Obavijesti

Lifestyle

Komentari 49

Istine i mitovi o ljevacima: Nisu inteligentniji, ali ni boležljiviji

Istine i mitovi o ljevacima: Nisu inteligentniji, ali ni boležljiviji
1

Istina je da su ljevaci nespretniji, no zato jer je većina predmeta dizajnirana za dešnjake. Ipak, oni nisu manje sposobni, a u sportu čak imaju i određene prednosti

VIDEO

Oko 10 posto svjetske populacije su ljevaci, no pretpostavlja se kako bi bilo mnogo više ljevaka da roditelji ne potiču djecu na služenje desnom rukom. Hoće li netko biti ljevak ili dešnjak određuje se u ranim fazama trudnoće, pa tako fetus najčešće sisa palac one ruke s kojom će se kasnije dominantno služiti, tvrde znanstvenici. Prijašnje su studije ukazivale na to da se sklonost korištenja lijevom ili desnom rukom razvija tek u trećoj ili četvrtoj godini živora, no činjenica je da su ljevaci često prilagođeni i pisanju desnom rukom pa mogu privremeno prikriti dominantnu stranu. 

Mit: Ljevaci su introvertirani i inteligentniji

Ideja da su ljevaci generalno inteligentniji od dešnjaka temelji se na primjerima poznatih ljevaka poput Leonarda da Vincija, Michelangela, Ludwiga van Beethovena, Benjamina Franklina, Isaaca Newtona, Alberta Einsteina i drugih, no to opovrgava studija Sveučilišta Adelaide provedena na više od 5000 ljudi. Stručnjaci su pratili školski uspjeh i dojam učitelja ljevaka o njihovim sposobnostima te utvrdili da su ljevaci u prosjeku jednako ili čak manje uspješni u školi nego dešnjaci.

Istina: Ljevaci su nespretniji

U istraživanjima vizualno-prostornih zadataka ne postoji većih razlika između ljevaka i dešnjaka, no ipak ljevaci su statistički skloniji ozljedama. Razlog za to je što su svijet i predmeti u njemu prilagođeniji za rukovanje dešnjacima.

Mit: Lijeva strana je nesretna

Riječ "lijevo" potječe iz starog anglosaksonskog jezika, a znači slomljen, slab. U ljudskoj povijesti postoji mnogo predrasuda vezane za ljevake - u srednjem vijeku ljevoruke žene su spaljivali na lomači zbog sumnje da su vještice, a i danas u nekim društvima vlada predrasuda o ljevacima kao sklonijima psihičkim bolestima ili manje inteligentnima. 

Istina: Sklonost ljevorukosti prenosi se genima

Studije otkrivaju da genetika igra najveću ulogu kod određivanja koja će ruka biti dominantnija. Tako će ljevoruki roditelj dva puta vjerojatnije imati dijete ljevaka, a oba ljevoruka roditelja povećavaju vjerojatnost da će imati dijete ljevaka do četiri puta.

Mit: Ljevaci umiru ranije i skloniji su autoimunim bolestima

Taj mit potječe iz istraživačkog rada Diane Halpern i Stanley Coren koji su analizirali očekivani životni vijek dešnjaka i ljevaka te zaključili da ljevoruki ljudi statistički žive kraće, kao i da su skloniji autoimunim bolestima organizma. Kasnije znanstvene studije definitivno su opovrgnule te teze.

Istina: Ljevaci imaju prednosti u sportovima

U sportovima gdje se sportaši direktno suočavaju, poput boksa ili tenisa, ljevaci imaju dokazanu komparativnu prednost zbog različitog kuta upućivanja udarca, kao i taktičke prednosti zbog koje se dešnjaci moraju koncentrirati na koji način će plasirati udarce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje