Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Ispod hrskave korice mami sočno meso i čarolija nadjeva

Ispod hrskave korice mami sočno meso i čarolija nadjeva
8

Pečenje na višoj, a zatim na nižoj temperaturi, podlijevanje mesa i marinada koja će ga omekšati neki su od koraka koje je važno slijediti za veličanstveni ručak

VIDEO

Pečeno pile sa začinskim biljem

Sastojci: pile oko kg, korijen celera, 3 luka, nekoliko kriški pancete; nadjev: 50 g maslaca, 3 zgnječena češnja češnjaka, žlica nasjeckanog peršina, kora od jedne naranče, sol, papar, timijan, ružmarin, mažuran, maslinovo ulje

Priprema: U mužaru usitnite češnjak, peršin, narančinu koru, papar, sol i začinsko bilje. Umiješajte maslac. Time natrljajte pile iznutra i izvana. U njega stavite prepolovljenu naranču. Prelijte pile maslinovim uljem i pecite na 180°C oko sat vremena, a okolo poredajte celer, luk i pancetu.

Pečena purica

Sastojci: purica od oko 3 kg, 3 kriške kruha, 2 jaja, 100 ml mlijeka, 90 g maslaca, 1/2 luka, 3-4 češnja češnjaka, mala vezica peršina, 220 g jetrica od purice, 120 ml bijelog vina, 100 g povrtnog temeljca, 50 g masti, sol, papar

Priprema: Narežite kriške kruha na kockice pa posolite. Pomiješajte mlijeko i jaja te prelijte preko kruha. Ostavite da se namače oko 30 minuta. U tavi otopite maslac pa prepržite nasjeckan luk, češnjak i peršin. Kad omekšaju, dodajte nasjeckana jetrica. Začinite solju i paprom te prelijte vinom i temeljcem. Kuhajte dok se tekućina ne reducira za pola. Maknite s vatre i malo ohladite. Operite i posušite puricu te iznutra i izvana začinite solju i paprom. Smjesu iz tave pomiješajte s natopljenim žemljama i sve dobro sjedinite. Time nadjenite puricu i zatvorite drvenim štapićima. Pecite na 170°C oko dva i pol sata. 

Svečani rozbif

Sastojci: 1,5 kg junećeg ramsteka bez kosti, 2 luka, 2 mrkve, 2 celera, češanj češnjaka, žlica majčine dušice, ružmarina, lovorova lista i kadulje, maslinovo ulje, morska sol, papar, senf 

Priprema: Dobro posolite meso krupnom solju i popaprite. Premažite senfom i ostavite da se marinira zamotano u foliju ili poklopljenoj posudi. Izvadite junetinu iz hladnjaka 30 minuta prije no što ćete početi pripremati jela. Ugrijte pećnicu na 240°C. Operite i narežite povrće. Ogulite češnjak. U lim za pečenje stavite povrće i pospite začinskim biljem pa prelijte maslinovim uljem. Namastite uljem i meso pa ga posolite i popaprite. Stavite u lim za pečenje s povrćem pa u pećnicu. Odmah smanjite pećnicu na 200°C i pecite sat vremena. Prije no što poslužite meso, ostavite da odstoji 15 minuta. 

Pečena svinjska koljenica s povrćem

Sastojci: Marinada: 3 luka, ružmarin, majčina dušica, origano, papar, 100 ml vinskog octa, 100 ml vode, sol; 2 manje koljenice, 3 tikvice, 2 mrve, 2 rajčice, luk, 5 krumpira, papar, korijandar, sol, lovorov list, origano, maslinovo ulje

Priprema: Pripremite marinadu. Nasjeckajte luk pa pomiješajte sa suhim začinima i solju. Probušite meso na nekoliko mjesta nožem, a začine prelijte octom pomiješanim s vodom. Sve promiješajte i prelijte preko mesa. Ostavite u hladnjaku preko noći. Sutradan posolite povrće i polijte ga s malo maslinova ulja. Dodajte malo nasjeckanoga korijandra, papar i lovorove listove. Pospite origanom te prelijte marinadom i zamotajte u aluminijsku foliju. Pecite meso s povrćem oko sat i pol na 200°C, a foliju otvorite 30 minuta prije no što je meso gotovo. Poslužite. 

Svinjski but na lovački način

Sastojci: kg svinjskog buta, 100 g slanine, 250 g luka, 4 češnja češnjaka, 100 g mrkve, 400 g rajčica, 200 ml vina, 50 g suhih šljiva, 200 g krušaka, sol, papar

Priprema: But “našpikajte” slaninom, mrkvom i češnjakom pa popaprite meso. Stavite meso u lim za pečenje, a okolo poredajte luk, rajčice i šljive. Sve polijte vinom i prekrijte folijom. Pecite sat vremena na oko 180°C. Kad je meso gotovo, izvadite ga iz pećnice i ostavite sa strane da odstoji. Za to vrijeme propasirajte sadržaj iz lima za pečenje i dodajte kruške pa prokuhajte pet minuta. Poslužite meso uz umak ili ga prelijte preko mesa. 

Tradicionalna patka s narančom

Sastojci: patka od oko 2 kg, 80 g meda, 3 žlice vinskog octa, 3 žlice ulja, naranča, 50 ml vruće vode + još za podlijevanje, sol

Priprema: Ugrijte pećnicu na 190°C. Očistite patku i razdvojite je na dijelove (ili ostavite u komadu) pa je natrljajte solju iznutra i izvana. Pomiješajte med, ocat i ulje te time premažite patku. Unutar patke stavite polovicu naranče. Namastite lim za pečenje pa stavite komade mesa (ili cijelu patku). Zalijte vodom, a tijekom pečenja premazujte mješavinom s medom i podlijevajte s još vode. Nakon sat vremena oko patke stavite kriške preostale polovice naranče i pecite još sat vremena. Izvadite i poslužite uz naranče.

Buncek s povrćem

Sastojci: 1,5-2 kg bunceka, sol, papar, svinjska mast ili ulje, nekoliko češnjeva češnjaka; povrće: po 1/2 šalice luka, mrkve i celera, češanj češnjaka, po 2 žlice sojina umaka i senfa, žlica limete, 1/4 šalice vode, 2 šalice kuhane leće, maslinovo ulje, peršin

Priprema: Istrljajte buncek solju i paprom, probodite nožem na nekoliko mjesta, ugurajte u proreze češnjeve češnjaka, stavite u plastičnu vrećicu pa u hladnjak na oko dva sata. Pecite ga u posudi na masti ili ulju oko sat i pol na 180°C. Pirjajte na ulju sjeckani luk dvije minute, dodajte mrkvu i celer pa pirjajte tri-pet minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i pirjajte minutu pa dodajte sojin umak, senf i limetu te pirjajte. Ulijte vodu i dodajte leću pa pirjajte minutu, dvije ili dok se tekućina ne upije. Rasporedite povrće u posudu, pospite peršinom i na njega stavite buncek.  

Janjeći kotleti s rižom i povrćem

Sastojci: 8 janjećih kotleta, žličica vegete, sol, 50 g pšeničnog brašna, 50 ml maslinova ulja, ljuta papričica, mladi luk, paprika, žlica origana, 3 žlice limunova soka, 2 šalice riže

Priprema: Pospite kotlete vegetom, posolite i pobrašnite. Na zagrijano ulje stavite narezanu papričicu, papriku i luk, dodajte kotlete, a zatim ih popržite s jedne i druge strane. Dodajte origano i limunov sok pa ostavite na vatri tri-četiri minute. Poslužite tople uz pirjano povrće i rižu.

Članak preuzet iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith