Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Najdeblja su nam najmanja djeca, a imat ćemo ih 100.000

Najdeblja su nam najmanja djeca, a imat ćemo ih 100.000
1

Na popisu u 'Atlasu dječje pretilosti' se među 191 državom našla i Hrvatska za koju su predvidjeli da će do 2030. godine imati 108.427 pretile djece od pet do 19 godina

VIDEO

Svjetska federacija za pretilost (WOF) upozorava da će do 2030. godine više od 250 milijuna djece i tinejdžera biti pretilo, a taj problem rasprostirat će se na čak 191 država svijeta. Najgora situacija biti će u Kini gdje će po prognozi WOF-a u za desetak godina živjeti 61,9 milijuna pretilih osoba starijih od pet, a mlađih od 19 godina. Nakon Kine, crne prognoze sele u Indiju koja bi se mogla suočiti sa 27,4 milijuna predebele djece i mladih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:02

Stanje u Hrvatskoj i prognoze

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na popisu u 'The Childhood Obesity Atlasu' se među 191 državom našla i Hrvatska za koju su predvidjeli da će do 2030. godine imati 108,427 pretilih osoba starih od pet do 19 godina. Od te brojke 64.825 se odnosi na dob od 10 do 19 godina, a 43.602 na djecu staru od pet do devet godina.

Naveli su da podaci iz 2017. godine pokazuju kako u našoj zemlji nema političkih poteza vezanih za marketing hrane namijenjene djeci, dok se poduzimaju određeni koraci kada se radi o politici smanjivanja tjelesne neaktivnosti i konzumiranja nezdrave hrane.

Osvrnuli su se i na situaciju u Hrvatskoj u 2016. godini:

  • pretili dječaci u dobi od 5 do 9 godina - 18,3 posto
  • pretile djevojčice u dobi od 5 do 9 godina - 11,6 posto
  • pretili dječaci u dobi od 10 do 19 godina - 11,6 posto
  • pretile djevojčice u dobi od 10 do 19 godina - 6,1 posto
  • pretile žene - 25,6 posto

Naveli su i podatke vezane za fizičku neaktivnost iz 2010. godine:

  • adolescenti koji su nedovoljno fizički aktivni - 72,6 posto
  • adolescentice koje su nedovoljno fizički aktivne - 85,4 posto

Brza hrana je prelako dostupna djeci

Prehrambene i druge životne navike današnje djece su izuzetno loše, kažu stručnjaci. Brza hrana im je lako dostupna, sve više sjede pred ekranima, malo hodaju... Stručnjaci upozoravaju da će pretilost populacije toliko preplaviti zdravstvene usluge da se mnoge zemlje neće moći nositi s tolikom potražnjom lijekova.

- Povećanje pretile djece i tinejdžera pokazuje neuspjehe vlada da poštuju i štite prava naše djece na dobro zdravlje. Možemo i bolje, moramo bolje - kažu stručnjaci.

Biljke koje liječe: Pasji trn jača imunitet, a dunja obnavlja kožu
Biljke koje liječe: Pasji trn jača imunitet, a dunja obnavlja kožu

Pretilost za sobom nosi rizike od visokog krvnog tlaka, povišene razine kolesterola, poteškoća sa disanjem, problema sa kostima i zglobovima, dijabetesa tipa 2 itd. Kod pretile djece je šansa da će takva biti i kao odrasle osobe vrlo velika, a to je nešto što bi im moglo skratiti život.

Kako bi napravili prognoze kako će ova problematika utjecati na buduće generacije, WOF i NCD Risk Factor Collaboration su napravili tablicu procjene rizika za 191 državu, a koja se temelji na postojećim statistikama pretilosti i poznatim čimbenicima rizika za to stanje, poput pušenja majki i dojenja.

Dugo sjedite pred ekranima? Pripazite da sjedite ispravno
Dugo sjedite pred ekranima? Pripazite da sjedite ispravno

Otkrili su bi u narednih godinu dana moglo biti čak 158 milijuna pretilih osoba starosti od dvije do 21 godine života. Ta brojka će se do 2025. penjati do 206 milijuna, a do 2030. godine na 254 milijuna. Stručnjaci, koji su radili ovu studiju, napominju da će pretilost u velikoj mjeri utjecati na manje razvijene zemlje. Nakon Kine, Indije i SAD-a, prvih 10 čine Indonezija, Brazil, Egipat, Meksiko, Nigerija, Pakistan i Južna Afrika.

- Problematikom povećanja broja pretilih rezultat je neučinkovite politike kojom bi se poticao zdrav način života i ograničio promet bezvrijedne hrane među mladima - rekao je autor izvještaja Tim Lobstein i ovaj problem usporedio sa globalnim zagrijavanjem u smislu kako postoji određeni otpor da se intervenira iako se radi o stvari važnoj za opće dobro.

- U mnogim zemljama zdravstveni sustav se neće moći s tim nositi - dodao je, a prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru