Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Iz krvi mogu pročitati prijeti li vam rizik od smrti u 10 godina

Iz krvi mogu pročitati prijeti li vam rizik od smrti u 10 godina

Stručnajci su izdvojili 14 biomarkera koji su povezani s razinama masnoća i šećera u krvi pomoću kojih sa 80 postotnom točnošću mogu odrediti koliki je rizik od smrti

VIDEO

Njemački znanstvenici analizirali su krvne nalaze 44.000 ljudi u dobi između 14 i 109 godina te identificirali 14 biomarkera povezanih s razinom glukoze i masnoća u krvi, imunitetom te znakovima upale u organizmu, na temelju kojih se može predvidjeti rizik od smrti u idućih deset godina. I to s 80-postotnom preciznošću. 

Pritom su uzeli u obzir i druge parametre za koje se zna da utječu na smrtnost, kao što su indeks tjelesne mase, pušenje i ovisnost o alkoholu, postojanje kardiovaskularnih bolesti ili nekih vrsta raka. 

Prateći ispitanike tijekom dvije do 16 godina nakon analiza, pokazalo se da su predviđanja o riziku od smrti točna u oko 83 posto slučajeva. 

Ipak, autori studije kažu kako se ti rezultati ne mogu koristiti za predviđanje tog rizika bez dodatnih istraživanja, no može li to donijeti revoluciju u prevenciji?

- Kad je riječ o prevenciji, danas imamo dobro postavljen sustav sistematskih pregleda. Djeca prije škole prolaze takav pregled, obavezan je pri zapošljavanju, a većina tvrtki radnike šalje na sistematski svake dvije godine, što je dovoljno da se prepoznaju problemi na koje treba reagirati - kaže prim. dr. sc. Irena Jukić, specijalist transfuziologije i ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Dodaje kako je važno slušati svoj organizam i otići liječniku ako osjetimo probleme. 

- No ne bih preporučila vađenje krvi tek toliko, da se utvrde određeni biomarkeri. Također, vrlo je važno da takve pretrage provodi liječnik koji zna što i zašto analizira te s čim će usporediti rezultate, kao i liječnik koji ima ukupnu sliku pacijenta, uključivo i podatke o tjelesnoj masi, pušenju, sklonosti alkoholu, lijekovima koje čovjek pije, kao i nasljednim bolestima u obitelji i životnim navikama. Mi medicinari ne liječimo nalaz, nego pacijenta, pa samo rezultati krvnog testa nisu dovoljni kako bi se procijenilo stanje i dalo prave preporuke - pojašnjava ravnateljica. 

Naravno, krvna slika je važna kako bi se utvrdilo što se u organizmu događa, no preventivne pretrage nemaju smisla. 

- Neke parametre može poremetiti obična upala, koja se brzo i uspješno može riješiti lijekovima, pa ne možemo reći da taj nalaz može upućivati na rizik od smrtnosti - pojašnjava. S druge strane, za to postoje i važniji testovi, kao testiranje gena - dodaje.   

Dakle, ako ne osjećate neke tegobe, dovoljno je “odraditi” redovite sistematske preglede svakih nekoliko godina. No kako se počnu javljati određeni problemi, osnovne pretrage, kao i one koje se odnose na specifičan problem - primjerice testove za jetru, bubrege ili šećer u krvi - obavite barem svake dvije godine.

ŠOKANTAN RAZLOG: Evo zašto Meghan Markle uvijek ima istu pozu u javnosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje