Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iskušajte ukusna jela koja ne stoje jako mnogo novca

None Foto: Mozaik knjiga

Želite li obogatiti jelovnik, u mnogim receptima rižu možete zamijeniti jeftinijim ječmom ili prosom, a i heljda može biti odličan prilog različitim jelima

Cjelovite žitarice osnova su zdrave prehrane, a nisu preskupe. U mnogim receptima rižu možete zamijeniti ječmom ili prosom, a i heljda može biti odličan prilog jelima od mesa ili povrća.Čak i ako niste vegetarijanac, povremeno iskušajte recepte bez mesa koji su zdraviji i jeftiniji. Mahunarke poput graha, leće ili slanutka obiluju bjelančevinama, a dodatak gljiva također može zamijeniti meso

PROSO SA SLATKIM KRUMPIROM
SASTOJCI: 400 g prosa, 1,25 l pilećeg temeljca, 2 slatka krumpira (batata) narezana na kockice debljine cm, žlica nasjeckane kadulje, žlica nasjeckane majčine dušice
U velikom loncu promiješajte proso i temeljac. Poklopite i pustite neka zakuha. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte slatki krumpir i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok proso i slatki krumpir ne omekšaju. Umiješajte kadulju i majčinu dušicu. Poslužite toplo.

SALATA OD KRASTAVACA I GRAŠKA
SASTOJCI: 150 g zamrznutoga mladoga graška, 2 krastavca, 200 g listova rikule, 40 g listića svježe metvice, Korica i sok 2 naranče
Zakipite vodu u maloj posudi na jakoj vatri. Zamrznuti mladi grašak prokuhajte oko dvije minute. Prokuhajte grašak oko dvije minute. Isperite ga hladnom vodom da prekinete kuhanje. Nožićem za guljenje narežite krastavac na duge trake. U veliku zdjelu stavite krastavce, grašak, rikulu, metvicu i koricu neprskane narančenarančinu koricu. Poškropite narančinim sokom i dobro promiješajte. Odmah poslužite.

GOVEĐI VINDALOO
800 g goveđe vratine, narezane na kockice, 2 žličice ljute paprike
250 ml goveđeg temeljca, 2 luka, tanko narezana, 300 g riže
U veliku teflonsku tavu stavite govedinu i papriku i stavite na srednje jaku vatru. Pirjajte 1 minutu dok ne pusti aromu. Dodajte 1 žlicu temeljca i premjstite govedinu u srednje velik lonac. Dodajte luk i preostali temeljac u lonac s govedinom. Zakuhajte. Smanjite vatru na najtišu. Pokrijte i kuhajte 1 sat. Povremeno promiješajte. Skinite poklopac i nastavite kuhati oko 30 minuta, dok govedina ne bude vrlo mekana. U međuvremenu zakuhajte velik lonac posoljene vode. Dodajte rižu i kuhajte na srednjoj vatri 10-15 minuta, dok ne omekša. Dobro ocijedite. Poslužite vruće na podlozi od riže.

Komentiraj, znaš da želiš!