Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Idealan je za vrtlare amatere: Grm lažnog jasmina brzo raste

Budući da sadrži saponin, lažni jasmin može se koristiti za pranje ruku, ali i izradu kozmetičkih pripravaka. Vrlo je zahvalna biljka koja se može uklopiti u žive ograde ali i stajati samostalno

Lažni jasmin ili pajasmin biljka je vrlo ugodnog mirisa. Lijepa je to zimzelena penjačica, slična jasminu, sa blagožutim mirišljavim cvjetovima, a otporan je do -10 C. To je drvenasti grm koji naraste do 3 m visine i blago je povijenih grana. Brzo raste, pa već u drugoj godini nakon sadnje iz korijena počinju izbijati mladice u obliku šiba, što mu daje kompaktnost i gustoću, pa može postići širinu koliko i visinu.

KORISNI TRIKOVI Nemate dovoljno sunca u vrtu? Posadite povrće koje voli sjenu

Cvate u grozdovima od kasnog proljeća do kasne jeseni. Ova biljka vrlo brzo raste - već druge godine nakon sadnje na stalnom mjestu iz korijena počinje tjerati mladice u obliku šiba što daje kompaktnost grmu i može doseći širinu jednaku visini. Budući da sadrži saponin, može se koristiti za pranje ruku, ali i izradu kozmetičkih pripravaka. 

PRAVILA ODRŽAVANJA Znamo zašto nam trava kod susjeda uvijek izgleda zelenija

Idealan je za sve koji nisu 'prirodno nadareni vrtlari'. najviše voli vlažno tlo, no lako će se prilagoditi svakom tipu tla. Uspijeva u sjeni, ali na suncu će imati puno više cvjetova.

hands planting seedling of tomato in the vegetable garden VRTLARSKI TRIKOVI Biljke koje trebate posaditi kraj rajčice da dobijete više plodova

U lipnju se režu ocvali izboji, a snažni mladi izboji koji nisu cvali se režu na pola stabljike. Nakon par godina može se dogoditi da su grmovi izgubili svoju kompaktnost te da manje cvjetaju. U tom slučaju potrebno je odrezati pa čak i cijele grane kako bi se ponovo oformio grm. Čak i ako ga želite odrezati, budite pažljivi - korijen biljke će ponovo potjerati mlade izboje.

Komentari (1)