Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Izbacite kemiju iz doma uz prirodna sredstva za čišćenje

Izbacite kemiju iz doma uz prirodna sredstva za čišćenje

Sredstva koja ‘izmućkate’ kod kuće nisu bolja samo za vaše zdravlje nego i za prirodu, a i kućni budžet. Učinkovita su za čišćenje svih površina, a većinu sastojaka već imate

VIDEO

Sredstva za čišćenje puna su štetnih kemikalija koja mogu nadražiti kožu, oči i dišne puteve. Zbog toga su vrlo opasna za djecu, ali i kućne ljubimce. Njihova otapala ulaze u tijelo kroz kožu i pluća, te se povezuju s problemima jetre i bubrega, te poremećajima živčanog sustava. Gotovo sva sredstva sadrže amonijak koji je prilično otrovan. 

Pare kupovnih sredstva za čišćenje mogu izazvati nadraženost očiju, pluća i kože, čak i u niskim koncentracijama. Miješanje proizvoda koji sadrže amonijak s proizvodima koje sadrže klor stvara smrtonosni plin kloramin. Fenol ili karbolna kiselina još je jedan česti sastojak u sredstvima za čišćenje, uzrokuje slabljenje središnjeg živčanog sustava. U dodiru s kožom može uzrokovati izbijanje čireva, osip, nadutost i prištiće. Od štetnih sastojaka ističu se još i naftalen, natrijev bisulfat, solna kiselina, EDTA, DEA, TEA, Paradiklorobenzen, no i ovo su samo jedni u nizu.

S druge strane, ekološka sredstva koja preporučujemo ne oštećuju dišne organe, kožu ili unutarnje organe. Nisu opasna za kućne ljubimce i djecu u tolikoj mjeri kao kemikalije, ne zagađuju okoliš. Sredstva koja ‘izmućkate’ kod kuće nisu bolja samo za vaše zdravlje nego i za prirodu, a i kućni budžet.

Kad napravite univerzalno sredstvo, možete ga imati nekoliko mjeseci, taman dok ga ne potrošite. Kemikalije iz deterdženata koje se teško razgrađuju, na kraju završe u prirodi gdje imaju negativne posljedice na biljni i životinjski svijet. 

U posljednje vrijeme se na tržištu može naći mnogo zdravijih i ekološki prihvatljivih proizvoda, no oni su uglavnom mnogo skuplji od uobičajenih. Osim što nisu baš jeftini, mnogi se proizvodi uglavnom reklamiraju kao specifični za pojedine zadatke (za prozore, glatke površine, pločice, parkete, wc...) te na kraju zauzimaju i previše mjesta. 

Istina je da vam ne treba pet različitih sredstava za površine u domu, već vam je dovoljno jedno sredstvo za većinu materijala. Aktivni sastojci za prirodne proizvode za čišćenje mogu se naći u svim trgovinama ili ljekarnama, a većinu ih vjerojatno već i imate u kuhinji ili kupaoni. 

To su uglavnom sastojci poput sode bikarbone, octa, limunova soka, izopropanola, vodikovog peroksida (hidrogen peroksida), kukuruznog škroba, praška za pecivo, eteričnih ulja... Ovi sastojci nisu skupi, a jednom kada ih kupite imat ćete ih dugo, budući da obično dolaze u većim pakiranjima. Njima možete prati gotovo sva mjesta u kući, te ih možete miješati u promjenjivim omjerima kako bi bili pogodniji za specifične zadatke.

Soda bikarbona se može koristiti kao omekšivač za rublje, odstranjivač neugodnih mirisa, za poliranje metalnih površina, čišćenje odvoda i wca, sredstvo za ribanje te mnogo drugih stvari. Ocat je pogodan za čišćenje svih vrsta površina, odstranjivanje plijesni, kao omekšivač rublja, a otklanja i neugode mirise nakon što miris samog octa ispari.

Limunovim sokom može se čistiti staklo, a dobar je i kod uklanjanja mrlja i neugodnih mirisa. Kukuruzni škrob je dobar kod pranja prozora, tepiha, i za poliranje namještaja. Eterična ulja dobra su zamjena za umjetne mirise, a mogu imati i antibakterijska svojstva.

Čajevac će ubiti većinu bakterija u kupaoni, a ulje poput paprene metvice ostavit će svjež miris. Pazite da koristite kvalitetna eterična ulja, ona su malo skuplja, no kada ih jednom kupite imat ćete ih dovoljno dugo i izbjeći ćete rizik od udisanja sintetičkih spojeva iz jeftinih ulja.

Također, ako eterična ulja koristite za dezinfekciju, ona jeftinija možda neće imati takva svojstva. Kombinacijom ovih sastojaka možete očistiti cijelu kuću bez skupih i štetnih kemikalija. Mješavinom alkoholnog octa, eteričnog ulja po vašem izboru, malo tople vode i par kapi ekološkog sredstva za pranje suđa koje sada već možete kupiti u većini trgovina, dobiti ćete univerzalno sredstvo za čišćenje većine površina u domu.

Za vrlo problematične zadatke kao što su tvrdokorne masne naslage u pećnici ili na štednjaku, možete koristiti alkoholni ocat u kombinaciji s vrućom vodom, ili pak napraviti gušću pastu od sode bikarbone i vruće vode, te ostaviti da djeluje na mrlje pola sata.

Savjeti

• U kuhalo za vodu u kojem se nakupilo puno kamenca, sipajte ocat, uključite ga i čekajte da prokuha. Prolijte vodu u odvod, i kuhalo je čisto kao novo

Sodu bikarbonu možete posipati na dno kante za smeće da skuplja neugodne mirise

Glavu od tuša na kojoj se nakupilo kamenca potopite preko noći u posudu u kojoj ste dodali ocat. Neće ju oštetiti a uklonit će kamenac. Za naslage tvrdokornog kamenca pomoći će blago zagrijan ocat (ali ne prokuhan)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite