Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ispunjene male želje pomažu i umirućima i njihovim obiteljima

Ispunjene male želje pomažu i umirućima i njihovim obiteljima
1

Obiteljima pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti na jedinicama intenzivne njege moglo bi pomoći ako im se ispune male želje primjerice da se pacijentu omiljenog jela ili vlastitog pokrivača

VIDEO

Znanstvenici su razgovarali s članovima obitelji 730 pacijenata na samrti o njihovim iskustvima u okviru projekta "3 Wishes Project (3WP)", programa suosjećanja čiji je cilj stvoriti u zadnjim danima života člana obitelji uspomene i trenutke kojih se mogu sjećati.

- 3WP omogućuje skrb ispunjenu suosjećanjem jer u prvi plan stavlja pravo na dignitet umirućeg bolesnika i potiče veze između tih pacijenata, liječnika i članova obitelji - navodi dr. Deborah Cook sa sveučilišta McMaster u Hamiltonu u Ontariju u časopisu Annals of Internal Medicine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

Cilj studije je bio vidjeti koliko je moguće provesti 3WP program u raznim zdravstvenim ustanovama, koliko bi članovi obitelji i liječnici cijenili ta iskustva i koliko bi koštalo da se redovito ispunjavaju želje umirućih pacijenata i njihovih obitelji.

Program je obuhvatio umiruće pacijente u jedinicama intenzivne njege u četiri bolnice.

Većina bolesnika je potpomognuto disala te je primala lijekove koji su pomagali radu srca a mnogi su bili i na dijalizi zbog otkazivanja bubrega.

Morali su me oživljavati već na porodu, a sad osvajam medalje
Morali su me oživljavati već na porodu, a sad osvajam medalje

Želje su se uvelike razlikovale i uključivale su stvari poput izvođenja pacijenata 'na zrak', ukrašavanja bolničkih prostora blagdanskim ukrasima, proslava rođendana ili godišnjica, obnove bračnih zavjeta, puštanja neograničenog broja posjetitelja ili pružanja pomoći u odlukama o darovanju organa ili krvi.

Ukupno je ispunjeno 3325 želja a prosječni trošak po želji bio je 5,19 dolara.

Čini se da je program ispunjavanja želja održiv jer su bolnice to nastavile nuditi i nakon prestanka istraživanja, navode znanstvenici.

Intervjuirani članovi obitelji i liječnici kazali su kako je 3WP program pomogao jačanju ljudskih veza i pomogao obitelji i prijateljima da se usmjere na to da su pacijenti osobe što je u suprotnosti s okruženjem jedinica intenzivne njege u kojima težina bolesti, oslanjanje na tehničke uređaje i nemogućnost teških pacijenata da komuniciraju otežavaju pružanje optimalne skrbi terminalnim bolesnicima, naveli su autori studije.

Članovima obitelji bilo je utješno što su imali mogućnost povezati se međusobno i stvoriti sadržajne veze s liječnicima te su cijenili što su liječnici pokazivali da uvažavaju dignitet njihovih umirućih članova obitelji, naveli su znanstvenici.

Olakšava se i pacijentu i obitelji

Aktivnosti u okviru programa 3WP, čiji je cilj stvoriti uspomene, potaknuli su skrb punu poštovanja koja je pak potaknula obitelji na sjećanje na člana obitelji kao osobe a ne pacijenta, a što može olakšati tugovanje, istaknuli su pacijenti.

Usmjeravanje na stvaranje veza i uspomena može donekle ublažiti tugovanje, stres, depresiju i tjeskobu koju iskuse ljudi čiji članovi obitelji umru u jedinicama intenzivne njege, naveli su znanstvenici.

Istinite priče Hrvata: "Lebdjeli smo između života i smrti..."
Istinite priče Hrvata: "Lebdjeli smo između života i smrti..."

Humaniziranje iskustva boravka u jedinicama intenzivne njege za umiruće pacijente može odgovoriti i na potrebe zaposlenika tih odjela koji su izloženi velikoj razini stresa i izgaranja na poslu, navodi znanstveni tim.

Negativna iskustva liječnika i osoblja mogu biti pojačana kad umirući pacijenti primaju skrb suprotnu njihovim željama ili prognozi bolesti ili kad komunikacija s njihovim obiteljima ne omogući da se u lošoj situaciji napravi najbolje moguće.

Program 3WP pružio je liječnicima i obiteljima okvir u kojemu mogu uvažiti pacijente u njihovim posljednjim danima a što može povećati osjećaj zadovoljstva za liječnike u obavljanju njihova posla. (ms)

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru