Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ideje kako od viška povrća u frižideru napraviti fine namaze

Ideje kako od viška povrća u frižideru napraviti fine namaze
1

Od viška luka dobije se fina marmelada, a od špinata pesto. Tu je nekoliko recepata, ali namaze možete raditi od puno vrsta povrća pa kombinirajte

VIDEO

Priprema tradicionalnog ajvara nekoć je bila rezervirana za iskusne domaćice, no uz nekoliko savjeta, slasne staklenke makedonskog ajvara ili povrtnih namaza dostupne su svima. Mesnatije paprike i patlidžane ispecite u pećnici ili na roštilju dok im kora ne potamni tj. gotovo pocrni. Pokrijte ih vruće i ostavite neko vrijeme, pa im ogulite koru, očistite sjemenke i sameljite u stroju za mljevenje mesa. 

Kuhajte ih oko pola sata, povremeno miješajući uz dodatak octa, ulja i soli. Osim voća, chefovi posebnu pozornost posvećuju marmeladama od povrća. Iako podrijetlo marmelade od luka nije poznato, vole je na istoku i zapadu, a u njoj su uživali kraljevi na engleskim dvorovima, ali i ruskim palačama. 

Crveni luk, ocat i šećer su začini koji su osnova te marmelade, a ovisno o začinima, čiliju, klinčićima, muškatnom oraščiću, curryu ovisi hoće li biti ljuta, slatkasta ili pikantna, a uz žličicu korijandra i kurkume ona postaje slatko-kiseli chutney. Priprema se laganim kuhanjem nakon što se pirjani luk karamelizira šećerom ili medom. 

Dreamstime

Marmeladom od luka često nazivaju i francuski confit od luka koji se priprema kuhanjem namirnice na masti i dodavanjem soli, začina, šećera i octa. Mažite ga na ploške prženog kruha ili koristite kao prilog mesnim pečenjima. Osim humusa od slanutka i sezama, možete pripremiti i humus od kuhane cikle. Namaz od pečene i omekšale mrkve s češnjakom, nakon pasiranja, pomiješajte s octom i maslinovim uljem. 

Ulijte ga u staklenke, zalijte s uljem i spremite u smočnicu. Za fini namaz od patlidžana, pecite ih u pećnici dok im koža ne potamni, ogulite ih pa vilicom zgnječite mesni dio u kašu. Začinite i konzervirajte limunovim sokom. Dodajte mljeveni sezam, maslinovo ulje i češnjak te ostavite nekoliko sati da odstoji. Za provansalsku tapenadu od crnih maslina usitnite masline i kapare te file srdela pa dodajte limunov sok i koricu. Po želji dodajte listove bosiljka. 

Domaći ajvar

Sastojci: 

3 kg paprike, 3 kg patlidžana, 6 žlica koncentrirana octa, 3 dl ulja, 8 dag soli

Priprema: 

Pecite paprike i patlidžane u vrućoj pećnici oko 15 minuta. Izvadite ih, stavite u manju posudu, pokrijte i pustite da se pare. Nakon što je pečeno povrće odstajalo 10 minuta, ogulite ih, očistite i sameljite u stroju za mljevenje mesa. Stavite u veću posudu, pa dodajte octa, ulja i soli i kuhajte uz stalno miješanje oko pola sata. Pečeni ajvar stavite u staklenke i kuhajte ih na pari 20 minuta. Možete ih zatvoriti celofanom i staviti u zagrijanu pećnicu na 120°, oko 15 minuta. 

Dreamstime

Namaz od mrkve

Sastojci:

500 g mrkve, 4 češnja češnjaka, 1 i 1/2 dl maslinovog ulja, 2 do 3 žlice aromatičnog octa, sol

Priprema: 

Mrkve ogulite i posložite u posudu za pečenje. Dodajte vilicom zgnječeni češnjak i zalijte s malo maslinova ulja. Prekrijte folijom i pecite na 200°C dok mrkva ne omekša. Usitnite štapnim mikserom, pa pomiješajte s uljem, octom i solju dok ne dobijete kremasti namaz. 

Pesto od špinata

Sastojci:

1 i 1/2 dl maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, 800 g špinata, 200 g listića bosiljka, 60 g parmezana, 60 g pinjola, sol, papar

Priprema: 

Špinat usitnite s listićima bosiljka, pinjolima, parmezanom, češnjakom i maslinovim uljem. Miksajte dok dobijete glatki namaz. Ako je pregust, dolijte još maslinova ulja. Prema želji začinite solju i paprom, te ulijte u dobro zatvorene staklenke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima