Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Dokazano je! Djeca rođena u rujnu su naprednija od vršnjaka

Dokazano je! Djeca rođena u rujnu su naprednija od vršnjaka

Studija je pokazala i da rujanska djeca dobivaju veće ocjene i upisuju bolje fakultete, najviše zbog godine prednosti pred drugima jer i škola počinje u rujnu

VIDEO

U studiji 'Dob polaska u školu i kognitivni razvoj' iz 2017. godine stoji kako su djeca rođena u rujnu inteligentnija od svojih vršnjaka. Studija polazi od toga da su ta djeca u prednosti jer su obično najstarija u svojoj dobnoj grupi, pa tako i u razredu, te imaju dodatnih godinu dana za razvijanje znanja i vještina koje će u školi trebati. 

Kognitivni razvoj djece rođene u rujnu uspoređen je s razvojem druge djece u istom razredu i u istoj školi, uključujući i djecu rođenu u kolovozu, koja su najmlađa u razredu. U ovom je istraživanju sudjelovalo više od milijun djece između šeste i 15. godine života, a djeca rođena u rujnu su iz godine u godinu pokazivala najbolje rezultate. 

Zaključak do kojeg su voditelji studije došli jest kako je predškolska godina kod djeteta ključna za socijalni, kognitivni i emotivni razvoj, da bi što bolje prihvatilo ulogu učenika i sve što s njom dolazi. Kako su rujanska djeca najstarija, pa time i najzrelija, bolje im je išlo učenje, ali su se lakše i oslanjali na druge. Bili su i manje vezani za roditelje, te su s nestrpljenjem iščekivali početak školske godine.

Voditelji su istaknuli da sve to skupa pokazuje kako će ta djeca vjerojatno upisati i bolje fakultete, pa i imati manje šanse za delinkventno ponašanje. 

Promijenio je svijet u toj mjeri da više ne možemo bez njega
Promijenio je svijet u toj mjeri da više ne možemo bez njega

Naravno, mnogi faktori utječu na razvoj inteligencije djeteta i njegov napredak općenito, kao što je utjecaj roditelja, socijalnoekonomski status, i konačno dob. A da ima roditelja koji su svjesni takve dobne prednosti pokazuje i podatak da u SAD-u oko 4-5.5% posto roditelja svoju djecu  u vrtiće i u škole upisuju godinu dana kasnije, ne bi li tako stekla akademsku prednost. 

Mother and daughter together paint

Neki roditelji čak i ispišu djecu iz prvog razreda ako ustanove da se muče s gradivom, pa ih daju u školu godinu kasnije. 

Ako imate dijete rođeno u rujnu, možda će vas još nešto zanimati. Naime, ova je studija pokazala da ta djeca dobivaju bolje ocjene i upisuju bolje fakultete, najviše zbog te godine prednosti jer i škola počinje u rujnu. Naravno, kao i svugdje i tu postoje iznimke koje potvrđuju pravilo, a ako vam dijete nije rođeno u rujnu, nema dvojbe da će i ono biti uspješno ako mu se dovoljno posvetite i pružite mu ono što mu treba kroz odrastanje. 

PRAVA NOĆNA MORA: Nitko ne želi biti u vezi s ovim horoskopskim znakom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'