Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Industrijska proizvodnja mesa ne pomaže u borbi protiv gladi

Globalizirana proizvodnja mesa negativno utječe na životinje na farmama, ljudsko zdravlje, okoliš, rijeke i oceane, biorazličitost prašuma i u konačnici dodatno osiromašuje već siromašnu populaciju

Autori Philip Lymbery i Isabel Oakeshott tvrde da jeftina cijena mesa u trgovinama ne uključuje ukupne troškove industrijske proizvodnje i da industrijska proizvodnja mesa ne može pomoći u borbi protiv gladi jer je trećina svjetskih usjeva namijenjena prehrani životinja za uzgoj.

Foto: Promo

Globalizirani proizvodni lanci agrikulturnih sustava negativno utječu na životinje na farmama, ljudsko zdravlje, okoliš, rijeke i oceane, biorazličitost prašuma i u konačnici dodatno osiromašuju već siromašnu populaciju. Autori pokušavaju rasvijetliti uvjete intenzivne agrikulture, koja se, tvrde, bitno razlikuje od idealizirane slike koju industrija prikazuje u javnosti.

INŽENJER IZ ZAGREBA 'Živim bez gušterače, slezene, dijela želuca, tankog crijeva...'

Čitatelj prati Lymberyjev put od Kalifornije, gdje počinje prikazom goveđe farme u kojoj odjedanput muzu 10.000 krava. Zatim putuje do ogromnih svinjaca u Kini te industrije ribe u Peruu koja pretvara milijune tona inćuna u riblju hranu kojom hrane stoku na farmama. U Tajvanu je posjetio farmu koja se deklarira kao proizvođač organske hrane, a više od 300.000 kokoši izgladnjuju i drže u kavezima. Zatim je posjetio zaljev Cheapsake u Virginiji u SAD-u kako bi prikazao štetu koju morskom ekosustavu čini industrija piletine.

POLICAJAC IZ MEĐIMURJA 'Imao sam rak dojke, dijagnozu sam čekao predugih 7 godina'

Razgovarao je sa stanovnicima koji žive blizu meksičkih svinjogojilišta. Ondje je otkrio snažno zagađenje vode i zraka te raspravlja o pojavi svinjske gripe i njezinim učincima. Posebno poglavlje “Farmageddona” posvetio je pitanju veterinarske skrbi za životinje na farmama. Tvrdi da se veterinari često s odobravanjem odnose prema industrijalizaciji životinja koristeći profilaktičke antibiotike u proizvodnji mesa, jaja i mlijeka umjesto da zahtijevaju proizvodnju baziranu na ispaši. Ističe da veterinari ne bi trebali sudjelovati u praksi koja se loše odnosi prema životinjama.

PREHRANA I VJEŽBANJE 4 osnovna koraka koja trebate slijediti ako želite manji struk

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji 

Komentari (13)
  • Ne pomaže u hranjenju ljudi ali zato pomaže u širenju raka preko tovljenja peradi i goveda HORMONIMA RASTA što dovodi do mutacje stanica a kritična masa mutaacije=rak! Također ANTIBIOTICIMA tretiraju perad i to mi konzumiramo, to pak uništava crijevnu bakterijsku floru, ubija dobre baktrije, prevladaju štetne i stvaraju se upale u crijevima a kronične upale vode do raka a pošto crijeva nemaju živčane završete koji bi prwenosile bol to tek uočima kada je pre kasno pogotovo jer je kolonoskopija mnogima noćna mora po pitanju pregleda. Jedite samo ORGASNKU hranu, malo je skuplja ali uštedjet ćete na benzin i lijekovima odlasku liječniku a i prevenirat razne boleštine, to nema cijenu.

    11. 10. 2019,   16:26
  • U Hrvatskoj imamo 1 MILIJUN neobrađenih (zapuštenih) hektara... Karikirano gledajući, da se na jednom tom hektaru napravi obična šupa od 50 m2 i da se tove 100 pilića nebi bilo gladnih u RH! Cijena bi bila povoljna, a po kvaliteti bi bilo neusporedivo kvalitetnije meso nego ovo smeće po dućanima...

    11. 10. 2019,   17:05
  • Da je kriminalno izdajničkoj vladi u interesu zapušteno zemljište bi u dogovoru s vlasnicima osposobili (kultivirali) i na njemu bi se proizvodilo, kako hrana za životinje tako i sama stočna populacija.

    11. 10. 2019,   19:13