Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imunitet vam je loš? Male doze stresa pomažu u obrani tijela

None Foto: Allmoviephoto

Hormon stresa noradrenalin mobilizira obrambene stanice u krvotok, adrenalin ih šalje prema koži, dok kortizol jača zaštitu od infekcija, pokazala je studija

Iako duga razdoblja izloženosti stresu suzbijaju imunitet i povećavaju rizik od oboljenja, kraća izloženost stresu zapravo je dobra za zdravlje, otkrili su znanstvenici američkog Sveučilišta Stanford. Povećanje razine hormona stresa kortizola izaziva obrambenu reakciju organizma, zbog čega on postaje manje osjetljiv na infekcije, ali i potiče brže zarastanje rana te postoperativni oporavak.

Postoje čak i dokazi da male doze stresa mogu ubrzati postoperativni oporavak, pokazala je studija na 57 pacijenata koji su operirali koljeno. Nekoliko dana prije operacije znanstvenici su analizirali krv pacijenta kako bi prebrojali njihove stanice imuniteta, a na sam dan operacije opet su učinili isto. Otkrili su da su pacijenti pod najvećim stresom i strahom od operacije imali najveće povećanje broja stanica imuniteta. Cijelu godinu dana nakon operacije pratili su oporavak pacijenata te utvrdili da su oni s najboljim odgovorom imuniteta osjećali najmanje boli i imali bolju pokretljivost koljena.

- Svaki od hormona stresa ima specifičnu ulogu u jačanju imuniteta. Noradrenalin mobilizira obrambene stanice u krvotok, adrenalin ih šalje u kožu gdje služe kao štit u slučaju ozljede, dok kortizol drži imunitet u pripravnosti na obranu od infekcije - objašnjava voditelj studije, profesor Firdaus Dhabhar.

On objašnjava kako je kratkotrajni stres jedan od načina na koji nas majka priroda štiti od raznih bolesti. Zbog toga se ne trebate brinuti ako ste pod stresom prije operacije ili liječničkih pregleda, jer će takav stres pomoći vašem imunitetu.

Komentari (2)
  • a isto tako, kortizol, obzirom da je imunosupresor i antagonist inzulina, uzrokuje nakon malo dužeg vremena izraziti pad imuniteta, što za posljedicu ima stalno obolijevanje, a pogoduje i nastanku šećerne bolesti...tako da...najbolje je jesti i živjeti zdravo, a stres svesti na nulu.

    11. 9. 2012,   12:24
  • ah ako je suditi po ovome, meni nitko ništa ne može onda jer sam imuna na sve!

    11. 9. 2012,   21:41