Međunarodni tim je izdvojio genom rajčice, koja se smatra voćem, a kako jagode i banane dijele iste osobine, ovo bi otkriće moglo poboljšati njihov okus i sastav
Izdvojili iz rajčice genetski kod koji će poboljšati okus voća
Veće i ukusnije rajčice, pa čak i u drugačijoj boji uskoro bi se mogle naći na tržnicama. Međunarodni tim znanstvenika iz 14 zemalja dekodirao je genetski kod voća, a rajčica se iz perspektive botaničara smatra voćem, piše Daily Mail.
Izdvojili su genom iz rajčice od 12 kromosoma, a s obzirom da i jagode, jabuke, dinje te banane dijele nekoliko osobina rajčica ovo bi otkriće moglo revolucionirati proizvodnju. Na taj bi se način mogao povećati broj hranjivih sastojaka, stvoriti voće otporno na različite bolesti i nametnike, a samim time i smanjiti troškove, tvrde znanstvenici.
- Iako su potrebna daljnja istraživanja, dekodiranje genetskog koda rajčice koji će poboljšati okus gotovo svakog voća pun je pogodak za supermarkete, ali i kupce koji će moći uživati u još boljim okusima - istaknuo je jedan od istraživača dr. James Giovannoni.