Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Iskoristite svu hranu od Božića - evo što s mesom i kolačima

Iskoristite svu hranu od Božića - evo što s mesom i kolačima
1

Gomilu hrane koja vam je ostala od Božića možete u potpunosti iskoristiti, ako je pravilno čuvate u hladnjaku ili zamrznete. Donosimo vodič kako sačuvati i iskoristiti gotovo sve što imate

VIDEO

Obilje blagdanske hrane najčešće se ne može pojesti istog dana. Kako bi potrajala, važno ju je čuvati na pravilan način. Za početak provjerite temperaturu u hladnjaku. Za hranu su najsigurnija od dva do četiri Celzijeva stupnja. Ako se temperatura mijenja i nije stalna, to će utjecati i na svježinu te rok trajanja hrane. Tome može biti uzrok i pretrpavanje hladnjaka, koje vodi otežanom i neravnomjernom cirkuliranju hladnog zraka, nužnom za pravilno očuvanje hrane. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:20

Pri spremanju u hladnjak sve što možete poklopite, zatvorite u plastične posude ili zamotajte u aluminijsku foliju. Tako neće poprimiti miris ostale hrane, osušiti se i brzo pokvariti. Posude je bolje držati jednu pokraj druge kako bi zrak cirkulirao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hranu može potrajati i do tjedan dana ako je čuvate u hladnjaku i u dobro zatvorenim ili vakumiranim posudama.  

Svježe meso je dobro držati odvojeno od suhomesnatih proizvoda i hrane spremne za jedenje kako biste izbjegli mogući prijenos bakterija. 

Svu kuhanu hranu stariju od dva sata, bilo da je prije toga stajala u hladnjaku ili zamrzivaču, podgrijte do vrenja kako bi se termički dobro obradila. Pri tome je važno da se jelo ravnomjerno podgrije pa je povremeno promiješajte ili protresite posudu. 

Što s ostacima pečenog mesa?

  • Izrežite ga na komadiće ili kockice te iskoristite za varivo. Možete ga dodati na kraju variva od mahuna, graška, kelja ili kupusa. 
  • Iskoristite ga za umake. Pripremite umak na uobičajen način i pred kraj dodajte komadiće mesa te kuhajte još 10-ak minuta kako bi se ugrijalo i stopilo s ostalim namirnicama. Koristite ga za pire krumpir, tjesteninu, kus-kus ili rižu.
  • Koristite ga za rižota. Pripremite sve sastojke na uobičajen način te pred kraj dodajte komadiće mesa. 
  • Možete ga koristiti i za tortilje. Također ga dodajte 10-ak minuta prije kraja jela te izmiješajte s ostalim sastojcima.
  • Ako imate velike količine pečene prasetine i znate da to nećete uspjeti pojesti, odvojite kožicu od mesa te krtinu spremite u zamrzivač. Tako spremljeno meso će izgubiti dio okusa, ali barem ga nećete baciti. 
  • Pečeno meso možete držati u hladnjaku dva do tri dana, a ako vidite da ga nećete moći pojesti, odvojite od kožice i zamrznite. 
  • Pečenu puricu ili piletinu možete iskoristiti i za salate s tjesteninom. 


Zaštite se dodatno pravilnim rukovanjem:

  • Pri stavljanju kuhane ili pečene hrane u plastične posude, ruke trebaju biti čiste kako nepažnjom ne biste slučajno unijeli bakterije.
  • Hranu je bolje stavljati u više manjih posuda, pogotovo ako je riječ o varivima i sarmi, čija sredina dugo ostaje topla i pogodna je za razvoj bakterija. 
  • Nadjeve purica, patki ili pilića izvadite prije stavljanja u hladnjak jer ono dugo ostaje toplo te tako povećava opasnost od trovanja.

Opcije za suhe i kremaste kolače:

  1. Suhi kolači mogu stajati cca dva tjedna u limenim, dobro poklopljenim posudama. Bez obzira što ste ih iznijeli za Božić, pokrijte ih prozirnom folijom dok stoje na stolu. Ostatak spremite u limene kutije i vadite malo po malo.
  2. Kremasti kolači s jajima mogu stajati par dana u frižideru, ali nipošto ih nemojte dugo držati na sobnoj temperaturi. Nakon 3-4 dana ih obavezno bacite. 
  3. Torte s biskvitima možete i zamrznuti. Imajte na umu da ćete time izgubiti dio okusa, ali ako vidite da je nećete moći pojesti, možete je na taj način spremiti. Odrežite određenu količinu i zamrznite u više dijelova, ako mislite da ćete je tako bolje iskoristiti. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...