Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Isprobajte tri super načina koji će vam olakšati čišćenje šipka

None Foto: Dreamstime

Nar je bogat antioksidansima i vitaminima. No, kada ga treba jesti tu nastaju problemi jer njegovo čišćenje i nije tako jednostavno. Bobice lete posvuda, a ruke ostaju ljepljive i žućkaste

Znanstvenici su do sada utvrdili mnogobrojne blagodati ovoga ploda koji kod nas raste pretežito u priobalnom području. Pokazalo se da ima protuupalna svojstva te da je zbog visokog udjela vitamina C idealan u doba viroza, ali i da sok od nara na sprečava pojavu ateroskleroze. Također, obiluje fitoestrogenima koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga i promjena raspoloženja te ima anti-ageing učinak pa može pomladiti kožu iznutra. 

Razloga za uživanje u ovom jesenskom plodu je bezbroj, a kako čišćenje ne bi postalo noćnom morom, isprobajte neke od ovih trikova:

1. Otvaranje uz pomoć noža

Jedan od jednostavnih načina za otvaranje šipka je onaj uz pomoć noža. Uzmite šipak i prvo prerežite gornji dio šipka kod peteljke. Odvojite tu izrezanu koru od ostatka šipka. Zatim ponovno uzmite nož i šipak razrežite okomito uzduž kore. Napravite pet rezova točno tamo gdje šipak ima svoje prirodne 'odjeljke'. Kada ga razrežete na tih pet jednakih dijelova samo ih odvojite i vidjet ćete kako ćete bobice ispadati same od sebe.

POGLEDAJTE VIDEO:

2. Voda za odvajanje sjemenki od kore

Ovaj način sličan je prethodnom, ali ima mali dodatak. Postupak kod otvaranja u početku je isti, koristi se nož isto kao i kod prvog načina, samo što se na kraju kod guljenja kora od šipka i sjemenke urone zdjelu napunjenu vodom te odvojite koru od sjemenke. Pritom će kora isplivati na površinu dok će sjemenke ostati na dnu posude, a ruke se ne lijepiti.

VIŠE SUPER NAČINA Pripremite jaja kao chef: Takva još niste jeli, a vrlo su ukusna

3. Poslužit će i kuhača

Zadnji, ali ne i manje koristan trik izvodi se s nožem i kuhačom. Prvo uzmite šipak i prepolovite ga na pola, od peteljke prema dnu. Nakon što ste to napravili, uzmite posudu i u nju istresite sjemenke šipka lupajući odozgo kuhačom o koru.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Tema: To mi treba

Komentari (7)
  • ..i četvrti, najbolji način: legneš na kauč, i kažeš ženi da ti očisti šipak u zdjelicu, i da žličicu da možeš jest bez šporkat prste.

    19. 10. 2019,   18:55
  • volim ga jesti bas danas sam ga jeo ,odličan sladak pun vitamina...

    19. 10. 2019,   18:19
  • Baš ih imam u kući i isprobat ću na ovaj način očistit šipak. Nadam se da neće biti sve oko mene crveno.

    19. 10. 2019,   18:14