Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ivan (74): 'Još i danas volim biti urar i bio bih još 20 godina'

Ivan iz Karlovca još u svojoj radionici svakodnevno popravlja satove po osam sati dnevno. Među najstarijim radnicima je po zanatu u Hrvatskoj, a iza sebe ima 53 godine radnog staža

Zanat sam počeo učiti 60-ih godina prošlog stoljeća i dan-danas ga radim jer volim svoj posao, govori Ivan Kralj (74), poznati Karlovački obrtnik, koji svoju urarsku radionicu od 1974. godine drži na istoj adresi. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Kad bih ponovno morao birati, ponovno bih bio urar. I moj mlađi sin je krenuo mojim stopama, drži svoju radionicu na tržnici, tako da je zanat ostao u familiji, a nadam se da će opstati koliko to bude moguće - govori urar dodajući da je, osim što mu je sin nasljednik struke, zanimljiva činjenica što su rođeni na isti dan, a dijele i isto ime.

Urar govori da prije njega u familiji nije bilo urara, a kako je on od malena volio finu mehaniku odlučio se za to školovati, a zanat je 'pekao' u nekadašnjoj urarskoj radionici u Karlovcu.

kralj | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Po završetku školovanja s 19 godina otvorio je svoj prvi urarski obrt u Ozlju, no kako je ubrzo morao na služenje vojnog roka, radionicu je zatvorio. Po završetku neko je vrijeme ponovno radio kod obrtnika, svog školskog 'mentora', no poželio je naučiti više pa se uputio u grad satova i zlatnog nakita, njemački Pforzheim.

POTVRDA LJUBAVI Licitarsko srce može trajati i do 20 godina ako se dobro čuva

 - Tamo sam radio pet godina i stekao velika iskustva. Kako se tad nije moglo dobiti 'papire' za ostanak, morao sam se vratiti. Odlučio sam u Karlovcu otvoriti svoju radnju Prisjeća se da je tad u Karlovcu bilo puno urarskih radionica, njih 12, i posla je bilo za sve, a on je imao dvoje zaposlenih. No nakon rata sve se promijenilo.

Već dugi niz godina radi sam, osam sati dnevno s dvokratnim radnim vremenom, a po potrebi i prekovremeno. Većinom prodaje satove u vrijednosti do tisuću kuna, a dva puta je prodao i Rolex.

kralj | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Popravke vrši i na mehaničkim i na digitalnim satovima. Najčešće se radi o standardnim kvarovima, a s vremena na vrijeme otklanja i ozbiljnije kvarove satnog mehanizma. Kad bi usporedio obrtništvo nekad i danas, kaže nam da su nekad obrtnici radili bez opterećenja, papirologije i mogli su se potpuno posvetiti svom poslu i struci.

Gornja Stubica, 06.03.2019 - Slavko i Ana Ivanic izradjuju drvene igracke NJEMU SU 92, NJOJ 84 Stara tradicija: Drvene i šarene igračke izrađuju već 70 godina

- Da posla ima, radio bih još dvadesetak godina ili dokle god bi me zdravlje služilo. Nasreću, još dobro vidim, ne nosim ni naočale niti mi se tresu ruke, a to je najvažnije za jednog urara. Bolovanje nisam nikad u životu koristio. Nisam nikad bio bolestan, ali i da jesam, ne bih nikad tražio bolovanje jer poslije 65 godina nemate niti pravo, jer sve snosite sami... - zaključuje.

POGLEDAJTE VIDEO:

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Komentari (18)
  • Danas je problem što se satovi popravljaju pomoću kompjutera. Više volim mehaničke satove od ovih "pametnih" gdje me može svaka obavještajna agencija pratiti.

    20. 7. 2019,   14:22
  • Vrijeme je sve i satovi nikad nece izumrijet samo ce se nacin na koji se pogone mijenjat, mada to je vec i danas sve cista eletronika uz tu i tamo kakve obiteljske ostavstine ako ostane mehanicki sat.

    20. 7. 2019,   15:30
  • Mehanički satovi su skoro živa bića...

    20. 7. 2019,   16:41