Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Izbjeljivačem se ne čisti metal i ne smije se miješati s octom

Izbjeljivačem se ne čisti metal i ne smije se miješati s octom
1

Kad se izbjeljivač i ocat pomiješaju, kombinacija stvara plin (klor) koji može uzrokovati iritaciju očiju i probleme s disanjem. Uvijek razrijedite šalicu izbjeljivača u litri vode...

VIDEO

U borbi protiv plijesni i bakterija, izbjeljivač (varikina) je savršeno sredstvo, ali ako ga ne koristite pravilno može učiniti više štete nego koristi. Prije nego što uzmete spužvicu i bocu izbjeljivača, pogledajte kojih najčešćih pet pogrešaka ljudi rade kada čiste s ovim moćnim sredstvom.

Pokretanje videa...

01:31

1. Miješanje izbjeljivača s drugim sredstvima za čišćenje

Iako se čini da to pomaže u borbi protiv bakterija i mikroba, miješanje izbjeljivača s drugim sredstvima za čišćenje može uzrokovati ozbiljne probleme. Savjetnici za čišćenje iz The Association of Residential Cleaning Services, International (ARCSI) smatraju da u izbjeljivač nikad ne treba dodavati:

• Ocat: kad se izbjeljivač i ocat pomiješaju, kombinacija stvara plin (klor) koji može uzrokovati iritaciju očiju i probleme s disanjem.

• Amonijak: izbjeljivač pomiješan s amonijakom stvara kloramin, plin sličan kloru. Dodatni simptomi izloženosti kloraminu su kratak dah i bol u prsima.

2. Korištenje previše izbjeljivača u pranju rublja

Izbjeljivač možda može izbijeliti rublje bijele boje, ali ako ga pretjerano izbjeljujete, to s vremenom može utjecati na njegovu čvrstoću i kvalitetu. Američki institut za čišćenje (ACI) nudi ove savjete za korištenje izbjeljivača kod pranja:

• Proučite etiketu jer se neke tkanine ne mogu/ne smiju izbjeljivati. Također, pojedini deterdženti imaju sredstva za očuvanje boje. 

• Napravite test. Umočite pamučnu blazinicu u otopinu izbjeljivača i vode i nanesite ga na neki unutarnji šav. Ako boja ostane, možete ga koristiti sa sigurnošću.

• Kada pokušavate ukloniti mrlju budite sigurni da ispod dijela koji namačete nema drugih materijala koje možete oštetiti. Isperite vodom kad mrlja nestane. 

• Kad izbjeljujete čitavu mašinu rublja, pročitajte uputstva za izbjeljivanje kako biste odredili točnu količinu. Također trebate potražiti priručnik perilice rublja kako biste doznali ide li izbjeljivač u bubanj ili u poseban dozator.

Napravite sredstvo za čišćenje tepiha sami - prirodno i brzo
Napravite sredstvo za čišćenje tepiha sami - prirodno i brzo

3. Izlijevanje izbjeljivača niz odvod

Izbjeljivač ubija korisne bakterije koje pomažu u rastvaranje septičkog otpada. Uz to se izbjeljivač može pomiješati s drugim sredstvima u vašim odvodnim cijevima i stvoriti plinove koji će lako zagaditi ​​zrak u vašem domu, pa čak i prouzročiti pucanje cijevi.

4. Korištenje izbjeljivača na metalnim površinama

Izbjeljivač se ne smije nanositi na uređaje od bakra ili nehrđajućeg čelika. To je zato što korozivne kemikalije mogu reagirati s metalom i stvoriti mrlje, pa čak i pokrenuti koroziju. Također, nikad ne koristite izbjeljivač ili amonijak za uklanjanje hrđe. 

Sredstva za čišćenje: Skupa ili jeftina - jednako skidaju mrlje
Sredstva za čišćenje: Skupa ili jeftina - jednako skidaju mrlje

5. Ne razrjeđujete dovoljno izbjeljivač

Više izbjeljivača ne znači i da ćete bolje očistiti. Jedina prednost njegove upotrebe više od propisanog je kad je neka površina jako zaprljana. Kad koristite izbjeljivač za čišćenje poda, sudopera, uređaja, određenog posuđa i kuhinjskih ploča ne koristite više od jedne šalice izbjeljivača po litri vode. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku