Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iz svakog novog beauty proizvoda vreba alergija

None Foto: shutterstock

Jake alergijske reakcije na boju za kosu, ali i na druge kozmetičke proizvode, rijetke su te pogađaju oko pet posto ljudi,

Burne reakcije na kozmetičke proizvode, od boja za kosu do dezodoransa i krema, sve su češće, upozorava Udruga europskih dermatologa. Posljednji u nizu slučajeva koji to potvrđuju je i onaj Britanke Susan Taylor (55), koja je zbog teških opeklina lica prouzročenih bojom za kosu Garnier Nutrisse, završila u bolnici. Iako je spomenutu boju koristila i prije, a kosu boji od 17. godine, Susan nije pratila upute na pakiranju, koje kažu da je 48 sati prije svake uporabe potrebno napraviti test na koži. Pojavi li se crvenilo, peckanje ili osip, proizvod se ne smije koristiti. Jake alergijske reakcije na boju za kosu, ali i na druge kozmetičke proizvode, rijetke su te pogađaju oko pet posto ljudi, što je potvrdilo i istraživanje Sveučilišta  u Kopenhagenu provedeno na 4000 ljudi. Astmatičari, oboljeli od kožnih bolesti i svjetloputi ljudi osobito su im skloni. Bez obzira na to jesu li već rabili neki proizvod, dermatolozi im preporučuju da naprave test osjetljivosti. Dovoljno je nanijeti manju količinu proizvoda na unutarnji dio lakta te pričekati 48 sati pa ga tek potom koristiti.
>>>Više sastojaka povećava opasnost od alergijske reakcije, upozoravaju stručnjaci. Stoga su proizvodi jednostavnih formula, koje možete provjeriti na etiketi, sigurniji izbor. Pritom zapamtite da i potpuno biljni proizvodi mogu sadržavati alergene.
>>>Pranjem ruku prije šminkanja, redovitim čišćenjem pribora poput spužvica i aplikatora te držanjem proizvoda na suhom i tamnome mjestu možete smanjiti mogućnost iritacije. Ako je riječ o parfemima, u ljetnim mjesecima ne nanosite ih izravno na kožu već na odjeću.
>>>Proizvodi koji su hipoalergeni, dermatološki testirani, ne sadrže umjetne mirise ili konzervanse, proizvedeni su od organski uzgojenih biljaka ili su nekomedogeni (spomenuti podaci navedeni su na etiketi), također smanjuju rizik od nepoželjnih reakcija, kažu stručnjaci.
>>>Ljuštenje kože i peckanje na najtanjim dijelovima (koža između prstiju, oko očiju i usta) znaci su iritacije, ne alergije. Nju karakteriziraju  bolni osip, crvenilo, otekline te plikovi poput onih od opeklina. U slučaju alergije potrebna je hitna pomoć.

Komentiraj, znaš da želiš!