Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izazovi su bitni! Određena se navika stvara za samo 30 dana

None Foto: Dreamstime

Mislite na ono što ste željeli dodati ili postići u životu i pridržavajte se svoje odluke cijeli mjesec, savjetuje Googleov inženjer Cutts, koji je uspio napisati roman

Puno je lakše steći dobru naviku nego riješiti se loše. Formiranje dobrih navika pozitivno utječe na zdravlje i produktivnost na poslu, a stručni govornici na konferenciji TED otkrili su ideje kako ih najlakše usvojiti.

- Da se nova navika formira, potrebno je oko mjesec dana, bilo da je riječ o jedenju salate ili bicikliranju do posla. Ideja je jednostavna - mislite na nešto što ste oduvijek željeli dodati u svoj život i trudite se pridržavati toga cijeli mjesec - savjetuje Googleov inženjer Matt Cutts. Objašnjava da se uvođenjem postupnih promjena u rutinu one lakše zadrže i prijeđu u naviku. On je, zahvaljujući takvim mjesečnim izazovima, učinio ono što drukčije nikad ne bi uspio, primjerice - napisao roman.

Koliko je nešto teško ili lako učiniti, uvelike ovisi o vašoj percepciji, kaže psihologinja Emily Balcetis. Kroz niz eksperimenata sa svojim timom pokazala je kako se percepcija težine izazova dramatično mijenja u skladu sa stavovima, iskustvima i motivacijama. Udaljenost najlakše prijeđe onaj koji se fokusira na cilj i pokušava zanemariti sve ostalo, objašnjava.

- Ako pokušavate uštedjeti, najlakše je početi kada dobijete povišicu. Počnete li štedjeti sve ili dio povišice,  štednju nećete niti osjetiti, a postat će navika - savjetuje ekonomist Shlomo Benartzi.

Komentari (16)
  • nazalost, zivot prosto namece rutinu.ustaj tad i tad, idi tu i tu.da bi lakse sve postigao moras imati plan za svaku sitnicu.najvece zadovoljstvo mi je kad sedim u miru i tisini i ne radim nista ,jer mi je poprilicno dosta svega....

    10. 2. 2016,   14:17
  • Znači do Dana žena budemo se navikli na modificirani portal :))

    10. 2. 2016,   17:30
  • ja ne želim izaći iz zone komfora :)

    5. 3. 2016,   08:29