Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ispovijest majke: Psihički i fizički mi je bio lakši carski rez

None Foto: Privatni album

Zbog komplikacija nastalih tijekom prvog porođaja, koji je dovršen vakumom, Elizabeta ima bolje iskustvo nakon carskog reza iako ga ona nije birala već je bio odluka liječnika

Gotovo da ne postoji trudnica koju barem nakratko nije uhvatio strah od porođaja. Iako žene često misle da je porođaj carskim rezom lakši, riječ je o ozbiljnoj operaciji za koju će se u pravilu liječnici odlučiti po potrebi.

Kod ove dvije vrste porođaja značajna je razlika u oporavku.

Prof. defektologije Elizabeta Godeša (42) iz Prezida kraj Čabra, proživjela je oba iskustva.

- Prvo dijete rodila sam prirodnim putem. Trudnoća mi je bila uredna, no porođaj je bio induciran i dugotrajan. Trudovi su trajali cijelu noć. Imala sam jake bolove, a nije išlo kako treba jer se beba zaglavila u porođajnom kanalu. Morali su ga izvaditi uz pomoć vakuuma. Dobila sam sedam šavova iznutra i izvana. Adrian se rodio sa slomljenom ključnom kosti i sav je bio izmučen. I on i ja - prisjeća se Elizabeta iskustva prije 13 godina.

Elizabeta je htjela da sve ide svojim tijekom, nije tražila čak niti epiduralnu. Za drugo dijete, danas trogodišnjaka Julijana, Elizabeta je dobila epiduralnu te, kao i prvi put, krenulo je indukcijom šest dana nakon termina. Zbog niskog broja otkucaja srca i omotane pupčane vrpce oko bebina vrata porođaj je okončan carskim rezom.

- Meni je carski rez bio lakši, kao i oporavak nakon njega. Nedostaci su to što rana od operacije boli i rez nije lijepo vidjeti, no s obzirom na to da je moj prvi porođaj bio prilično težak, kao i oporavak, definitivno sam se brže oporavila nakon carskog, i psihički i fizički. S druge strane, točno je da su prednosti vaginalnog porođaja što se žena brže oporavi, nije toliko ovisna o drugima, može sama na zahod, brinuti se o djetetu, no nažalost, to kod mene nije bio slučaj - priča Elizabeta.

I liječnici kažu da je u pravilu oporavak nakon vaginalnog porođaja brži jer se kod carskog režu koža, potkožno tkivo, fascije ravnih i kosih mišića trbuha, potrbušnica te mišić maternice.

- Žene koje su rodile vaginalno, ako je sve prošlo u redu, tretiramo kao zdrave babinjače. Pogotovo ako nije bilo epiziotomije (ureza međice) i porođaj nije bio instrumentalni (vakuum), oporavak je brz. Rodilja već nakon dva sata može stati na noge. S druge strane, porođaj carskim rezom uvijek se tretira kao operacija i oporavak je znatno dulji - pojašnjava prim. dr. sc. Ulla Marton, specijalist ginekologije i porodništva.

Nakon carskog reza rodilja se obavezno, kaže Marton, smješta na intenzivnu, na minimalno 24 sata, a oporavak traje oko tri tjedna.
Kod Elizabete je bio problem što je sve pošlo po krivu pri vaginalnom porođaju. Iako je između trudnoća prohujalo desetljeće, Elizabeta kaže kako je s drugim djetetom sve lakše. Žena točno zna što ne smije raditi, ne odustaje se tako olako od dojenja, sigurniji si...

Komentari (41)
  • Taj vakuum moze biti uzasan....ne daj Boze....

    27. 1. 2018,   13:45
  • Prirodni porod je najbolji. Naravno ako sve ide kak treba.Drugi dan vec bila koda nisam rodila...

    27. 1. 2018,   12:59
  • U slučaju komplikacija carski rez idealno rješenje.

    27. 1. 2018,   15:42