Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izbjegavajte papirnate ručnike: Za spas planeta čisti se krpom

Papir čini jednu trećinu otpada na odlagalištima pa umjesto papirnatih ručnika čistite krpama, spužvama i ručnicima za višekratnu upotrebu, a tako ćete i smanjiti potrošnju te uštedjeti

Ako ste odlučili živjeti ‘zelenijim’ životom, to ne znači promijeniti život preko noći. Sve to dolazi polako i postupno, stvaranjem novih zdravijih navika, kaže Diane Gow McDilda, autorica knjige 'The Everything Green Living Book: Easy ways to conserve energy, protect your family’s health, and help save the environment'.  

Zeleni život i znanje o okolišu čvrsto su povezani. Kako bismo živjeli bez otpada, prvo je najvažnije dobro se informirati. 

- Kad saznate zašto je okoliš zagađen i koji su razmjeri katastrofe s kojom se Zemlja suočava, potaknut će vas na razmišljanje - kaže.

An employee sorts plastic bottles at the Weeco plastic recycling factory at the Athi River industrial zone near Nairobi EKVADOR Motiv za recikliranje: Karte za bus kupuju plastičnim bocama

Uobičajene marketinške kampanje poručuju kupcima da im je određeni proizvod potreban, no to ne znači da morate nasjedati. Sastav svakog proizvoda moguće je provjeriti čitajući deklaracije.

- Jeste li znali da poklapanje lonca prilikom kuhanja možete uštedjeti do dvije trećine energije. Osim toga, brže ćete skuhati hranu. Istodobna priprema više vrsta hrane u istom loncu jednostavan je način za uštedu energije. Dok kuhate tjesteninu, na vrhu postavite povrće koje se kuha na pari - savjetuje autorica. 

Foto: Dreamstime

Izbjegavajte papirnate ručnike. Radije uzmite spužve, krpe i ručnike za višekratnu upotrebu. Proizvodi od papira čine jednu trećinu otpada na odlagalištima. 

- Umjesto kupovnih proizvoda za čišćenje, okrenite se kućnim pripravcima. Limunov sok, ocat i soda bikarbona jednako će dobro očistiti vaš dom - napominje. 

Kako biste se riješili kućnih nametnika, možete se poslužiti talogom kave. To je jednostavna i zelenija alternativa kupovnim sredstvima koja obično dolaze u plastici.

EKOLOŠKI ALARM! Svaki tjedan pojedemo plastike težine jedne kreditne kartice

- Dobro razmislite prilikom kupnje i ne uzimajte ono što vam ne treba. Iz doma izbacite sve nepotrebne stvari, poklonite ili donirajte. Koristite platnene umjesto plastičnih vrećica, slamke od nehrđajućeg čelika umjesto plastičnih. Reciklirajte što je više moguće - zaključuje. 

Komentari (21)
  • Ne bih se baš složio sa time. Papirnati ručniki su čista celuloza i brzo se vani razgrade u kompost. Krpene je potrebno prati gdje trošite puno kemikalija, vode i na kraju takav ručnik se puno duže razgrađuje.

    27. 8. 2019,   15:26
  • Mi cemo cistiti krpom u 21 stoljecu a samo JEDNA tvornica u Kini ispusti otrova koliko SVI dizelasi u cijeloj EU tijekom dana??? I da, znali smo da treba poklopiti lonac kad se kuha pasta. To je znala i moja prabaka. Odakle samo dolaze ti ljudi?

    27. 8. 2019,   16:07
  • Da, teoretski. Ukoliko se zimi grijemo i kuhamo na štednjaku (sšporet ili špahret) krpe se mogu otkuhavati uz sapun koji smo sami izradili. Ukoliko krpe otkuhavamo na struju ili plin uz faks helzim ili plavi radio tada je računica nešto drukčija. Papir je ekološki prihvatljiv još ako je reciklirano... Zanimljivo je kako se sve svodi na to da mi štedimo i minimalistički živimo kako bi spasili svijet dok bogati proizvode i prodaju ne ekološko, postaju još bogatiji, postaju neekološkiji i to sve pod okriljem i zaštitom moderne države. Koja je to uloga suvremene države? Malom čovjeku zabraniti, naučiti ga biti skroman, da šuti i trpi, što više stezati remen uz sve veći trošak za puko preživljavanje? Ima li to smisla i logike?

    27. 8. 2019,   16:11