Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Bez želučanih tegoba na putu: Malo pripreme uvelike pomaže

Bez želučanih tegoba na putu: Malo pripreme uvelike pomaže
1

U pojedinim dijelovima svijeta, loš odabir jela i čaša vode dovoljni su za grčeve u želucu, proljev te i temperaturu zbog bakterija na koje naše tijelo nije naviklo

VIDEO

Gotovo 50 posto svjetskih putnika i 70 posto turista koji posjećuju Aziju, Bliski istok, Afriku i Južnu Ameriku imaju problema s dijarejom koju prati snažna dehidracija i povišena tjelesna temperatura, potvrdila je studija američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju. 

Glavni razlozi za putničku dijareju su hrana i voda koje su onečišćena bakterijama poput E.coli i salmonele te virusima i parazitima iz životinjskih fekalija. U nerazvijenim su zemljama standardi niži pa često hrana nije najviše kvalitete, piše Budget Travel

Kako se zaštititi

Ako u hotelu ili hostelu u kojem odsjedate ne možete pustiti vodu u zahodu, to je upozorenje da ne pijete vodu iz slavine jer najverojatnije nije sigurna za vaše zdravlje. To znači da ne smijete koristiti kockice leda, progutati vodu tijekom tuširanja i prati zube u vodi iz slavine. Umjesto toga koristite flaširanu vodu ili prokuhajte onu iz slavine. Instantno rješenje ako ne želite kupovati vodu jest da sa sobom ponesete tablete joda koje će u samo 10 minuta ubiti sve bakterije, savjetuje osnivač Medicinskog centra za putovanja u Massachusettsu, dr. Stuart Rose. 

Čak i ako putujete u zapadne zemlje, gdje je standard kvalitete hrane ipak viši, preporuča se piti kupovnu flaširanu vodu tijekom cijelog putovanja jer su bakterije iz njihovog vodovoda drugačije od onih u našem podneblju. Zbog toga tijelo drugačije reagira na vodu i nastaju reakcije poput želučanih tegoba.

Jedite termički obrađenu hranu odnosno kuhano povrće i meso, a izbjegavajte svježe povrće jer ga peru u vodi iz slavine. Što se tiče voća, jedite isključivo ono koje treba guliti poput naranče i banane, jer ste na taj način sigurni da je bilo u dobro opranim rukama.

Obavezno operite ruke prije svakog obroka. Možete ih prati i u vodi iz slavine, ali najbitnije je da ih dobro istrljate sapunom i osušite, objasnio je dr. Cedric Spak s američkog Sveučilišta Baylor.

Sa sobom uvijek nosite vlažne antiseptičke maramice i antibakterijski gel te tako spriječite moguće zaraze, dodao je. 

Gdje je sigurnije jesti

Štandovi s hranom ne moraju nužno biti opasniji od restorana. Najbitnije je da su površine i posuđe u kojem se kuha čisti kao i ruke kuhara, napomenuo je dr. Spak.

  • Ako želite jesti hranu sa štanda izaberite onaj u kojem je veći red jer je to najbolji pokazatelj da je hrana ukusnija i sigurnija. 
  • Pazite da hrana koju ste naručili bude vruća jer ako je hladna, ne znate u kojim uvjetima se rashlađivala te lako može postati leglo bakterija. 
  • Nikada nemojte jesti hranu koja nije zaštićena od insekata osobito muha jer mogu prenijeti brojne bolesti. 

Iskoristite prednosti interneta

Kritike restorana možete provjeriti i preko mobitela. DinSafe.com aplikacija za Android omogućuje vam da provjerite više od 25.000 restorana u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. 

Što ako osjetite želučane probleme

Iako proljev najčešće nije opasan, imate li povišenu tjelesnu temperaturu, krvarite li i osjećate bol u trrbuhu, obavezno posjetite liječnika. Također nije na odmet prije putovanja od liječnika zatražiti antibiotike koji sadrže loperamid, koji pomaže u kontroli proljeva ili bizmut koji liječi želučane tegobe, ali ih ne sprječava, savjetuje Spak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa