Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dokazano je! Djeca rođena u rujnu su naprednija od vršnjaka

Studija je pokazala i da rujanska djeca dobivaju veće ocjene i upisuju bolje fakultete, najviše zbog godine prednosti pred drugima jer i škola počinje u rujnu

U studiji 'Dob polaska u školu i kognitivni razvoj' iz 2017. godine stoji kako su djeca rođena u rujnu inteligentnija od svojih vršnjaka. Studija polazi od toga da su ta djeca u prednosti jer su obično najstarija u svojoj dobnoj grupi, pa tako i u razredu, te imaju dodatnih godinu dana za razvijanje znanja i vještina koje će u školi trebati. 

Kognitivni razvoj djece rođene u rujnu uspoređen je s razvojem druge djece u istom razredu i u istoj školi, uključujući i djecu rođenu u kolovozu, koja su najmlađa u razredu. U ovom je istraživanju sudjelovalo više od milijun djece između šeste i 15. godine života, a djeca rođena u rujnu su iz godine u godinu pokazivala najbolje rezultate. 

Foto: Dreamstime

Zaključak do kojeg su voditelji studije došli jest kako je predškolska godina kod djeteta ključna za socijalni, kognitivni i emotivni razvoj, da bi što bolje prihvatilo ulogu učenika i sve što s njom dolazi. Kako su rujanska djeca najstarija, pa time i najzrelija, bolje im je išlo učenje, ali su se lakše i oslanjali na druge. Bili su i manje vezani za roditelje, te su s nestrpljenjem iščekivali početak školske godine.

Voditelji su istaknuli da sve to skupa pokazuje kako će ta djeca vjerojatno upisati i bolje fakultete, pa i imati manje šanse za delinkventno ponašanje. 

SLAŽETE LI SE? Promijenio je svijet u toj mjeri da više ne možemo bez njega

Naravno, mnogi faktori utječu na razvoj inteligencije djeteta i njegov napredak općenito, kao što je utjecaj roditelja, socijalnoekonomski status, i konačno dob. A da ima roditelja koji su svjesni takve dobne prednosti pokazuje i podatak da u SAD-u oko 4-5.5% posto roditelja svoju djecu  u vrtiće i u škole upisuju godinu dana kasnije, ne bi li tako stekla akademsku prednost. 

Mother and daughter together paint | Autor: Yuganov Konstantin         Foto: Yuganov Konstantin

Neki roditelji čak i ispišu djecu iz prvog razreda ako ustanove da se muče s gradivom, pa ih daju u školu godinu kasnije. 

Ako imate dijete rođeno u rujnu, možda će vas još nešto zanimati. Naime, ova je studija pokazala da ta djeca dobivaju bolje ocjene i upisuju bolje fakultete, najviše zbog te godine prednosti jer i škola počinje u rujnu. Naravno, kao i svugdje i tu postoje iznimke koje potvrđuju pravilo, a ako vam dijete nije rođeno u rujnu, nema dvojbe da će i ono biti uspješno ako mu se dovoljno posvetite i pružite mu ono što mu treba kroz odrastanje. 

PRAVA NOĆNA MORA: Nitko ne želi biti u vezi s ovim horoskopskim znakom

Komentari (45)
 • ne kuzim....najstariji su u rujnu a najmladi u kolovozu....kakva je to smijesna teorija....jedna generacija je npr od 1.4.2018 do 31.3.2019 tak da stvarno neznam kak su zakljucili da su kolivoz najmladi a rujan najstariji

  18. 8. 2019,   09:06
 • Sad ce vecina pocet "pravit" djecu u 12. mjesecu🙊

  18. 8. 2019,   11:27
 • Dokazano? Mislim stvarno!

  18. 8. 2019,   08:52