Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ispadanje kose dulje od šest tjedana nije povezano s jeseni

Ispadanje kose dulje od šest tjedana nije povezano s jeseni
1

Pod normalno ispadanje kose smatra se gubitak od 30 do 80 vlasi na dan. Pada li kosa dulje vrijeme najčešći je uzrok nedostatak cinka ili neravnoteža hormona

VIDEO

Razlog gubitka kose ujesen je reakcija na pojačano izlaganje sunčevom svjetlu tijekom ljeta, zbog čega se i hormon rasta kose pojačano izlučuje. Tako kosa brže raste ljeti, a kasnije pojačano ispada, dok ciklus ravnoteže hormona ne dođe do kraja, objašnjavaju dermatolozi. Zato se u rujnu i listopadu na vlasištu formiraju novi folikuli na mjestu gdje su vlasi ispale, a vrlo brzo će iz njih krenuti rasti mlada kosa. Faza takvog pojačanog ispadanja kose traje oko četiri do šest tjedana, a ako se ona produlji potražite moguće zdravstvene uzroke tog stanja kod liječnika.

Testirajte koliko kose ispada

Ovaj test se radi na kosi koju niste prali najmanje tri dana. Položite dlan s raširenim prstima direktno na tjeme. Zatim čvrsto zatvorite prste i potom ih pustite da klize od korijena vlasi sve do samih vrhova. Potom vlasi stavite na list papira. Ponovite postupak barem pet puta kako biste bili sigurni da ste prošli kroz cijelu kosu. Ako je na papiru manje od 10 dlaka, tada vaša kosa ne ispada pojačano i nemate razloga za brigu. Ako se na papiru nalazi između 10 do 15 vlasi, vjerojatno je da je kod vas riječ o sezonskom procesu gubitka kose. Savjetuje se odmah započeti uzimati nadomjestak vitamina i minerala koji će smanjiti problem.

Ako je na papiru više od 15 dlaka, tada je kod vas definitivno riječ o pojačanom ispadanju kose i potrebno je odmah započeti lokalne tretmane te provjeriti ne uzrokuje li ispadanje neki drugi zdravstveni problem. U prosjeku i muškarci i žene gube oko 30 do 80 vlasi na dan, a sve iznad toga se smatra pretjeranim ispadanjem kose.

Tretmani za kosu

Iako ne djeluju na sami gubitak kose jer su ispale vlasi bile već tjednima "mrtve", oni će potaknuti brži ponovni rast kose i spriječiti ispadanje u naredno vrijeme.

Liječenje se dijeli na oralno, pri čemu se uzimaju nadomjesci prehrani poput B vitamina, cinka, željeza i silicija te vanjsko koje obuhvaća ampule, maske i kreme koje se nanose na kosu. Mehaničko liječenje odnosi se na presađivanje kose i namijenjeno je težim oblicima ispadanja.

Prirodne metode za obnovu rasta su ispiranje kose čajem od preslice te masaža korijena kose i vlasišta uz pomoć maslinovog, ricinusovog ili ulja čajevca.

Zdravstveni uzroci ispadanja kose

Nuspojave lijekova 

Brojni lijekovi koji sadrže beta blokatore, heparin, litij, kao i amfetamini mogu izazvati gubitak kose.

Hormoni

Promjena hormonalne ravnoteže djeluje i na hormon rasta kose zbog čega ona pojačano ispada. Tada se gubitak kose javlja kao posljedica nepravilnog rada štitnjače, uzimanja kontracepcijskih pilula te je ispadanje kose često nakon poroda.

Mehanička oštećenja

Agresivni tretmani izbjeljivanja kose, često peglanje kose ili minivali kao i agresivno četkanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano ispadanje. Potrebno je izbjegavati i jake šampone, kao često sušenje kose fenom.

Manjak cinka

Najučestaliji uzrok gubitka kose povezan je s nedovoljnim unosom tog minerala u organizam. Bogati izvori cinka u prehrani su orašasti plodovi, integralne žitarice, meso peradi, mahunarke te pivski kvasac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku