Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ideje za maske i kostime koje možete napraviti doma sami

Ideje za maske i kostime koje možete napraviti doma sami

Naučite sami kako kod kuće napraviti kostim Žene mačke, leptira ili viteza. Većinu maski možete napraviti sa starom robom, najlonkama, kartonom i ljepilom

VIDEO

Vremenu koje počinje pokladnom nedjeljom (zadnja nedjelja pred Korizmu) i traje do Pepelnice ili Čiste srijede se očekivano najviše vesele najmlađi, kojima je ovo vrijeme prilika da postanu razbojnici ili superjunaci, odnosno vile ili princeze. Danas mnogi koriste kupovne kostime, no ako želite nositi nešto originalno, ili jednostavno želite da vam u posebnom sjećanju ostane vrijeme pripremanja za maškare, iskoristite neki od savjeta i sami izradite masku ili kostim.

Žena (djevojčica) mačka

Neke su djevojčice oduvijek htjele biti princeze, dok su druge radije 'opasne mačke', pa evo što trebate za napraviti jednu takvu, za velike ili male.

- tamna dolčevita
- tamne tajice
- karton
- kolaž papir (iste boje kao i dolčevita i tajice)
- plastični rajf
- olovka ili flomaster
- škare
- ljepilo
- čarape
- ziherice
- tempere ili flomasteri
- boja za lice
- stare čarape i stare krpe

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izrada:

Nacrtajte mačje uši na karton i izrežite ih. Oblijepite kartonske uši kolažom i pričvrstite ih na rajf. Napravite rep od dugačkih čarapa koje ste napunili drugim starim čarapama ili krpama. Pričvrstite rep zihericom za tajice ili ga ušijte. Nacrtajte brkove na licu i ofarbajte nos u crno. 

Leptir

- crna dolčevita
- crne tajice ili donji dio trenirke
- žica
- traka za kosu ili rajf
- bijeli karton min. A3 formata
- novine
- olovka 
- škare
- kolaž papir, šareni papir, markeri u boji, svjetlucavi lak ili neki drugi materijal po želji  
- ljepilo
- 4 cm široka traka 

Obucite crnu dolčevitu i crne tajice, donji dio trenirke ili najlonke. Za ticala, na traku za kosu ili rajf pričvrstite dvije žice na čiji vrh stavite obojenu kuglicu od novinskog papira ili uvijte kraj žice. Kako bi dobili spiralni oblik žice, omotajte ih oko olovke. Za krila leptira upotrijebite bijeli karton. Nacrtajte na novinama oblik krila koji bi htjeli imati, izrežite, te prenesite na karton. Izrežite iz kartona oblik krila i po želji dekorirajte. Za to koristite kolaž, flomastere u boji i slično. Zalijepite izrezane oblike na karton i ostavite da se ljepilo osuši. 

Da bi pričvrstili krila, izrežite 4 puta po 2 proreza na krilima. Prorezi bi trebali biti široki 4 cm i isto toliko udaljeni. Dva proreza napravite pri vrhu krila, te dva proreza malo ispod sredine krila. Provucite traku kroz proreze tako da napravite naramenice. Krajeve trake zavežite na donjem dijelu krila. Isprobajte krila na djetetu kako bi točno odredili dužinu trake.

Šišmiš

- crna jakna (s kapuljačom)
- crni kišobran
- crni filc
- sigurnosne igle (ziherice) ili igla i konac
- škare

Krenite sa uklanjanjem ručke s kišobrana, a zatim prerežite kišobran na pola. To će biti krila šišmiša. Vjerojatno ćete morati koristiti neki alat kako biste izrezali kišobran.

Zašijte ili koristite sigurnosne igle za spajanje ruba kišobrana za stražnji dio rukava crne majice. Uvjerite se da nema oštrih rubova.
Izrežite uši iz crnog filca i upotrijebite iglu i konac (ili sigurnosnu iglu) za spajanje uši na kapuljaču. Ako nemate kišobran, možete izrezati mini krila iz filca.

Medicinska sestra

- bijela suknja, bijela majica, bijela vesta, bijele hulahupke i bijela obuća
- markeri u boji
- deblji bijeli papir
- ukosnice
- mali pravokutnik od bijelog kartona
- velika sigurnosna igla i selotejp
- igračka stetoskop

Odjenite dijete u bijelu suknju, majicu, vestu, hulahupke i obuću. Bojom za odjeću možete napraviti crveni križ na majici. Markerom nacrtajte liniju uz duži dio bijelog papira. Presavijte papir kao što je prikazano na slici, a zatim ukosnicom učvrstite kapu na kosu. Napišite ili isprintajte slova MS ili VMS na pravokutnik od bijelog kartona, koji će biti pločica sa oznakom titule. Zalijepite sigurnosnu iglu na poleđinu pločice. Zakvačite pločicu na majicu. Upotpunite kostim s igračkom stetoskopom i pločom-držačem papira. Na držač zakvačite nekoliko A4 papira, a na prvom papiru napišite podatke o pacijentu i nacrtajte vijugavu crtu.

Vitez

- stara siva majica
- siva trenirka
- karton
- biciklistička kaciga
- aluminijska folija
- samoljepiva traka za pakiranje

Škarama izrežite rupice s prednje i stražnje stare sive majice. Na velikom, debljem kartonu nacrtajte predloške mača i štita, pa ih izrežite. Za štit vam treba i držač koji isto možete napraviti od kartona ili od aluminijske folije. Zalijepite držač na stražnju stranu mača.

Cvijet

- škare
- klamerica
- dolčevita tamne ili zelene boje 
- tajice tamne ili zelene boje 
- kolaž papir zelene boje 
- olovka 
- ziherice 

Latice: 

1. Izrežite 2 trake kartona široke 4-5 cm koji će ići oko djetetovog lica i uzmite mjere.  
2. Izrežite latice od kartona, te ostavite mali kvadratni oblik na dnu latice, kako bi ga pričvrstili na karton koji ide oko glave.   
3. Zaklamajte ovaj kvadratni dio za prvu traku i savinite laticu na rubu kako bi stajale uspravno oko djetetove glave. S donje strane stavite i drugu traku i još dodatno učvrstite latice između te dvije trake. 
4. Stavite djetetu traku oko glave i točno još jednom izmjerite, ali nemojte zaklamati krajeve dok nije vrijeme da se stavi cijeli kostim.

Sve blagodati života u prirodi: Djeca sa sela su puno sretnija
Sve blagodati života u prirodi: Djeca sa sela su puno sretnija

Stabljika: 

Za stabljiku iskoristite tamnu ili zelenu dolčevitu i tajice. Na isti način kako ste izrezali latice, izrežite i listove i pričvrstite ih zihericom za majicu.

Bumbar

- stara siva majica
- žuti ili crni vuneni materijal 
- lastika
- 2 crne najlonke do koljena
- 1 par crnih najlonki

Izmjerite širinu ramena djeteta ili odrasle osobe i izrežite vunu u trakama te dužine, plus još 30 cm. Trake bi trebale biti otprilike 12,5 cm široke.

Zašijte naizmjence žute i crne trake (broj redova ovisi o veličini/duljini kostima). Preokrenite tkaninu i ponovite postupak.
Položite pravokutnike tkanine jedne na druge (strana sa šavom-vani) i zašijte strane, ostavljajući prostora za ruke, i gore ostavljajući mjesta za glavu. Zašijte red lastike oko kraja, kako bi se skupila oko bokova. Napravite kapu od ostatka tkanine. Iskoristite najlonke dokoljenke za ruke i najlonke za noge. Završite s crnom olovkom za oči, kojom ćete bojati nos.

Ptica

- tanki karton

- guma

- tanjur od kartona

- tempere, šljokice, perje (opcionalno)

Za gornji dio maske prerežite tanjur na pola. Olovkom nacrtajte mjesto za oči i izrežite. Prema očima procijenite gdje je sredina i tamo, na samom rubu, izrežite kljun za pticu. Na rubovima probušite manje rupe i zavežite gumu na stražnji dio. 

Dok se vi bavite krilima ptice, potaknite dijete da masku oboja i zalijepi perje na nju.

Za krila su vam potrebna dva komada tankog kartona. Na jednom od njih nacrtajte krilo. Izrežite ga i precrtajte na drugi karton. Pazite, precrtavajte ga s donje strane kako biste dobili jedno krilo za lijevu, a drugo za desnu ruku. Izrežite krila, probušite rupe na dva mjesta i provucite kraće gume kroz njih, jednu u visini ramena a drugu kod lakta. Zajedno s mališanom obojite krila, ukrasite ih i budite ponosni na vaše malo remek djelo. 

Princeza

- trgovačka vrećica

- vreća za smeće

- pik traka

- rola toalet papira

- guma

- deblji karton, folija ili reflektirajući karton

Za obući naše princeze prvo moramo skrojiti haljinu. Ako vreća za smeće koju ćete koristiti ima traku, dovoljno je da odrežete dno i traku stegnete tako da dobijete falde. Ako je pak vreća manja, bit će potrebno odrezati bočne dijelove vreće i falde napraviti tako da raširite pik traku i na nju slažete dio po dio vreće. Na završetku zalijepite pik traku i okomitim dijelom tamo gdje je vreća ostala otvorena. I ne brinite, nije teško, čim uzmete vreću, vidjet ćete što i kako treba.

Gornji dio haljine je jednostavniji, odnosno dovoljno je odrezati dno trgovačke vrećice i majica je spremna. Za krunu iskoristite rolu od toaletnog papira tako da gornji dio izrežete kao krunu, a na donjem dijelu probušite rupice i provučete gumu kako bi dobro stajala na glavi. Ogledalo izrežite iz debljeg kartona i na sredinu zalijepite foliju. Sve ukrasite i vaša princeza spremna je za bal!

Još par jednostavnih kostima...

Živi TV 

Kartonske kutije, boja i malo mašte, stvoriti će originalne kostime. Možete obojiti okvir kutije da izgleda kao TV i izrezati rupe za djetetove ruke, struk i vrat. Kombinirajte kutije različitih veličina za kostim robota. Uključite dijete u proces stvaranja i uživajte!

Kostimi od spužve

Ako imate dovoljno vremena da svratite do veće trgovine s opremom za dom ili sličnog centra u kojem ćete kupiti najtanju spužvu, možete složiti bilo koji kostim. Nakon što izrežete oblik i proreze za oči i ruke, kupite sprejeve u potrebnim bojama i vaš klinac postat će luckasti Malac. Jednako tako možete složiti bilo koji oblik i ispuniti dječju želju.

Nogometaš, Superman i robot

Provjerite u sobama djece jer vam njihove igračke mogu biti dobre polazne točke za izradu kostima. Ogrlice kao kruna, haljine i nakit postaju kostim princeze, za male i velike, a s nogometnom loptom, starim majicama i bojom za lice u kratko vrijeme možete nekog učiniti nogometašem. A ako imate majicu sa znakom Supermana, neka je muškarac ili dječak obuće ispod bijele košulje i "ozbiljnijih" hlača. Uz malo gela za kosu i plastične naočale stvorili ste Clarka Kenta - Supermena.

Zato provjerite što sve imate u ormarima, sigurno ćete pronaći starih komada odjeće koji bi mogli postati zabavni kostimi. Tako od stare, bijele, muške majice možete dobiti kostim slikara, samo ju zaprljajte bojama i ponesite kist i platno kao rekvizite.

PRINC GEORGE POKAZAO OŠTRU STRANU: Ružnim riječima uvrijedio svoju mamu, Kate Middleton?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise