Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Iz pećnice na stol: Složenaci - sto slojeva čistog užitka okusa

Iz pećnice na stol: Složenaci - sto slojeva čistog užitka okusa
3

Sezonsko povrće, malo mljevenog mesa, riža ili krumpir, sve su to namirnice koje će u složencu pokazati svoje ukusnije lice. Pronađite najbolje inspiracije

VIDEO

Red krumpira, red mesa, red luka, možda red tikvica ili blanširana kelja... Tako bi mogao glasiti recept za složenac koji će postati specijalitet vaše kuće, a upotrijebit ćete namirnice koje su vam zaostale u hladnjaku te ih pretvoriti u gastronomski doživljaj. Tako je nekako i počela povijest uživanja u jelu koje se priprema u pećnici i potom poslužuje u istoj posudi. U antička su se vremena složenci krčkali u vlastitom soku u glinenim posudama, a i današnji ljubitelji fine hrane imat će takvu posudu pri ruci jer se jelo u njoj kuha polako, satima, i očuva sve bogatstvo okusa i mirisa namirnica koje pripremamo u njima. 

Glasoviti francuski juneći gulaš, pa i pijetao u vinu, pripremaju se u glinenim posudama. Kako su glinene posude malo osjetljivije na užurbanost današnjice i zahtjevnije za održavanje, zamijenile su ih posude od vatrostalna stakla, ali i obična metalna posuda za pečenje bit će dobra za pripremanje vašeg specijaliteta. Najvažnije je da se u vašem mesnom ili povrtnom složencu pri rezanju lijepo razaznaju slojevi namirnica koje ste upotrijebili, i, dakako, da jelo bude ukusno. Danas su najomiljeniji složenci lazanje i musake. 

Mnogima će prva asocijacija na jelo u slojevima biti tzv. francuski krumpir koji ima malo ili nimalo veze s Francuskom, a ima mnogo sa željom da se stvori jednostavno i zasitno jelo od lakodostupnih namirnica - krumpira i jaja. No svi znaju da složenac može biti pravi gastronomski užitak, ako si date malo truda. Popecite ploške tikvica i patlidžana, te ih slažite u slojevima u posudu za pečenje. Dodajte između njih  i red mozzarelle te natrgane listiće bosiljka i prelijte vrhnjem ili bešamelom i zapecite u pećnici. Dok ćete povrtne složence poput rattatouillea više spremati ljeti kad je bogatija ponuda svježeg povrća (paprike, tikvice, patlidžani, rajčice...) zimsko je razdoblje pogodnije za složence s krupmirom i rižom ili pastirske pite (sheperd’s pie) s mesom i krumpirom.   

Stockfood/Guliver

Povrtni složenac

Sastojci: 1 patlidžan, 1 tikvica, 1 crvena paprika, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 1 šalica ukuhane rajčice, 2 žlice maslinova ulja, nekoliko grančica majčine dušice, sol, papar, 1 žlica balzamična octa

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.  U posudu za pečenje ulijte ukuhanu rajčicu i dodajte joj usitnjeni češnjak, nasjeckani luk i maslinovo ulje, te žlicu balzamična octa. Promiješajte, posolite i popaprite. Patlidžan, tikvicu i papriku operite, ogulite i narežite na tanke ploške. Slažite neizmjence različite ploške povrća jednu preko druge u posudu s umakom od rajčice.  

Poprskajte maslinovim uljem, posolite, popaprite i posipajte listićima majčine dušice koje ste skinuli s grančica. Pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći oko 45 do 55 minuta. 

Nemojte prepeći povrće jer mora ostati u komadima. Poslužite vruće, ukrašeno listićima peršina i poprskano s malo maslinova ulja i balzamična octa. 

Stockfood/Guliver

Složenac od sira i piletine

Sastojci: 1 žlica kokosova ulja, 1 šalica kuhanog kukuruza, 1 1/2 šalica krušnih mrvica, 3 mlada luka, 2 žličice kopra, sol, papar,  2 češnja češnjaka, pakiranje sira fete, 2 šalice naribana sira cheddar, 2 šalice bijelog pilećeg mesa, 8 jaja, 2 šalice mlijeka

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Zagrijte kokosovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kukuruz, nasjeckani mladi luk, kopar, sol, papar prema ukusu i pirjajte dok omekša, oko pet minuta. U velikoj zdjeli izmiješajte jaja s mlijekom i usitnjenim češnjakom.  

Posude za složence premažite maslacem i slažite slojeve. Najprije posipajte krušne mrvice, zatim namrvljeni sir feta, pirjano povrće, kuhano i natrgano bijelo pileće meso i po vrhu naribani sir cheddar. Mješavinu jaja i mlijeka prelijte preko slojeva. 

Pecite 40 do 45 minuta, dok nož koji zabodete u sredinu ne izađe čist iz složenca. Poslužite vruće i prije iznošenja na stol ukrasite grančicom svježeg origana.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'