Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Istraživanje: Spermiji su sporiji zbog kemikalija iz kućanstava

Kod čovjeka i kod psa su kemičari pronašli otprilike iste razine dva kemijska spoja, pa su zaključili da se, usprkos razlikama u aktivnostima i prehrani, i ljudima i psima sperma uništava na isti način

VIDEO

Nedavno je skupina kemičara sa Sveučilišta University of Nottingham objavila rezultate mjerenja utjecaja kemikalija koje se koriste u kućanstvima - a kažu da zbog nekih kemikalija iz kućanstava muškarcima znatno opada kvaliteta spermija, a isto se navodno događa i kod mužjaka pasa koji kao kućni ljubimci žive u kućama ili stanovima.

Kvaliteta spermija kod muškaraca je prema njima u zadnjih 80 godina opala za čak 50 posto, a psima kućnim ljubimcima za 30 posto. A budući da je broj spermija opao kod jednih i drugih, znanstvenici su zaključili da spermije 'uništava' nešto iz zajedničke im okoline.

Male scientist, chemist working with microscope in pharmaceutica

Inače, kod čovjeka i kod psa su kemičari pronašli otprilike iste razine dva kemijska spoja, tzv.  DEHP i PCB 153, pa su zaključili da se, usprkos razlikama u aktivnostima i prehrani, i ljudima i psima sperma uništava na isti način. A jedna od te dvije kemikalije PCB, je još 2004. zabranjena u Europi, ali dugo ostaje u okolišu, a može se naći i u nekim masnoćama iz hrane. Druga, DEHP, se nalazi u plastici, tepisima, parketima, namještaju, odjeći i igračkama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pomirišite ružmarin što češće: U mozgu će se dogoditi čudo!
Pomirišite ružmarin što češće: U mozgu će se dogoditi čudo!

Obje su kemikalije, odnosno djelovanje njihovih koncentrata na spermije, znanstvenici ispitali u kontroliranim uvjetima, nakon čega su objavili da obje znatno djeluju na smanjenje njihove kvalitete. Spermijima je smanjena pokretljivost, a pokazale su se i promijene na DNA stanice spermija kod psa i kod čovjeka. Inače, ti spojevi slično utječu i na ženski spolni hormon osteogen.

- Ova nova saznanja dokazuju pretpostavku da se i kod psa može promatrati muška reprodukcija, ali i načini i razlozi njenog slabljenja - rekao je za Daily Mail dr. Richard Lea, koji je objasnio i da su kemikalije koje smo sami stvorili, a koje imaju široku primjenu u kućanstvima, veliki uzročnik opadanja kvalitete spermija, kako kod čovjeka tako i kod psa koji živi u ljudskom okruženju. 

- Ovo je prvi put da se promatrao direktni utjecaj neke kemikalije iz okoliša na kvalitetu sperme i mušku reprodukciju - rekao je dr. Lea, a dr. Rebecca Sumner, koja je radila na ovom eksperimentu, je dodala kako ova saznanja pokazuju da bi u budućnosti psi mogli biti 'pravi model' za istraživanje utjecaja zagađivača na opadanje plodnosti, jer je kod njih lakše kontrolirati neke druge faktore koji utječu na plodnost, npr. prehranu i kretanje.

Profesor sa Sveučilišta University of Sheffield Allan Pacey je naglasio da je ovo odlična studija koja je uspjela dokazati koliko okoliš utječe na reprodukciju, ali kako ju se treba tumačiti s oprezom, jer se često događa da se neka pojava testirana u laboratoriju u 'stvarnom životu' pokaže drugačijom.

ŠOKANTNA ISPOVIJEST: 'Zlostavljao me i seksualno iskorištavao dvije godine, a ja nisam mogla otići'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru