Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Iskušajte recept za ovčji gulaš zapisan prije čak 4000 godina

Iskušajte recept za ovčji gulaš zapisan prije čak 4000 godina
2

Znanstvenici su na temelju zapisa na pločama koje datiraju iz 1730. godine prije Krista rekonstruirali recepte za gulaš, juhu i slična jela i prilagodili ih za današnju upotrebu

VIDEO

Evo uputa za pripremu janjećeg gulaša u kojem će vam, možda, nedostajati detaljne upute za pripremu, ali i neki detalji: 'Uzmite meso. Pripremite vodu. Dodajte sitno mljevenu sol, sušeni ječam, perzijski luk (šalot) i mlijeko. Narežite i dodajte poriluk i zgnječeni češnjak'. Na žalost, nemoguće je upitati chefa da nadopuni dijelove koji nedostaju, jer je riječ o receptu čiji je autor mrtav oko 4000 godina. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

kuhanje 01:18

Umjesto kuhara koji je osmislio recept, tim međunarodnih znanstvenika koji se razumiju u kulinarsku povijest, kemiju hrane i kinoform, sustav pisanja koji su razvili Sumerani u Mezopotamiji, potrudili su se oko toga da dešifriraju taj i još tri druga svjetski najpoznatija recepta. U pitanju je svojevrsna kulinarska arheologija u kojoj znanstvenici koriste ploče otkrivene u Babilonu, koje posjeduje Sveučilište Yale, da bi preko okusa dublje razumjeli tu kulturu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tri ploče datiraju iz 1730. godine prije Krista, dok je četvrta nastala oko 1000 godina kasnije. Sve su ploče pronađene na području Mezopotamije, što uključuje Babilon i Asiriju, što je danas područje južno i sjeverno od Bagdada, uključivo s dijelovima Turske i Sirije.

Na starijim pločama nalaze se  netaknuti popisi sastojaka za 25 recepata gulaša i juha, dok je na zadnjoj 10 recepata opisano s uputama za kuhanje i prijedlogom za serviranje, ali ta ploča je pukla i recepti nisu toliko čitljivi. 

Znanstvenici kažu da je bio pravi izazov dešifrirati ih, te odrediti količinu sastojaka, pri čemu su uzimali u obzir više mogućnosti i varijabli i metodom pokušaja i pogreške dolazili do konačnih rješenja, kaže Gojko Bajramović, ekspert za Asiriju sa Harvarda, koji je preveo knjigu Hrana drevne Mezopotamije.  Četiri recepta koja su dešifrirali imaju i posebnu primjenu. Pashrutum je, na primjer, juha koja pomaže protiv prehlade. Elamite broth (elamitski bujon) je, pak, neka vrsta 'uvezenog' gulaša, koji su tadašnji stanovnici prihvatili i kuhali, piše BBC.  

Riječ je o juhi na bazi krvi koja bi u današnjoj islamskoj i židovskoj tradiciji bila zabranjena, a sadrži i kopar, koji se tada nije koristio. I danas se u iračkoj kuhinji rijetko koristi kopar, dok je to u iranskoj kuhinji uobičajeno.  Jedan od recepata sadrži i svojevrsnu pitu od piletine, sa slojevima tijesta i komadićima mesa, premazanom umakom sličnim bešamelu. Sličan recept može se pronaći  u bagdadskoj kuharici iz 10. stoljeća. 

Zanimljivo je da babilonska kuhinja podrazumijeva korištenje šarenih sastojaka intenzivnog okusa, primjerice šafrana, korijandera ili peršina, kao i korištenje ribljeg temeljca, koji se danas rijetko koriste. Takvih sastojaka ima puno. Na primjer, ovčja mast dobivena iz repa životinje (alya na arapskom), tada se smatrala delikatesom i nezamjenjivim sastojkom sve do oko 1960-ih godina.

Recept za Tuh'u 

Sastojci: 

- 1 kilogram ovčetine, narezane na kockice
- ½ šalice ovčje masti
- 1 mali luk, nasjeckan na sitno
- ½  čajne žličice soli
- 1 kilogram cikle, oguljene i narezane na kockice
- 1 šalica sjeckane raštike
- ½ šalice svježeg korijandera, nasjeckanog
- 1 šalica perzijskog luka (šalot), također sjeckanog
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 čaša piva (ako imate mogućnosti neka to bude mješavina kiselog piva i njemačkog Weißbier-a)
- ½ šalice vode vode
- ½ šalice narezanog poriluka
- 2 režnja češnjaka, oguljena i zgnječena

Za ukras: 
- ½ šalice svježeg korijandera, sitno sjeckanog
- ½ šalice sitno sjeckanog vlasca
- 2 žlice sjemenki korijandera, grubo usitnjenih

Priprema:

Ovčju masnoću zagrijte u posudi dovoljno širokoj da raširite meso u jednom sloju. Dodajte meso i pirjajte na jakoj vatri dok sva vlaga ne ispari. Izvadite meso. Dodajte luk i kratko prodinstajte, dok ne postane proziran. Posolite, dodajte ciklu, rikolu, svježi korijander, perzijski luk šalot i kumin. Nastavite pirjati dok vlaga ne ispari. Vratite meso.  Ulijte pivo, a zatim dodajte vodu. Lagano promiješajte i pustite da zakuha. Smanjite vatru, pa dodajte poriluk i češnjak. Ostavite da krčka oko sat vremena, dok se umak ne zgusne.

Preostali korijander i vlasac dobro promiješajte. Raštiku stavite na dno tanjura, pa pospite sjemenkama  korijandera, vlascem i svježom korijanderom, pa na to stavite meso s umakom. Jelo se može poslužiti uz kuhani bulgur, kuhanu slanutak i kruh.      

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje