Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Igra je važna za razvoj djeteta: Skakanje razvija inteligenciju

None Foto: Dreamstime

Dr. Rajović suradnik je Mense i UNICEF-a te autor novog sustava učenja. Smatra da roditelji trebaju pustiti djecu da se razvijaju bez nepotrebnih pomagala

Inteligencija nije nasljedna, nasljeđuje se samo potencijal, koji treba aktivirati. Najvažnija je rana stimulacija, u prvim godinama života, kad najveći utjecaj imaju roditelji, ističe dr. Ranko Rajović, autor sustava učenja NTC.

Liječnik, specijalist interne medicine iz Srbije, koji se niz godina bavio istraživanjima u području neurofiziologije i neuroendokrinologije, član je međunarodnog odbora Mense za darovitu djecu i suradnik UNICEF-a te sve popularniji stručnjak za rani razvoj inteligencije. Gostujući u Zagrebu, pojasnio je kojim čestim pogreškama roditelji mogu negativno utjecati na prirodni razvoj inteligencije djeteta.

- Beba u prvih mjesec dana vidi mutno, kao da ima dioptriju +20, i primjećuje jedino jake kontraste. Umjesto jednoličnih, ružičastih ili plavih interijera, u dječju sobu trebalo bi, barem u tom razdoblju, staviti tamne zavjese ili tapete koje će stvoriti kontrast - savjetuje dr. Rajović.

Također, iznio je prednosti puzanja, koje je nekim roditeljima mrsko jer ne žele da se dijete uprlja ili da stavi u usta nešto što pronađe na podu.

- Dok dijete puže, oslanja se rukama na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene dijelove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju - pojašnjava dr. Rajović.

Ističe i važnost dječjeg skakanja, vrtnje oko svoje osi, općenito - stvari na koje roditelji gledaju kao “divljanje”.

- Neuroni koji ne rade, umiru, a upravo oni prirodno potiču djecu da skaču. Svaki skok pomiče težište tijela, pa moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu, a upravljanje time je aktivnost mozga - ističe dr. Rajović te napominje da djecu treba osigurati dok skaču, ne zabranjivati joj.

- Ako zaista želite potaknuti razvoj inteligencije, rodite mu brata ili sestru. Jedno će dijete skakati pet minuta, a dvoje će zajedno skakati pet sati - poručio je roditeljima.

Kao jednu od bitnih stvari za razvoj mozga naglasio je i hodanje. Objašnjava da nema potrebe da se djeca do 4. ili 5. godine voze u kolicima, jer osim što je nepoticajno, dovodi do spuštenih stopala. Idealno je da, kad god mogu, hodaju bosi.

Kako hodanje, tako i žvakanje, kaže dr. Rajović, šalje impulse u mozak. Zato im ne treba predugo miksati hranu, a do godinu i pol bi svakako trebali prijeći u potpunosti na krutu hranu. Žvakanje, napominje, čisti zube i aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

Sustav koji poboljšava koncentraciju i intelekt

Sustav učenja NTC primjenjuju u vrtićima i školama u 14 država Europe, uključujući neke vrtiće u Hrvatskoj. Ovaj program podiže razinu intelektualnih sposobnosti djece, razvija koordinaciju, sprečava poremećaj pažnje te razvija brzinu razmišljanja, povezivanja i zaključivanja.

Televizija "ubija" mozgu stimulaciju za razvoj

Dr. Rajović kaže da su testiranjima utvrdili kako gotovo svako drugo dijete ima neku razvojnu smetnju i ne može izvesti jednostavne testove. Razlog tome je, kaže, u načinu života koji uključuje dugotrajno sjedenje pred TV-om ili kompjutorom. Mozak tako nema stimulacije za razvoj.

Slavko Midžor/PIXSELL

Greške iz prvih dana mogu se ispraviti

Ako je bilo pogrešaka ili propusta u prvim godinama, napominje dr. Ranko Rajović, roditelji još mogu kroz vježbe i igre potaknuti razvoj inteligencije kod predškolca ili školarca. Više o tome možete pronaći na www.ntcucenje.com.

Najvažniji je razvoj do pete godine

Dokazano je da intelektualne sposobnosti ovise o broju sinapsi, koje se intenzivno formiraju do pete (50%), sedme (75%) i dvanaeste godine (90%). Stoga je rano djetinjstvo najvažnije za razvoj, smatraju osnivači NTC-a.


Komentari (34)
  • Današnja djeca previše sjede pred televizorom ili za kompjuterom i svaka aktivnost je dobrodošla

    8. 12. 2014,   11:45
  • Članak je poučan,jer mi roditelji znamo tako često reći djetetu,nemoj skakati,ili bebu dižemo s poda da ne puže.Što ima slađe nego vidjeti guzu koje se pomiče dok dijete puže.

    7. 12. 2014,   13:01
  • Osim sto je korisno "divljanje" je i zabavno.Namijava, opusta i daruje neprocjenjive trenutke bliskosti sa malcima.Ne uce samo djeca tako vec i odrasli.

    7. 12. 2014,   13:18