Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Izbjegni zamke: Ljetovanje se ugovara mailom, ne telefonom

Izbjegni zamke: Ljetovanje se ugovara mailom, ne telefonom

PISANI TRAG Ako smještaj ne odgovara dogovorenom, razmijenjene poruke elektroničke pošte mogu biti osnova za prijavu inspekciji Ministarstva turizma

VIDEO

Ako nije ispoštovan dogovor oko vrste i kvalitete usluge, treba fotografirati sve nepravilnosti i odmah napisati prigovor te tražiti potvrdu da je zaprimljen s potpisom i datumom, kaže Dunja Mak, pravnica osječkog Savjetovališta za potrošače.

- Potvrdu treba sačuvati, a još je bolje uputiti prigovor elektroničkom poštom ili običnom poštom, preporučeno i s povratnicom. U tom slučaju treba sačuvati primjerak prigovora - dodaje Dunja Mak.

Tek ako iznajmljivač ne odgovori na prigovor u roku od 15 dana ili ako prigovor ne prihvati, može se obratiti inspekciji Ministarstva turizma.

Skriveni troškovi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na istu adresu prijavljuju se ugostiteljski i turistički objekti, a prijava mora sadržavati naziv ili ime i prezime te adresu tvrtke, obrta ili privatnog iznajmljivača te opis nezakonitosti koje se prijavljuju.

lafrenchconnection

Česti prigovori gostiju su i cijene koje ne obuhvaćaju sve troškove na portalima koji omogućuju rezervacije. Europska komisija je s tijelima za zaštitu potrošača provjerila 352 portala iz različitih država članica i utvrdila da na 235, što su dvije trećine, cijene nisu bile pouzdane.

Najčešće su se tijekom postupka internetske rezervacije pojavljivali novi troškovi o kojima potrošače nisu obavijestili. Također, događalo se da navodne promotivne cijene ne odgovaraju ni jednoj dostupnoj usluzi pa sve na kraju stoji puno više.

Super je za ljetovanje, no biste li mogli živjeti na otoku?
Super je za ljetovanje, no biste li mogli živjeti na otoku?

Zavaravajuća praksa

- Takva poduzeća trebaju poštovati europske propise o zaštiti potrošača jednako kao što to čine putničke agencije. Razina zaštite potrošača na internetu mora biti ista kao i izvan njega - napisala je u dokumentu Europske komisije Vera Jourová, europska povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

Prikrivanje stvarnih troškova je nepoštena poslovna praksa. U nju spadaju agresivna praksa kojom se želi nekoga prisiliti na kupnju te zavaravajuća praksa davanjem lažnih ili izostavljanjem važnih informacija. Tako je aviokompanija reklamirala let u Barcelonu za euro, ali tih karata je bilo malo.

Avion

Centar za zaštitu potrošača potvrdio je da zračni prijevoznik mora prikazati broj sjedala dostupnih po toj posebnoj cijeni pa je tvrtka morala ukloniti oglas.

Sličan slučaj je namamljivanje gostiju u sobe s pogledom na more. Po dolasku u hotel ispostavi se da su one zauzete, a ostale gledaju na parkiralište ili kante za otpad. I tu treba oglasiti koliko je tih soba raspoloživo. Sumnjivi su i oglasi da je neka ponuda kratko raspoloživa. Ako se taj oglas brzo ponovi, riječ je o nepoštenoj praksi.

Prvo ljetovanje s bebom: Što sve treba ponijeti na putovanje
Prvo ljetovanje s bebom: Što sve treba ponijeti na putovanje

Nema fotokopiranja

Treba znati i da zadržavanje, kopiranje ili skeniranje osobne iskaznice, što je donedavno bilo pravilo u turističkom sektoru, naša Agencija za zaštitu osobnih podataka drži prekomjernim.

- Za takvo ponašanje nema uporišta u propisima iz područja turizma. Osobnu ispravu smije se kopirati ili skenirati samo uz privolu gosta, a nakon unošenja podataka u sustav e-visitor, kopije ili skenovi moraju se uništiti. Na osobnoj iskaznici je i fotografija čija je obrada prekomjerna, odnosno nezakonita. Zato bi, i kad se dobije privola gosta za kopiranje ili skeniranje iskaznice, fotografiju trebalo prekriti, tj. zacrniti - kažu u Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Savjeti pri dogovaranju privatnog smještaja

Google Maps

Tražiti pisanu informaciju o adresi i udaljenosti od mora te provjeriti na aplikacijama Google Maps i StreetView jesu li dobiveni podaci točni.

Fotke na mail

Dobro je zatražiti slike kuće, sobe ili apartmana koji se iznajmljuje, posebice kupaonice i kuhinje, kako bi se provjerilo u kakvom su stanju.

Dvaput pitaj

Tražiti napismeno ima li objekt koji se iznajmljuje ručnike, posteljinu, toaletne potrepštine, fen, hladnjak, klimatski uređaj, TV, internet, krevetić za dijete...

5 000 ideja za ljetovanje: je li i tvoj idealni godišnji među njima
5 000 ideja za ljetovanje: je li i tvoj idealni godišnji među njima

Leci i brošure

Zatražiti sve dostupne letke ili brošure o smještaju i sačuvati ih te potražiti iskustva drugih s tim smještajem, ako su dostupna na nekoj internetskoj stranici.

I parking je skup

Treba prikupiti informacije o opcijama i cijeni parkiranja te pisanim putem dogovoriti datum i vrijeme dolaska i odlaska, cijenu svih dodatnih naknada i sl.

Zaprijetiti prijavom

Pisano naglasiti iznajmljivaču ili agenciji da ćete zaštitu svojih prava potražiti kod turističke inspekcije ako usluga nije onakva kakva je dogovorena.

Adrese za prigovor

Na Ministarstvo turizma, Samostalni sektor turističke inspekcije Trg Republike Hrvatske 8/I, Zagreb ili turisticka.inspekcija@mint.hr šalju se prigovori.

VIDI OVO: 8 bizarnih činjenica o Waltu Disneyu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu