslije opravdan, plaća se 40 posto cijene

Koliko će platiti roditelji čije je dijete bilo u vrtiću šest dana, a ostatak je bilo bolesno, iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje nisu nam odgovorili. Vjerojatno jer tad treba platiti cijeli mjesec.

Punu cijenu morat će platiti i ako je dijete dulje bilo bolesno, no izostanak je djelomično bio u jednom, a protegnuo se i na sljedeći mjesec. Cijenu će umanjiti za 60 posto samo ako je u jednome mjesecu dijete bilo u vrtiću do pet dana.

- Roditelji ne plaćaju punu cijenu ako dijete ne ide u vrtić zbog bolesti. Iznos se umanjuje za 20 posto na dnevnoj osnovi sukladno danima odsutnosti, a opravdava se liječničkom potvrdom - odgovorili su nam iz Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

U Rijeci, za razliku od Zagreba te Osijeka i Splita, cijenu boravka umanjuju za svaki dan izostanka zbog bolesti.

Foto: Dreamstime

Uz to, roditelji riječkih mališana mogu najviše dva mjeseca zaredom tijekom godine najaviti da dijete neće doći i taj mjesec ili dva neće morati platiti. Tako će uskoro biti i u Osijeku.

- Roditelji neće morati platiti uslugu vrtića i jaslica za srpanj i kolovoz ako ih djeca ne koriste. Odluku je Gradsko vijeće usvojilo 5. lipnja, a stupit će na snagu po objavi u Službenom glasniku Grada Osijeka - odgovorili su nam iz Grada Osijeka.

DAN OTVORENIH VRATA U vrtiću Bambi izložba radova djece s teškoćama u razvoju...

Prema odluci iz travnja 2010., ako dijete u vrtiću nije bilo 30 ili više dana u kontinuitetu, roditelji su trebali platiti kao za poludnevni program bez ručka, odnosno 300 ili 400 kuna, ovisno o primanjima obitelji.

Prema odluci iz studenog 2013., roditelj je zbog korištenja godišnjeg odmora bio oslobođen plaćanja usluge vrtića i jaslica za jedan mjesec tijekom godine. Od ovog ljeta to će biti promijenjeno i roditelji djece koja idu u osječke vrtiće neće morati plaćati čuvanje mjesta tijekom srpnja i kolovoza.

U Splitu će roditelji, ako djeca u vrtić ne idu u srpnju i kolovozu, morati platiti jedan mjesec.

- Ako dijete ne bude pohađalo vrtić tijekom dva ljetna mjeseca, roditelj mora platiti jedan mjesec, odnosno ukupno 11 mjeseci. Svih 12 platit će oni čija djeca u vrijeme ljetnih praznika koriste dežurne vrtiće - odgovorili su nam iz Odsjeka za predškolski odgoj Grada Splita.

PROMO Ima li vaše dijete sve potrebno za prvi dan vrtića ili škole?

Dodali su da će roditelj platiti pola cijene programa ako je dijete zbog bolesti iz vrtića izostalo više od 30 dana.

U splitskom gradskom vrtiću desetsatni vrtićki program stoji 480 kuna, a onaj u jaslicama je 15 kuna skuplji. Za drugo dijete u vrtiću roditelj će platiti 70 posto, a za treće ne plaća. Roditelj koji ima prebivalište na području Rijeke, a čije dijete ide u Dječji vrtić Rijeka, za cjelodnevni 10-satni program vrtića ili jaslica plaća ovisno o dohotku po članu kućanstva, 550, 600 ili 720 kuna. Za drugo dijete bit će 30 posto jeftinije, za treće 60 posto, a za četvrto je besplatno. Besplatan je vrtić i za djecu s teškoćama u razvoju te program male škole.

U Osijeku je besplatan boravak djece u vrtiću i jaslicama ako je prihod po članu obitelji do 1000 kuna, a za cjelodnevni program plaćaju 640 kuna. Jednoroditeljskim obiteljima taj iznos umanjit će 30 posto. Za drugo dijete popust je 10 posto, za treće 20.

SAVJET DERMATOLOGA Virusne bradavice ‘vrebaju’ u teretani, vrtićima i bazenima

I u Zagrebu o prihodima obitelji ovisi koliko će se plaćati vrtić, a to može biti 150, 300, 450 ili 600 kuna. Za roditelje s područja Umaga od 1. travnja 2017. tamošnji vrtić je besplatan.

Komentari (9)
  • Hvala Bogu , da moji ne idu više u vrtić . Ali zato nas pelješe za đačke eskurzije i za svašta još nešto tokom školovanja dece .

    8. 6. 2018,   19:32