Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Iza migrene vreba infarkt, a astma pojača depresiju

Iza migrene vreba infarkt, a astma pojača depresiju
1

Ljudi koje muče jake glavobolje često popraćene mučninom imaju čak pedeset posto veći rizik od infarkta, a opasnost povećava i psorijaza

VIDEO

Ako se otkriju na vrijeme, ubojice iz sjene, odnosno bolesti koje ukazuju na ozbiljnija stanja, mogu spasiti život, upozoravaju američki liječnici. Česti su i slučajevi u kojima zbog nesavjesnog ponašanja prema vlastitom zdravlju (pušenje, nezdrava prehrana koja obiluje mastima i šećerima ili izbjegavanje fizičke aktivnosti) nastaju poremećaji i bolesti koje vode do težih i ne nužno srodnih nepravilnosti u radu organizma. Tako, primjerice, u pozadini jake migrene može stajati povećan rizik od srčanih bolesti ili infarkta pa bi svaki pacijent kojeg muče snažne glavobolje popraćene mučninom morao obaviti preventivni pregled kod liječnika. Oni koji boluju jednom na mjesec imaju čak 50 posto veći rizik od srčanog udara, a ako se migrena pojavljuje jednom na tjedan, opasnost od moždanog udara raste tri puta.
Posebno su opasne migrene s tzv. aurom. Aura označava skup simptoma koji se pojavljuju neposredno prije samog napada migrene i uključuju slijepe točkice ili iskrice u vidnom polju, peckanja ili trnce, suzenje oka te slabost mišića.
>>Imate li astmu i često osjećate simptome depresije, kao što su tuga, pojačani ili smanjeni apetit itd., pođite psihologu. Patite li od psorijaze ili čestih migrena, liječnici savjetuju redoviti pregled srca i povezanih pretraga.
>>Metabolički sindrom uključuje poremećaj regulacije masti, neosjetljivost na inzulin, povišen krvni tlak i trbušni tip debljine. Bolesnici koji pate od ovog sindroma imaju povećan rizik za obolijevanje od bubrežnih kamenaca.
>>Bol u zdjelici je vodeći simptom endometrioze kod koje se stanice endometrija (unutarnjeg sloja maternice) nalaze na niz mjesta u tijelu. Povećava rizik od raka kože za 62 posto.
>>Astma može potencirati depresiju, anksioznost i druge psihičke poremećaje, pokazalo je nedavno istraživanje. Vrijedi i obrnuto - velik stres ili trauma mogu izazvati astmu.
>>Nadutost i vjetrove koji nisu izazvani čestim jedenjem vlaknaste hrane može pratiti karcinom jajnika. Ako neugoda potraje više od mjesec dana, liječnici savjetuju posjet ginekologu i obavljanje ultrazvuka kako bi se bolest prepoznala na vrijeme.
>>Studija koja je u pet godina obuhvatila čak milijun slučajeva psorijaze pokazuje da se uz nju vrlo često pritaji povećana opasnost od srčanog udara. Oslabljeni imunitet vodi do otežanog protoka krvi i povećane opasnosti od infekcija arterija - što je teža psorijaza, to je veći rizik. 






Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith